Борисов пак заплаши Скопие заради спорната история

Премиерът иска евтина, но съвместима с НАТО военна техника

Бойко Борисов на полигона "Ново село", сн. БГНЕС
Когато дойде време България да изкаже своето становище за присъединяване на Македония към ЕС, ще си спомни тези думи и ще вземе своето решение. Така премиерът Бойко Борисов коментира изявлението на македонския си колега Зоран Заев, че Илинденското въстание е македонско.
 
"Сам всеки да си мери приказките и то е за негова сметка. Когато е казал такова нещо, ако го е казал непремислено, пак е за негова сметка, защото, когато дойде до ЕС и ние също трябва да дадем нашето съгласие, ще напомним за тези неща. Така че съветвам всички да бъдат по-обрани. Заедно бяхме в четвъртък, чествахме заедно, сега за какво ни връщате на тази тема", добави премиерът, който в четвъртък присъства на закриването на многонационалната съвместна подготовка "PLATINUM LION 2018” на полигона "Ново село“.
 
Това е първото изявление в подобен дух на премиера от много време насам. Миналата година Скопие и София подписаха договор за добросъседство, който има за цел да изчисти спорните моменти в историята и оттогава управляващите в двете страни демонстрират много близки отношения. За последното двамата премиери заедно почетоха годишнината от въстанието в Благоевград. 
 
"Въпросът за Илинденско-Преображенското въстание е за историците", каза Борисов, цитиран от  БНР.
 
Спорните въпроси от историята вече се разискват от обща комисия с представители на двете страни, както е предвидено в договора за добросъседство. 
 
Преди няколко дни Заев сподели пред местна медия визията си за въстанието, която първоначално остана без реакция от българска страна. В разгара на скандала с общинския съветник от БСП в Бургас Бенчо Бенчев обаче лидерът на левицата Корнелия Нинова нападна Борисов, че мълчи по темата. 
 
В сряда вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева ѝ отговори с лаконичното:  
 
"Не приемаме поучения как трябва да се защитават националните интереси от партия, която през 1946 година предаде костите на Гоце Делчев на Титова Югославия. Същата партия-държава променяше насилствено идентичността на собствените си граждани и ги караше да се пишат македонци. Политиката на противопоставяне е демоде. С това говорене вече само може да се губят избори. Питайте Груевски!“.
 
В четвъртък обаче Корнелия Нинова продължи темата, неудовлетворена от реакцията на правителството:
 
 
Търсим евтино, но ефикасно оръжие 
 
Борисов използва посещението си на военния полигон, за да коментира и военните проекти. 
 
"Военнослужещите ни са едни от най-добрите, трябва да имат още по-добро въоръжение и това е нещо, по което работим", каза той. 
 
Правителството има намерение до няколко месеца да реши трите най-големи проекта от модернизацията на армията – за купуването на нов тип изтребители, бронирани машини и кораби, които представляват най-сериозната инвестиционна програма в армията от 1989 година насам.
 
"Решили сме да вложим 3 - 4 млрд. лева в превъоръжаване, въпреки че има много други сектори, които имат нужда, затова новото оборудване за Армията трябва да бъде ефикасно, евтино, съвместимо с това на партньорите от НАТО, а и да бъде взето предвид мнението на военните експерти“, каза Борисов. 
 
До края на годината може да има сключени договори 
 
Началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев заяви, че се надява до края на годината да бъдат подписани договори по един или два от проектите. 
 
В напреднала фаза са проектите за купуването на нови изтребители и бронирани машини. 
Проектът за два нови патрулни кораба се движи малко по-бавно.  
 
Общата стойност на бъдещите сделки ще е около 4 млрд. лева, те ще предопределят развитието на сектора за десетилетия напред.
 
В многонационалната съвместна подготовка "PLATINUM LION 18" участваха близо 700 военнослужещи от осем държави - България, Силите на САЩ в Европа, Румъния, Молдова, Албания, Сърбия, Грузия и Черна Гора. 
 
"Промененото мислене на Балканите води до изграждането на обща отбранителна система", коментира Борисов.
 
Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?