Борисов "подаде оставката" на шефката на ОИК-София

Новият председател на ОИК е от борда на "Софийски имоти", отиващата си Иванова – от "Пазари-Запад"

Борисов "подаде оставката" на шефката на ОИК-София

Шефката на Общинската избирателна комисия (ОИК) София Диляна Иванова е подала оставка по настояване на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, съобщиха от пресцентъра на партията в петък. Иванова, под чието ръководство се създаде хаосът при приема на изборните книжа в "Арена Армеец" и която коментира, че припадналите хора са симуланти, беше предложена за председател на ОИК от квотата на ГЕРБ.

Оставката ѝ е поискана от Борисов в петък, за да не се компрометира или възпрепятства предаването на протоколите в Централната избирателна комисия от първия тур на изборите, се казва в съобщението. Изборните книжа от вота миналата неделя обаче вече са предадени.

Иванова подава оставка и като член на ОИК-София.

ГЕРБ предлагат на ЦИК за нов председател на ОИК - София Полина Витанова, която е юрист и в момента е член на ОИК- София.

Новата шефка на ОИК-София идва от Софийски имоти

Полина Витанова идва от борда на директорите на "Софийски имоти", където остана въпреки изнесените данни за огромните възнаграждения на директорите от кандидата за кмет Георги Кадиев през 2013 г.

Витанова дори временно оглави ръководството на общинската фирма, като заема този пост и до момента.

Преди да влезе в ръководството на нашумялото със скандали дружество, Витанова беше експерт към комисията по стопанска политика в общинския съвет оглавявана от Николай Стойнев (ГЕРБ). Той беше председател и на комисията по избор на новия директорски борд на фирмата.

На парламентарните избори през 2013 г. Полина Витанова беше председател на Районната избирателна комисия за 23-ти многомандатен столичен район.

Подалата оставка по настояване на Бойко Борисов Диляна Иванова също е кадър на Столична община, известна сред колегите си като доверен човек на кмета Йорданка Фандъкова.

Диляна Иванова вече втори мандат е в директорския борд на "Пазари Запад", след проведен конкурс през 2012 г

Освобождаването на Иванова става в момент, когато ръководството на БСП – София и симпатизанти на партията организираха протест пред Общинската избирателна комисия с искане за оставката на председателя ѝ.

Томислав Дончев: Полицията е държала хората заключени по нареждане на ОИК

По-рано в петък вицепремиерът Томислав Дончев, който отговаря за организацията за изборите, обяви, че ОИК изборната администрация има най-голяма отговорност за неразбориите и хаоса.

"Отговорна е Общинската избирателна комисия (ОИК), няма как и Централната избирателна комисия (ЦИК) да не е отговорна. Разбира се, и законодателството има вина. Но конкретно в зала "Армеец" полицейските сили са получавали нареждания от ОИК", каза той пред Нова телевизия.

Говорителят на ЦИК призна за редица проблеми

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов увери пред БНР, че "вторият тур на изборите ще бъде значително по-лека задача за секционните избирателни комисии и за общинските избирателни комисии". "Надявам се, че този път предаването на изборните книжа ще мине значително по-гладко", допълни той.

Според него големият брой недействителни бюлетини се дължи на технологията на гласуване.

"Високият процент невалидни бюлетини следва да се анализира като се отчита обстоятелството, че в много случаи хора, които не искат да гласуват за определен избор, са получавали бюлетина, защото се подписват в един избирателен списък за местните избори и имат право да получат всички бюлетини, с които да гласуват. Когато не се възползват от правото си да гласуват за някой от видовете избори, техният глас става недействителен. Това води до по-голямо натрупване на недействителни бюлетини отколкото, ако изборът беше единичен", заяви той.

Според Томов трябва да се търсят възможности да се опростят протоколите.

Той призна и за проблем при отразяването на преференциите.

"Оттук насетне единствената възможна процедура е тези кандидати, които се чувстват засегнати, да обжалват решението на общинските комисии в Административния съд. ЦИК ще направи анализ на несъответствията в цялата страна и ще го публикува", добави говорителят на комисията.

Проблем на балотажа няма да има и според Томислав Дончев. "Резултатите трябва да станат известни още в понеделник", прогнозира той.

В коментар за сигналите за протоколи, пълни с корекции и аритметични грешки, както и за изчезналите преференции, вицепремиерът заяви: "Имаме случаи на очевидно немарлива работа на секционни комисии. Не мога да разбера дали това е мърлява работа, недобро обучение".

Дончев коментира, че има вариант бюлетините в определени секции да бъдат преброени повторно.

Общественият съвет към ЦИК: Девалвира доверието в институциите

В същото време Общественият съвет (ОС) към Централната избирателна комисия отправи препоръки към ангажираните в изборите институции, свързани с подготовката на втория тур на местните избори. Много от тях са свързани с необходимостта "да се опреснят" познанията на членовете на секционните избирателни комисии (СИК).

Подготвят се и се отпечатват нови бюлетини, създава се нова организация за избори за 24 кметове на райони (16 в София), за кметове на 14 областни града, на 133 кметове на общини и 980 кметове на кметства, посочват от Обществения съвет.

Съветът отчита, че изборите са били много тежки, най-сложните провеждани досега.

Много и различни фактори доведоха до проблеми при отчитане на преференциите и предаване на протоколите. Цялостен анализ след приключване на изборите, след втория тур, което е ситуацията в по-голяма част от страната, ще подпомогне решения, които да не допускат в бъдеще наблюдаваните проблеми, посочват от ОС.

Стоварването на отговорността върху единични институции и лица не допринася за разбиране на сложната взаимна обвързаност на законодателство и институции, но създава усещане за липса на механизми за управление и води до девалвиране на доверието в институциите и провеждането на изборния процес, пише в препоръката.

Описвайки основните проблеми, Общественият съвет най-напред подчертава, че при гласуване с една и при гласуване с три бюлетини в списъка се полага един подпис и при нужда от проверка не може да се устави откъде идва разликата между броя гласували и намерените в избирателната кутия бюлетини. И на 1 ноември ще има населени места със съвместяване на избори. Затова ОС предлага в избирателния списък да се полагат толкова подписа, след подаване на гласа, колкото бюлетини са получени.

Бюлетините са с най-добра защита, отпечатвани, транспортирани и съхранявани като ценни книжа. Разбирането от членове на СИК на значимостта на тези защити не винаги обаче е на съответното ниво, смятат в Обществения съвет към ЦИК. В секции в различни региони на страната са констатирани съществени нарушения на процедурата на гласуване - предварително откъсване и разпластяване на бюлетините, откъсване на контролния номер на бюлетините без сравнение с номерата на кочана, подаване на бюлетини предварително подпечатани с два печата.

ОС отправя апел към общинските избирателни комисии да опреснят на членовете на СИК инструкциите за боравене с бюлетините, както и да снабдят СИК с необходимата копирна техника и консумативи.

От обществения съвет посочват още, че няма общ стандарт за ОИК за регистрация и отговор на жалби и сигнали. Липсва отговор на много подадени жалби и сигнали за нарушения в изборния ден и тяхното движение не може да се проследи.

Въпреки ограничението на закона, наблюдавани са случаи когато големи групи хора се появяват за гласуване малко преди затваряне. Това води до удължаване на изборния ден и след 20 часа. На първия тур на изборите са констатирани СИК, в които изборният ден приключи между 21.30 и 22.00 часа, пише в позицията на ОС.

Недействителните бюлетини са достигнали приблизително 400 хиляди на първия тур. Затова ОС препоръчва на ОИК да опреснят инструкциите към СИК: да не дават бюлетини за избори, за които избирателите изрично са изразили нежелание да гласуват в случаите на произвеждане на повече от един избор.

Общественият съвет е консултативен орган с основна цел да съдейства за осигуряване на прозрачност, демократичност и честност в изборния процес. Като постоянно действащ орган, между изборите Общественият съвет анализира всички аспекти на изборния процес, предоставя експертни становища и активно участва в обсъждане на промени на изборното законодателство и практики. Сред организациите в съвета са Европейско общество за защита на човешките права, Асоциация за реинтеграция на осъдени лица, Институт за развитие на публичната среда, Българско сдружение за честни избори и граждански права, Институт за модерна политика, Гражданска инициатива за свободни и демократични избори.

Споделяне

Още по темата

Още от Местни избори 2015

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?