Борисов пледира пред Тереза Мей за Западните Балкани и правата на българите

"Не, че съм толкова хубав ме канят. Това, което направихме за Балканите, се цени високо"

Правата на българите във Великобритания след Брекзит, полагането на матура на български език в българските училища там, подкрепата за европейската интеграция на Западните Балкани, сътрудничеството между спецслужбите на двете държави– това са били част от темите на разговора между българския премиер и британския му колега Тереза Мей в Лондон, съобщи Бойко Борисов след срещата в понеделник.

Той е на работно посещение в Лондон по покана на Мей, а освен с нея е имал срещи и с британските служби.

На въпрос дали са обсъдили актуалната международна тема за решението на американския президент Доналд Тръмп да премести посолството на САЩ в Йерусалим, с което признава града за столица на държавата Израел, Борисов отговори: "Винаги сме твърдяли, че там са две държави, приятели са ни народите и на Израел, и на Палестина...  По-скоро мен си ме касае това, което ще се случва на Балканите - Босна и Херцеговина, Косово, Македония... В Йерусалим тепърва ще се развиват процесите, световното обществено мнение е доста раздвоено".

Двамата премиери са обсъдили още сътрудничеството в областта на миграцията и на сигурността. Дадена е била висока оценка за взаимодействието между специалните служби на България и Великобритания, съобщи правителствената пресслужба.

Въпреки процесите, които текат между Европейския съюз и Великобритания, България очаква Обединеното кралство да остане стратегически партньор на Съюза по ключови въпроси като сигурността и борбата с тероризма, е казал Борисов пред британския премиер.

Не стана ясно какви позиции е защитила Мей пред Борисов. "Нямам навик да обяснявам какво говорят колегите. Можете да питате нея. Аз казах моето мнение", коментира по този повод Борисов.

Правата на българите в Лондон

Правата на българите във Великобритания, след напускането на Обединеното кралство на ЕС е била една от теми на разговора между Борисов и Мей, стана ясно от думите на българския премиер.

Говорихме за правата на българите, които са живели под 5 години, над 5 години, на тези които ще дойдат, тези които ще учат, каза Борисов. Казах, че по никакъв начин Брекзит не трябва да им повлияе, допълни той.

Другото, което Тереза Мей обещала на Борисов, е децата на българските емигранти, които посещават български училища на острова да държат матурите на български език.

Той е дал писмо на Мей от българските училища във Великобритания с това искане и ѝ обяснил, че те ще го приемат много добре, ако британските власти решат този въпрос.

"Разбра ме много добре" по тези въпроси, уточни Борисов.

Мей с интерес към балканските срещи на Борисов

Тереза Мей е казала, че очаква с нетърпение да чуе кои ще са основните приоритети на българското европредседателство. Както е известно, Борисов вече няколко пъти лансира визията си за това, че страните от Западните Балкани трябва да заемат мястото на Великобритания в ЕС след Брекзит.

"Приоритети са ясни, най-много това, което я интересуваше, е това, което правя не само за Западните Балкани, но и срещите България, Сърбия, Гърция и Румъния", каза Борисов.

Той напомни, че на 17 май всички лидери на Балканите, целия Европейски съвет, включително и Тереза Мей, ще бъдат в София. Това ще помогне за отварянето на пътя към ЕС на страните от региона.

"Това е рядък шанс да ти дойдат всички на крака и да можеш да свършиш доста работа. Така че се надявам всички ние в България да го оценяваме. Хората в чужбина го оценяват достатъчно добре от нас да се информират. Така че може да направим нещо добро за Балканите и за самата България", каза Борисов.


Бойко Борисов и държавният секретар по външните работи на Великобритания Амбър Рийд

Той изрази оптимизъм и по отношение на решаването на спора за името на Македония с Гърция.

"Не че съм толкова хубав ме канят, но това, което направихме за Балканите се оценява високо", каза Борисов.

Той посочи, че очаква подкрепата на Лондон за евроинтеграцията на страните от Западните Балкани. По думите му тяхното приобщаване към семейството на демократичните ценности е най-голямата гаранция за успешно, сигурно и мирно развитие на европейския континент. "Хората от този регион очакват да им покажем, че Европа мисли за тях", каза българският премиер.

Ние напускаме ЕС, но не и Европа, коментира премиерът Тереза Мей, предаде правителствената пресслужба. Тя посочи, че като бивш вътрешен министър на Великобритания може да оцени положените от България усилия в процеса на овладяване на мигрантската криза в Европа и за борбата с тежката престъпност. "Затова благодаря на теб и на България за помощта, която оказахте в общата ни борба с организираната престъпност, тероризма и трафика на хора", каза Тереза Мей, цитирана в съобщението на Министерския съвет.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?