Борисов пак зове за съюз с десните, защото ГЕРБ няма "мощността" да бие БСП и ДПС

Реформаторският блок за пореден път отклони "офертата"

Бойко Борисов. Сн. БГНЕС

"Мощността на ГЕРБ" вече не е толкова голяма, за да бие самостоятелно БСП и ДПС, заяви лидерът на партията Бойко Борисов и за пореден път призова за съвместни действия с Реформаторския блок, който за пореден път отхвърли "офертата".

Борисов предложи в четвъртък ГЕРБ и Реформаторският блок да излязат с общ план за сваляне на правителството и за съвместно управление.

"Това ще успокои всички в център-дясно, ще ги обедини, ще ги зареди с енергия и ще покаже, че можем да работим заедно след това. Център-дясното е много по-голямо от лявото. Въпросът е да накараме всички хора в тази област, в център-дясно, да гласуват за своите си политически партии", обясни лидерът на ГЕРБ.

По думите му това включва ГЕРБ, ДСБ, СДС, партията на Кунева и др.

"Тогава всички ще сме много по-силни. Това е алтернативата, това е вариант. Иначе поотделно никой не може да бие БСП и ДПС заедно. Аз го правих няколко години, но сега мощността на ГЕРБ не е толкова голяма. И трябва да се обединим повече хора", каза още Бойко Борисов пред БНР.

Партия "Движение България на гражданите", която е част от Реформаторския блок, отхвърли поканата.

"Реформаторският блок не се занимава с механично събиране на проценти", заяви лидерът на ДБГ Меглена Кунева. С ГЕРБ блокът няма никакви допирни точки, защото партията се е провалила, докато управлява, а след това е абдикирала и от ролята си на национално отговорна опозиция, каза Кунева.

"Пораженията, които нанесе управлението на ГЕРБ върху гражданското общество, бяха очевидни още през февруари за всички", допълни тя.

"Такова е убеждението и на другите партии в Реформаторския блок", се казва в нейния отговор на предложението на Борисов. Тя допълва, че партиите в новосъздаващата се коалиция вярват в общи идеали и имат общи ценности, а не са заедно за участие във властта на всяка цена.

"В последните 2 месеца след изборите имаме над 1000 нови членове", казва Кунева за партията си и допълва: "Очевидно политиката ни за изграждане на модел на обществен живот без задкулисни договорки и основан единствено на честност дава резултат".

"ГЕРБ не са показали, че са направили преоценка на своето управление и на основните проблеми по това време", заяви и главният секретар на ДБГ Йонко Гозев.

Той изброи политическите назначения в държавните институции, полицейщината и подслушването, липсата на ефективна борба с корупцията, манипулация на вота, задушаването на малкия и среден бизнес и изграждането на монополи във всички области.

"Без такава ясна оценка и действия, които създават увереност, че ГЕРБ няма да повтори същите практики,“Движение България на гражданите“ и Реформаторският блок не биха могли да поемат ангажимент за съвместно управление", заключи още Йонко Грозев.

Същевременно Реформаторският блок се увеличава с още една партийна формация. Председателят на БЗНС Николай Ненчев обяви, че неговата партия ще приеме поканата за присъединяване към блока.

"За БЗНС е чест да се присъедини към този демократичен, реформаторски съюз, който има ясни политически намерения и цели. В Реформаторския блок БЗНС вижда демократична алтернатива на досегашния порочен, политически модел", заяви Ненчев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?