Можете да ме питате каквото поискате и да го излъчите в пълния му обем

Борисов: По-голяма прозрачност и по-голяма свобода на словото няма

Премиерът към репортери: "Кой от вас е от медийния монопол… нека си вдигне ръката"

Бойко Борисов, Сн: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов отхвърли критиките за медиен монопол и цензура в медиите, както и за провалените обещания на ГЕРБ да подобри живота на хората.

"Ето това е цензура - че няма цензура, че има свобода на медиите и можете да стоите и да ме питате, каквото си поискате и да го излъчите в пълния му обем. Не се притеснявам, защото по-голяма прозрачност, по-голяма свобода на словото от това няма. Какво да направя повече", запита риторично премиерът Бойко Борисов в отговор на репортерски въпрос в понеделник за наличие на медиен монопол в България.

"Вие виждате ли колко камери има тук, искате ли да ги броим заедно. Хайде да ги изброим, нека броим - пита ме за медиен монопол, пребройте камерите и попитайте кой от тези ваши колеги с камери и микрофони е член на медиен монопол. Има ли такива сред вас да му отговорите на вашия колега, който задава този въпрос. Кой от вас е от медийния монопол… нека си вдигне ръката. На кой от вас има цензура. Кой от вас е получил указание да не ми зададе някакъв въпрос или да ми зададе точно обратното", запита премиерът репортерите, изпратени от своите редакции да отразят церемония по връчването на договори по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

Бойко Борисов категорично отхвърли и въпрос за мнението на еврокомисаря Нели Крус, която в писмо до него наскоро каза, че е загрижена за свободата и независимостта на медиите в страната.

"Остави я Нели Крус, питам те теб, вас - кой ви е задал въпрос или кой не ви е дал да ми зададете въпрос. Това е цензура, ако някой ви е казал - няма да го питаш или на тази тема няма да говориш. Кой от вас има връзка с мен", продължи да пита Борисов.

През тази година България се срина на 80-о място в класацията на "Репортери без граници” по индекс на свободата на пресата и е на последно място в ЕС. Лошото състояние на сектора бе коментирано от Европейската комисия, "Фрийдъм хаус" и чужди посланици. Наскоро посланикът на Германия у нас Матиас Хьопфнер направи безпрецедентно изявление за цензурирано негово интервю във в. "Монитор", където са отрязани именно критиките му към медийния ландшафт в България и концентрацията на собственост в медиите.

Борисов отрича, че ГЕРБ се проваля: А кой по света се справя с кризата?

Освен критиките за свободата на словото в България, Борисов отхвърли и оценка на агенция Ройтерс, че управлението на ГЕРБ се е провалило в обещанието си да подобри живота на хората. Отхвърлено бе и последното социологическо изследване на агенция "Галъп", според което БСП съкращава преднината на ГЕРБ.

"За кое правителство Ройтерс е казало, че се е справило с кризата в света и е направило живота на коя страна в света по-добър през последните три години? Аз питам… оценката нека да я дават хората. Оценката я дават рейтинговите агенции и те всички повишават кредитния рейтинг на България", заяви Бойко Борисов.

Ройтерс цитира данни от проучване на общественото мнение, според които опозиционната БСП е качила рейтинг и е намалила преднината на управляващите. Агенцията коментира, че икономическите трудности са се отразили на популярността на ГЕРБ, която дойде на власт преди повече от три години с обещания да се справи с продължителната рецесия. Забавените реформи, ниските доходи и липсата на решителни стъпки за изкореняване на ширещата се корупция се отразиха на популярността на партията, отбелязва Ройтерс по повод съботния протестен митинг на социалистите, проведен в София.

Според цитирано в понеделник от в. "Преса" проучване на "Галъп", половин година преди парламентарни избори разликата между ГЕРБ и БСП се е стопила до три процента. Според изследването на агенцията за ноември, ако изборите бяха днес, управляващите от ГЕРБ биха получили 23%, а БСП - 20%, ДПС - 6%, а за "Движение България на гражданите" - 5%.

"Те винаги са давали такива прогнози, че си спомням, когато се явявах за кмет, Татяна Дончева ме водеше, а Милен Велчев го бяха обявили за кмет. Това е, демокрацията е това", обобщи Борисов. "Идват избори и аз ще застана до моите обекти, това, което съм произвел за тези 3 години и половина. Да застане Станишев и да покаже неговите", продължи премиерът.

"Ако не бяха похарчени, сега щеше да има пари"

"Спестяванията на гражданите в банките, които минаха 32 милиарда лева, огромните проекти, които бяха пуснати... Ето и снощи виждате, ако не бях направил спортната зала, къде щяхте да ходите на такива концерти (на Дженифър Лопес – бел.ред.)? И това само за няколко години, в условията на най-тежка криза”, напомни Бойко Борисов.

Той не смята, че правителството провокира социално неравенство заради намерението да даде коледни добавки само за най-бедните пенсионери.

"Социално неравенство се прави от това да дадеш 1 милиард за "Цанков камък", вместо да ги дадеш за пенсионерите. Да похарчиш милиард и половина за "Белене", вместо да ги дадеш на пенсионерите. Да похарчиш 100 милиона за безсмислено водно огледало в Кърджали, вместо да ги дадеш на майките. Опитваме се на всички да вдигаме и минималните работни заплати, и пенсиите, и всичко това, което бюджетът дава и в същото време да кофинансираме най-големите проекти за България, които са правени. За да има за всички, трябва да работят и да не се харчат парите по начина, по който ги харчеше Тройната коалиция. Ако не са били похарчени, сега щеше да има пари", заключи Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България