Борисов пак стигна до Росен Желязков – този път за транспортен министър

Росен Желязков. Сн. БГНЕС

Росен Желязков, настоящ председател на Комисията за регулиране на съобщенията и "дялан камък" от различните администрации на Бойко Борисов, е предложен за нов министър на транспорта след като първоначално номинираният Александър Манолев се оттегли. Лидерите на управляващата коалиция го одобриха в понеделник на третата си поред сбирка за последните 17 дни, прекарани в безплодни усилия за смени в кабинета след трите министерски оставки, подадени заради катастрофата край Своге.

Желязков е "технократ, добре запознат с информационните технологии", коментира лидерът на "Атака" и парламентарен шеф на "Обединени патриоти" (ОП) Волен Сидеров, който съобщи решението заедно с председателя на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов. Желязков е бил предложен от ГЕРБ и одобрен от ОП, макар че преди ден Сидеров се обяви срещу оттеглянето на Манолев.

Росен Желязков би трябвало да заеме мястото на Ивайло Московски, подал оставка заедно с министрите на регионалното развитие и на вътрешните работи Николай Нанков и Валентин Радев. На тяхно място са предложени съответно депутатката от ГЕРБ Петя Аврамова и настоящият главен секретар на вътрешното министерство Младен Маринов.

Цветан Цветанов обяви, че парламентът ще гласува правителствените рокади в четвъртък и призова президентът Румен Радев да подпише указа за освобождаването на номинирания за вътрешен министър Младен Маринов от сегашния му пост на главен секретар на МВР. Липсата на такъв указ отложи гласуването на промените, които бяха планирани за миналия четвъртък, но впоследствие се оказа, че се търси и нов кандидат за транспортното ведомство.

Желязков е втората кандидатура на ГЕРБ след като първоначално номинираният Александър Манолев се отказа, мотивирайки се с"координирана атака" срещу него и кабинета от "определена група", която той не назова. Конкретната причина за оттеглянето му беше, че е бил подсъдим за катастрофа с причинена телесна повреда през 2012 г.

Росен Желязков също е бил подсъдим. В качеството си на главен секретар на Министерския съвет той беше единственият обвинен за аферата "Костинброд",която според първоначалните твърдения на прокуратурата е била програмиран опит за манипулация на предсрочните парламентарни избори през 2013 г. Впоследствие всички обвинения спихнаха, както и самата "афера", а Росен Желязков бе напълно оневинен.

Росен Желязков започна кариерата си в публичния сектор в Столична община по времето, когато кмет беше Стефан Софиянски. Тогава той беше главен секретар. Остана на поста и когато кмет стана Бойко Борисов. След като Борисов оглави правителството през 2009 г., Желязков беше назначен за главен секретар на Министерския съвет. Напусна поста след предсрочните избори през 2013 г.

След като Борисов за втори път стана министър-председател през ноември 2014 г., назначи Желязков в политическия си кабинет като съветник по въпросите на държавната администрация и електронното управление, организацията и координацията между компетентните органи на изпълнителната власт. Желязков участва и в стратегическото планиране и разработване на политиките в областта на държавната администрация и електронното управление, осъществява координация на дейностите и мерките за въвеждане и развитие на електронно управление.

Така през септември 2016 г. Росен Желязков застана начело на новосъздадената тогава държавна агенция "Електронно управление". Агенцията координира всички проекти за софтуер, хардуер, регистри и други системи на държавните ведомства с цел реално работещо електронно управление.

Преди да оглави агенцията "Електронно управление" Желязков беше единствена номинация на ГЕРБ за председател на Комисията за защита на конкуренцията по време на второто правителство на Борисов. Той обаче се оттегли с аргумента, че не иска да участва в "състезание със себе си" и след като премиерът настоя за това заради бойкота на ДСБ.

През декември 2017 г., при третия кабинет на Борисов, Желязков оглави КРС.

Дали смените в кабинета ще минат тази седмица, зависи от президента Радев, който в понеделник даде да се разбере, че все още не е стартирал процедурата по издаването на указ за освобождаването на Младен Маринов. Искането на правителството е постъпило миналата сряда сутринта, но държавният глава твърди, че не се е провела изискваната по закон процедура по съгласуване. Макар че според някои юристи такава не задължителна за освобождаването на шефа на професионалното ръководство на МВР, управляващите изрично настояха за среща с президента и утвърждаване на указа.

Друга важна тема, която Волен Сидеров засегна в изказването си след коалиционния съвет, бе за закупуването на шкафчета в училищата за всички ученици от І до VІІ клас. Лидерите на коалицията са решили за целта да бъдат отпуснати 6 млн. лева допълнително.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?