Борисов: Патриотизъм е да накараме хората да вярват в Бог

Патриотизъм е да накараме хората да вярват в Господ, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в неделя след освещаването на новата катедрала в Ловеч "Св. Св. Кирил и Методий", каквото не се е случвало от 91 години.

Партията дари 100 000 лв. от субсидията си за изграждането на храма, а предошното правителство на Борисов отпусна още 500 000 лв.

"Има притчи, които казват, че няма значение кой какво е дарил, а да е от сърце", коментира бъдещият премиерът. Според него откриването на храма е добър знак за цялото православие. "И аз така винаги, пък и от ГЕРБ, сме разбирали патриотизма - да се правят нови катедрали, нови манастири, нови църкви. Колкото повече църкви и манастири има, толкова по-добре. Това е патриотизмът - да накараме хората да вярват в Господ, да се уповават на него. Това ни е поддържало през вековете", посочи Борисов.

"Както е казано в Евангелието, без Господа нищо не може да се направи. Бог пред нас, ние след него. България винаги ще е добре“, не пропусна Борисов да вметне любимата си фраза.

Той припомни, че миналата седмица е била открита нова църква в Ямбол, а след броени дни нов храм ще отвори врати и в Сливен.

Всеки владика има по 10-15 направени или основно ремонтирани църкви по време на нашето управление, каза още Борисов.

"Вместо да броим джамии, да се правят някои на големи герои, истината е в толерантността. Да се строи и гради", коментира той и не пожела да отговаря на въпроси за бъдещото правителство.

В новия катедрален храм бе отслужена първата света литургия от патриарх Неофит, като на освещаването присъстваха митрополитите от Светия Синод, бившите премиери Симеон Сакскобургготски и Георги Близнашки, представители на президентството и редица политици.

"Празнуваме с радост, за слава на Светите братя Кирил и Методий", заяви Неофит и посочи, че България никога не е пренебрегвала своята вяра и това личи от днешния прекрасен ден.

"Да благоволи Бог, щото с времето този прекрасен храм да се превърне в истински църковен център на града и епархията, в средище на активен духовен и културен живот, в слава за ловчанлии и притегателно място за гостите на древния и очарователен Ловеч“, каза патриархът в словото си.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?