Борисов писал на Цацаров да блокира движението на сделките в КТБ

Корпоративна банка бе умишлено съборена, каза премиерът в Берлин и посочи виновниците

Бойко Борисов на среща с българската общност в Берлин.

КТБ е умишлено съборена от бившите управляващи, каза премиерът Бойко Борисов на среща с българската общност в Берлин, проведена в неделя вечерта. Вместо за инвестиции, 2 милиарда лева отиват сега в дупката КТБ , каза премиерът на сънародниците и директно обвини бившите управляващи и БНБ за фалита на банката.

"Умишлено събориха КТБ. Тези, които бяха на власт, Орешарски и Чобанов, тези, дето пратиха полицията там, до тези, които 4 месеца не си мръднаха пръста – от Искров, Гунев и цялата компания", уточни Борисов.

Сред поименно изброените от него "виновници" не фигурира главният прокурор, макар че "изпращането на полицията" за претърсвания във фирми на мажоритарния собственик на КТБ стана по нареждане на обвинението, след което пък настъпи паника сред вложителите и масово теглене на депозити от банката.

Присъстващите са го посъветвали да се назначи синдик, който да издири големите кредитополучатели в КТБ и да заведе дела.

Министър-председателят обаче се оплака, че синдиците, сред които може да се избира у нас, са едва около 27 човека. Затова той лично бил изпратил писмо до главния прокурор с искане да се блокира движението на сделките в КТБ.

Според изчисленията на Борисов, за година и половина от падането му от власт до повторното му връщане начело на правителството през ноември т.г., България е изгубила около 10 милиарда евро.

"Една година лъжци на власт -10 млрд. дълг. Фууу - ей така! Правете пак експеримент Орешарски, ако искате … За година и половина в най-тежката криза бяхме за пример в Европа, кризата мина и събориха банковата система", каза той и се обърна към публиката с думите: "Това дето учите тук като финанси и икономика не важи за България".

Другата тема бе спирането на "Южен поток". Министър-председателят разясни тезата си, че след два неуспели проекта на Русия у нас - "Бургас-Александруполис" и АЕЦ “Белене”, “Южен поток” е бил този, програмиран да успее. По думите му, обаче, правителството на Орешарски е погубило и този проект, защото е лъгало и Брюксел, и руснаците. Не е имало подписан договор за транзита на газ, нито за печалбата от проекта, каза Борисов, според когото документите били съзнателно крити.

След като на 1 декември Русия обяви прекратяването на "Южен поток", правителството се е запознало с документите и стигнало до извода, че приходите от косвена дейност биха били по-големи от тези от транзитни такси.

"Под косвени приходи разбирам ДДС, обороти, данъци, горива, строителни компании, работни места. Щеше да донесе едни 400 милиона. Не че са малко, затова казвам - ако бяха спазили правилата на третия пакет на Брюксел, проектът щеше да върви".

"И в Брюксел много ясно защитихме тезата на България. Нека ни кажат “не”, но да поемат заедно с нас негативите. Понасяме за “Белене”, за "Бургас-Александруполис", сега – “Южен поток”, а в същото време най-бедни, най болни – айде, оправяй се", оплака се премиерът.

Той каза, че е дошъл в Берлин с тримата си вицепремиери, които са от различни партии, както и с шефовете на парламентарните групи на Реформаторския блок и на ГЕРБ Радан Кънев и Цветан Цветанов. Срещата му с федералния канцлер Ангела Меркел бе в понеделник.

"Да покажем, че сме единни и можем да си подредим държавата. Това е основната цел на визитата ми тук в Берлин", заяви чрез профила си във Фейсбук премиерът. По думите му той е придружен от тримата вицепремиери, за да покажат, че "сме единни, когато става въпрос за национални приоритети и за сигурността на държавата". Снощи Борисов се е срещнал с представители на българската общност в Берлин, на които той също благодари от социалната мрежа с думите: "Щастлив съм, че имахме толкова ползотворна дискусия".

Споделяне

Още по темата

Още от България