Борисов: Пеевски напуска страната, вече няма да е дъвка

Премиерът към Томислав Дончев: Представи си, ти си нашият кандидат за президент

Борисов: Пеевски напуска страната, вече няма да е дъвка

"Пеевски си отиде, Пеевски напуска страната. Много скоро вече няма да е дъвка. Аз не знам тогава какво ще измислят, какво ще говорят."

Това обяви в понеделник премиерът Бойко Борисов пред бТВ, запитан дали въпросът вижда ли депутата от ДПС, когато се погледне в огледалото, зададен му по време на среща с българи в Лондон, го е провокирал да спре серия от обществени поръчки.

По думите му решението за стопиране на търгове било взето още преди посещението му в британската столица, но този въпрос го е жегнал.

Слухове, че депутатът от ДПС ще напусне България се разпространяват поне от две години, но добиха нова актуалност в последните седмици, когато Пеевски заяви, се отказва от нови бизнес проекти в България. Съобщението съвпадна с откровението на министър-председателя, че имиджът на Пеевски е пречка ГЕРБ и ДПС да бъдат заедно в управлението.

Последва и съобщение, че "Булгартабак", за чийто собственик се счита Пеевски, спира износа си за Близкия изток, а след това и че затваря цигарената си фабрика в София.

В същото време фирми, свързвани с него, продължават да печелят знайни и незнайни обществени поръчки.

Бойко Борисов отказа да поеме отговорност за затварянето на фабрика и съкращаването на работници в "Булгартабак Холдинг", който бе приватизиран в мандата на първото му правителство и е притежаван от офшорно дружество с неизвестен за обществеността краен собственик.

"За "Булгатабак" се обърнате към "Ситибанк", тя консултира Агенцията за приватизация за сделката. Единственото ми условие беше сделката да е за над 200 млн. лв. за двете фабрики. С над 200 млн. лв. ще направим три фабрики, ако искаме", коментира лаконично по този въпрос Борисов в понеделник.

Добре бе Томи, представи си, ти си нашият кандидат за президент

Борисов повдигна донякъде и завесата по друга важна тема, заявявайки, че ГЕРБ ще излъчи самостоятелна кандидатура за президент на изборите през есента. Съмнения за това се появиха след речта му на партиен форум в неделя, когато запита какъв е смисълът партията да издига кандидат и да му плаща кампанията, когато веднага след като спечели, "той се разграничава от нас и това се води най-голямото му предимство".

"ГЕРБ ще има своя кандидат-президентска двойка", каза пред бТВ Борисов и даде да се разбере, че няма да влиза в коалиции.

"Ще говорим това, коя ще е тя, юни-юли. Да не се надяват, че на някой ще му сдадем властта, че няма да участваме”, добави той.

След което уточни, че дилемата за президента и разграничаването му възникнала след разговор с вицепремиера Томислав Дончев.

"Добре бе Томи, представи си, ти си нашият кандидат за президент. Един месец всички структури ще се блъскаме за тебе. И вечерта, като станеш президент примерно какво ще кажеш. Той вика - че се разграничавам от теб, че съм президент на всички българи, че ще бъда еднакво отдалечен".

За Плевнелиев – суперлативи в минало време

"С Росен Плевнелиев работех прекрасно като министър, фантастично като президент, имаме да свършим още. Неслучайно казах нека да мине юни-юли, тогава ще говорим за нашата президентска двойка, защото искам той да си изкарва мандата в комфорт и спокойствие, а не като дойде примерно полския президент тука, журналистите да ни питат само кой ще е следващият”, посочи премиерът.

"Той свърши много работа. Аз съм изключително признателен и смятам, че той беше добър президент, много добър президент и продължавам да го има за най-голям приятел и очаквам в зависимост от решенията, които ще вземем ни-юли в партията, той и занапред да остане много близък”, каза още Борисов в отговор на въпрос дали двоумението му за издигане на президент от партията не е жълт картон към Плевнелиев.

"Нито съм давал жълт картон на някого, нито съм казвал, че ще подкрепя чужд кандидат президент на друга партия”, допълни той, въпреки че говореше за Плевнелиев в минало време.

Борисов повтори тезата си от Националната работна среща на ГЕРБ, че му се струва несправедливо партията да плаща президентската кампания на някого и когато той спечели битката да се отрече от нея, обявявайки се за президент на всички българи.

Правителството, прокуратурата и службите са много амбицирани да сложат ред

Премиерът за пореден път демонстрира непримиримост към корупцията, заявявайки, че "правителството, прокуратурата и службите са много амбицирани да сложат ред в държавата".

"Наред с всички задачи, които имаме, трябва и тази да се свърши – обществото и хората да знаят, че всеки, който се опита да пипа в държавните пари, ще бъде санкциониран и наказан и дет' се вика това, което ставаше последните 20 години, не може да стане сега", добави той, посочвайки за пример акцията в Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация": "Всички, които не очакваха да им се случат това на ДАИ, видяха, че пощада няма."

"Преди всяка служба работи сама за себе си, след това докладват на прокурорите, той когато има време го гледа и ставаше едно дълго, тягостно и на практика нямаше резултат, когато организирахме в едно звено ГДБОП, ДАНС, митничари, данъчни и наблюдаващи прокурори се събраха над 3 млрд. лв. повече", не пропусна той да похвали и антикорупционното звено на главния прокурор Сотир Цацаров.

Зачестилите успехи на разследващите премиерът обясни и с оперативките, които се провеждат всяка седмица в кабинета му в Министерския съвет.

"На срещите в сряда присъстват министри, началниците на служби, на данъчните, главния прокурор. Аз знам вашите юристи. Да бяха се стегнали те по времето на правителството на СДС, когато Косьо Самоковеца, Доктора вилнееха из България. Не виждам нищо страшно да се срещат премиерът и главният прокурор. Първите големи резултати са огромните приходи, които дойдоха в бюджета. За това толкова пари се раздадоха", каза Борисов.

Не знам някой по-кадърен и смел реформатор от Москов

По повод критиките към министрите на здравеопазването, отбраната и транспорта Петър Москов, Николай Ненчев и Ивайло Московски, той отново обяви, че тримата няма да бъдат сменяни.

"Не знам някой по-кадърен да е имало като министър от Москов и да се е опитвал да направи по-смела реформа в здравеопазването", каза още министър-председателят.

Попитан дали все пак министърът не трябва да се оттегли от поста си, докато трае образуваното от прокуратурата разследване за вноса на ваксини от Турция, Борисов каза: "Нека мине производството. Убедени сме, че това, което Москов е направил с ваксините не е в ущърб на държавата. Като излезе прокуратурата с решение, тогава ще коментираме".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?