Борисов пак заплаши Скопие заради спорната история

Премиерът иска евтина, но съвместима с НАТО военна техника

Бойко Борисов на полигона "Ново село", сн. БГНЕС
Когато дойде време България да изкаже своето становище за присъединяване на Македония към ЕС, ще си спомни тези думи и ще вземе своето решение. Така премиерът Бойко Борисов коментира изявлението на македонския си колега Зоран Заев, че Илинденското въстание е македонско.
 
"Сам всеки да си мери приказките и то е за негова сметка. Когато е казал такова нещо, ако го е казал непремислено, пак е за негова сметка, защото, когато дойде до ЕС и ние също трябва да дадем нашето съгласие, ще напомним за тези неща. Така че съветвам всички да бъдат по-обрани. Заедно бяхме в четвъртък, чествахме заедно, сега за какво ни връщате на тази тема", добави премиерът, който в четвъртък присъства на закриването на многонационалната съвместна подготовка "PLATINUM LION 2018” на полигона "Ново село“.
 
Това е първото изявление в подобен дух на премиера от много време насам. Миналата година Скопие и София подписаха договор за добросъседство, който има за цел да изчисти спорните моменти в историята и оттогава управляващите в двете страни демонстрират много близки отношения. За последното двамата премиери заедно почетоха годишнината от въстанието в Благоевград. 
 
"Въпросът за Илинденско-Преображенското въстание е за историците", каза Борисов, цитиран от  БНР.
 
Спорните въпроси от историята вече се разискват от обща комисия с представители на двете страни, както е предвидено в договора за добросъседство. 
 
Преди няколко дни Заев сподели пред местна медия визията си за въстанието, която първоначално остана без реакция от българска страна. В разгара на скандала с общинския съветник от БСП в Бургас Бенчо Бенчев обаче лидерът на левицата Корнелия Нинова нападна Борисов, че мълчи по темата. 
 
В сряда вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева ѝ отговори с лаконичното:  
 
"Не приемаме поучения как трябва да се защитават националните интереси от партия, която през 1946 година предаде костите на Гоце Делчев на Титова Югославия. Същата партия-държава променяше насилствено идентичността на собствените си граждани и ги караше да се пишат македонци. Политиката на противопоставяне е демоде. С това говорене вече само може да се губят избори. Питайте Груевски!“.
 
В четвъртък обаче Корнелия Нинова продължи темата, неудовлетворена от реакцията на правителството:
 
 
Търсим евтино, но ефикасно оръжие 
 
Борисов използва посещението си на военния полигон, за да коментира и военните проекти. 
 
"Военнослужещите ни са едни от най-добрите, трябва да имат още по-добро въоръжение и това е нещо, по което работим", каза той. 
 
Правителството има намерение до няколко месеца да реши трите най-големи проекта от модернизацията на армията – за купуването на нов тип изтребители, бронирани машини и кораби, които представляват най-сериозната инвестиционна програма в армията от 1989 година насам.
 
"Решили сме да вложим 3 - 4 млрд. лева в превъоръжаване, въпреки че има много други сектори, които имат нужда, затова новото оборудване за Армията трябва да бъде ефикасно, евтино, съвместимо с това на партньорите от НАТО, а и да бъде взето предвид мнението на военните експерти“, каза Борисов. 
 
До края на годината може да има сключени договори 
 
Началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев заяви, че се надява до края на годината да бъдат подписани договори по един или два от проектите. 
 
В напреднала фаза са проектите за купуването на нови изтребители и бронирани машини. 
Проектът за два нови патрулни кораба се движи малко по-бавно.  
 
Общата стойност на бъдещите сделки ще е около 4 млрд. лева, те ще предопределят развитието на сектора за десетилетия напред.
 
В многонационалната съвместна подготовка "PLATINUM LION 18" участваха близо 700 военнослужещи от осем държави - България, Силите на САЩ в Европа, Румъния, Молдова, Албания, Сърбия, Грузия и Черна Гора. 
 
"Промененото мислене на Балканите води до изграждането на обща отбранителна система", коментира Борисов.
 
Споделяне
Още по темата
Още от България