Борисов по пътища, електро- и газопроводи: Нашите зрители виждат, пък да се надяват на каквото искат

"Нашите зрители можаха да видят какво правим с електропреносната система, газопреносната и магистралите. Това е от нашето управление, пък да се надяват на каквото искат", обобщи премиерът Бойко Борисов по време на предизборната си обиколка с джипката в неделя, която, както обичайно, бе предавана на живо във Фейсбук.

Инспекцията на свършеното от правителството му започна от строежа на втората компресорна станция – "Нова Провадия", на газопровода "Балкански поток" край Ветрино, мина през варненската подстанция на "Електроенергийния системен оператор" (ЕСО) и провери как вървят строителните работи в участъка на магистрала "Хемус" между "Буховци" и "Белокопитово". Той бе придружен от енергийния министър Теменужка Петкова, от зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков и шефовете на "Булгартрансгаз" и ЕСО.

"Строим авто, жп, електро и газови магистрали в цялата страна - както по оста Изток- Запад, така и по оста Север-Юг. Новият електропровод до "Марица-изток" е сериозна стъпка напред към диверсификацията на доставките в страните от региона. Той дава възможност и за присъединяване на нови ВЕИ в България, Румъния и Гърция, като по този начин ще осигури условия за постигане на европейските и националните цели в областта на възобновяемата енергия. Със зелените мощности, които имаме, както и с работата по 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" - ще се превърнем в енергиен лидер", обяви той във Фейсбук.

"България е вече 100% енергийно независима, никой не може да ни спира кранчето или да ни извива ръцете. Страната ни става незаобиколим фактор на газовата карта в Европа. С нашите газови магистрали даваме възможност на всички да получават газ, а транзитните такси остават за българите 70 години напред", заяви още премиерът.

"Интерконекторът с Гърция се строи на пълни обороти. И като прибавим приоритетното ни газохранилище "Чирен", тази година ще е много добра за инфраструктурата в газовата сфера", заяви още той и не пропусна да отбележи като всеки път: "Десетилетия сме се наслушали на приказките им – сега само можем да покажем поредния грандиозен строеж, който върви в момента".

При наглеждането на подстанцията на ЕСО Борисов обяви, че "надграждаме електропреносната ни система по най-добрия начин, за да бъде България лидер и в тази сфера". През това съоръжение ще минава електропроводът към подстанция "Бургас" до подстанция "Марица-изток", който се съфинансира от Еврокомисията. 150 километра от електропровода са вече в експлоатация, пуснати три месеца предсрочно, отбеляза премиерът.

Увеличаването на трансграничния капацитет пряко влияе и върху обединенията на електроенергийните пазари в региона и присъединяването на България към общия европейски енергиен пазар, посочиха по-късно в прессъобщението си от Министерския съвет.

След това, пътувайки по магистрала "Хемус", Борисов отбеляза с колко бързи темпове напредва строежът на 16-километровия участък между пътните възли "Буховци" и "Белокопитово". Отсечката се очаква да бъде готова за летния туристически сезон, заяви той и каза, че лошото време и работите по археологическите разкопки бавят пускането в експлоатация на трасето.

Извършват се дейности по големите мостови съоръжения - монтират се главни греди, армировъчни работи и бетонови работи по пътните плочи. Изграждат се отводнителните съоръжения. В ход е и изпълнението на ограничителни системи. Когато позволяват метеорологичните метеорологични условия, участъкът се асфалтира, заяви още министър-председателят.

"Изграждането на "Хемус" е необратимо. Средствата са осигурени и строителството върви на високи обороти, въпреки пандемията. Скоро в Северна България ще се пътува по-бързо и по-приятно, както сме обещали. Започнали сме и процедурата по изграждане на 75 км от магистралата Русе - Велико Търново", каза Борисов.

"Нашите опоненти не са строили магистрали, защото е трябвало да положат много усилия, докато ние вършим работа, работа, работа", завършва постът му във Фейсбук със слогана на предизборната кампания на ГЕРБ.

Споделяне

Още от Избори 2021

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?