Борисов плаши кметове да вдигат данъци заради увеличени разходи за сигурност

Дори в комунистически Китай таксите са по-високи и всичко се плаща, каза той по повод протестите срещу по-скъпите винетки

Бойко Борисов, сн. БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов призова кметовете на ГЕРБ и Реформаторския блок в областните градове да вдигат местните данъци и такси, заради увеличените разходи за сигурност. Заради заплахите от тероризъм Европа променя курса и дава милиарди евро за сигурност, които ще трябва да бъдат намерени от някъде и е възможно това да стане чрез по-строг контрол по европейските програми.

Това стана при откриването на двудневна конференция на тема "Перспективите пред местната власт и новия програмен период", организирана от сдружение "Граждани за европейско развитие на България" и фондация "Ханс Зайдел". В нея участваха министрите на финансите, на регионалното развитие, на околната среда - Владислав Горанов, Лиляна Павлова, Ивелина Василева.

Борисов лансира идеята за нулеви ставки на местните данъци и такси в селата, докато на "жълтите павета" да се повишат. Неотдавна обаче столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви, че няма да вдига данъците и таксите за столичани и те остават без промяна през следващата година.

"Ако и вие сте калпави, и вашите пари трябва да дойдат директно от бюджета"

"Кметските избори са 30 дена, след това всички кметове са ми еднакви и работим заедно", каза Бойко Борисов. Той очаква от всички кметове финансова дисциплина, каквато държавата вече е постигнала през 2015 г. чрез по-добра събираемост на приходната агенция и митниците.

Премиерът призова кметовете да си вършат работата по европейските проекти както трябва, за да не бъдат налагани финансови корекции и парите за допуснатите грешки да се плащат от държавата.

"Ето Европа даде 1.8 млрд. евро за Африка и 3 млрд. евро за Турция. След терористичните актове програмите на правителствата рязко завиха в сферата на въоръжаването и сигурността. Стотици милиони ще отдели и България. Знаете колко консервативни бяхме в бюджета за тази година, но през 2016 г. ще трябва да дадем за сигурност, за службите, за съоръженията по границите", каза Борисов.

В проектобюджета за следващата година са заложени 160 млн. лв. повече за Министерството на отбраната и още около 100 млн. лв. повече за МВР спрямо 2015 г. Всички партии обаче поискаха вдигане на средствата за сигурност и се очаква между двете четения на закона в парламента тези пари да нараснат.

"Ако и вие сте калпави (бел. ред. - кметовете), и вашите пари трябва да дойдат директно от бюджета", каза Бойко Борисов. Той допълни, че през тази година са дадени 151 млн. лв. повече за пенсионерите, 185 млн. лв. - за МВР, 56 млн. лв. - за Министерство на отбраната, 105-106 млн. лв. - за тютюнопроизводителите, 50 млн. лв. - за животновъдите, 100 млн. лв. - за ремонт на магистралите, на които мостовете щели да паднат.

След това Борисов посочи, че големите общини са инвестирали по европейски програми милиарди за естакади, тунели и мостове, които също били дофинансирани от държавния бюджет.

Според Борисов евтино пътуваме с метрото и по магистралите

"Може ли 50 цента да е пътуването с метро в София? Във Виена, Мюнхен таксите са други", заяви премиерът очевидно без да отчита, че в тези градове и доходите са други.

"Комунистически Китай - там няма нещо, което да не се плаща. 100 км по магистрала е 10 лв. български пари, сиреч до Бургас ще струва 80 лв., ако си в Китай", каза Борисов, очевидно повлиян от пресните си впечатления от скорошното посещение в Китай. Той обаче веднага уточни, че засега няма да се въвежда платено преминаване по магистралите за леките коли.

По-късно Борисов обясни, че магистралите са безплатни, защото само 10% са платени за изграждането им от бюджета, а останалото са европейски средства.

"Поне да си плащат винетки, едно и също ли е да чистиш две платна от Нова Загора до Сливен или 6 платна", даде пример той и показа огорчението си, че у нас се протестира за 8 лв. на месец по-скъпа винетка. "Поршета на протест. Само докато вкара бензин в цилиндрите, е изхарчил 12 лв. А в София километрични задръствания с един човек в кола", отбеляза премиерът.

Той добави, че когато е бил кмет на София било логично пътуването с градския транспорт да е евтино, защото най-младият тролей бил на негова възраст - "сиреч красив и запазен, но 40-50-годишен". Сега обаче има ново метро, нови трамваи, нови тролеи и предстои трети метродиаметър в София, който също ще бъде дофинансиран от държавата, отбеляза Борисов, очевидно подсказвайки на столичните общинари да вдигнат цената на билата, който не е поскъпвал през последните пет години.

Премиерът се скара на кметовете, че не били съгласни с идеята на финансовия министър Владислав Горанов общините да определят от 0 до 2% допълнителен данък върху доходите. "Всички подскочиха, особено приятелите ни от Реформаторския блок и ние го изтеглихме", каза Борисов.

По време на предизборната кампания през 2014 г. ГЕРБ обещаваха 2% от данъка върху доходите да бъде даван на местната власт. След като спечелиха парламентарните избори обаче заявиха, че не са били правилно разбрани и предложението им било кметовете да вдигат с до 2% данък общ доход, над ставката определена от държавата, за да попълнят местните бюджети.

Експеримент със задлъжнелите кметове: Стани - свободно

Премиерът направи и експеримент с кметовете в залата, като призова, тези с дългове да станат прави. Така почти всички кметове станаха.

"Сиреч имате дългове, но не искате вие да си съберете данъците, а искате от мен да ви дам 160 млн. лв.", каза Борисов.

Той посъветва кметовете да не бъдат популисти и добри, а прагматични.

Борисов заяви, че към момента нямало нагласа у европейските лидери за намаляване на парите по европейските програми за новия програмен период, особено за България, която била втора по усвояване за 2015 г. и имала само 2% финансови корекции.

Премиерът обаче предупреди кметовете, че една-две общини да объркат и е възможно средствата от Брюксел да намалеят.

"Добре ли ги наплаших", обърна се Борисов към министрите и добави: "То не е плашене, старите кметове знаят как кършат пръсти, когато идват при мен да искат пари".

Още по темата
Още от България

Защо премиерът говори за "Костинброд 2" по "учебниците на КГБ"?