Борисов пита: Кой докладва на Доган операцията срещу Бисеров?

Шефът на ДАНС обеща да провери за теч на информация

Борисов пита: Кой докладва на Доган операцията срещу Бисеров?

Кой докладва на Доган операцията срещу Бисеров? Кой предупреди висшето ръководство на ДПС да се отърве от политика Бисеров, преди да му бъде поискан имунитетът? Тези въпроси зададе лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов часове след като гръмна новината, че досегашният зам.-шеф на ДПС и на парламента Христо Бисеров е разследван за пране на пари и данъчни измами.

Официалното съобщение на прокуратурата бе направено в четвъртък в ранния предиобед, след като сутринта обвинител №1 Сотир Цацаров заяви пред БНТ, че за Христо Бисеров има проверка, свързана с класифицирана информация от ДАНС, която може да бъде готова до края на деня. В същото време вътрешният министър и силов вицепремиер Цветлин Йовчев зави пред Нова телевизия, че няма информация ДАНС да са проверявали Бисеров.

Бисеров изненадващо подаде оставка от всички партийни и парламентарни постове в неделя, четири дни преди прокуратурата да образува проверката. Главният прокурор твърди, че е получил справката от ДАНС в сряда следобед.

Всичко това бе предшествано от спекулации, че Ахмед Доган е бил информиран предварително, че Бисеров ще бъде разследван, поради което последният е заставен да подаде оставка. Лидерът на ДПС Лютви Местан, който е единственият присъствал на срещата между Доган и Бисеров в неделя и единствен, който говори публично за случилото се на нея, твърди, че той и почетният председател на ДПС не са били информирани за нищо от никого и че били крайно изненадани от категоричното лично решение на Бисеров да се оттегли.

Лютви Местан обаче бе крайно раздразнен и възмутен от изявленията на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, който в четвъртък сутринта, преди съобщението на прокуратурата, коментира, че в казуса "Бисеров" става въпрос за превод на парични средства от една държава в друга.

Местан запита откъде Цветанов разполага с тази класифицирана информация и се стигна до задочна разправия между двамата през медиите.

Последва изявлението на бившия премиер Бойко Борисов, който след като изчезна за известно време от публичното пространство, написа във Фейсбук страницата си: "Докато разни хора правят нескопосани опити да отклоняват общественото внимание, заместник-председателят на ДПС и зам.-председател на Народното събрание Христо Бисеров се оказа разследван за пране на крупни суми пари. Разследването срещу Бисеров очевидно разкрива, че в ДПС текат интересни процеси. Но основният въпрос, който следва оттук, е кой докладва на Доган операцията срещу Бисеров. Кой предупреди висшето ръководство на ДПС да се отърве от политика Бисеров, преди да му бъде поискан имунитетът? Кой изнесе информацията от службите и я занесе в сараите, за да може днес разследването да се води срещу гражданина Бисеров, а не срещу политика Бисеров? След като вътрешният министър и ресорен вицепремиер Цветлин Йовчев сутринта твърдеше, че не знае за разработката на ДАНС, кой тогава изнесе информацията? Поздравявам прокуратурата в лицето на главния прокурор за смелите и безкомпромисни действия!"

Няколко часа по-късно председателят на ДАНС Владимир Писанчев бе засечен от репортери в парламентарна комисия и бе запитан възможен ли е теч на информация от агенцията.

"Не мога да ви кажа преди да направим съответните проверки за това. Дайте да видим има ли точно теч на информация и ако има – ще направим”, каза той.

Владимир Писанчев отказа да каже откъде е получен сигналът за Христо Бисеров. "Предполагам, че в един момент ще получите пълна информация, но той няма да е сега”, коментира той.

Писанчев не каза и кога е постъпил сигнала. "В ДАНС е получена информация за финансови преводи със съмнителен произход. Направили сме проверка на информацията дали е достоверна или не и сме уведомили прокуратурата”, каза той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?