Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Борисов подари първа политическа победа на БСП: Главчев падна

Цвета Караянчева е новият председател на парламента

64 коментара
Димитър Главчев, сн. БГНЕС

Председателят на парламента Димитър Главчев плати с поста си за опита си да тушира скандал с опозицията в НС, породен от реплики на Бойко Борисов, че има "депутати, замесени с наркотрафик". Главчев подаде исканата от БСП оставка по настояване на министър-председателя, който така подари първата символична победа на опозицията в сегашния парламент. Така беше преодоляна очертаващата се парламентарна криза след решението на БСП да напусне НС, докато Главчев не подаде оставка. Борисов очевидно е искал да си спести резила да посрещне председателя на Европейския парламент Антонио Таяни идния вторник в полупразна пленарна зала.

Новият шеф на парламента е неговият досегашен заместник-председател от ГЕРБ Цвета Караянчева.

Социалистите обвиниха Главчев в цензура задето отстрани лидера им Корнелия Нинова от пленарната зала в сряда, докато тя четеше декларация, която според Главчев била оскърбителна за премиера, министрите и парламента. Депутатите от ГЕРБ, председателят им Цветан Цветанов, както и "Обединени патриоти" дадоха пълна подкрепа на парламентарния шеф, който според тях е действал според правилника. В четвъртък обаче Борисов коментира, че той не е трябвало "да си изпуска нервите", макар да го оправда донякъде с провокациите на БСП.

Главчев: Като досегашен пръв сред равни трябва да дам пример

Неочакваната развръзка настъпи в петък сутринта, когато премиерът се появи в парламента точно преди насроченото разглеждане на внесеното от БСП искане за оставката на Главчев. Последва извънреден председателски съвет продължил около час. След него Борисов заяви, че стабилността на страната му е най-важна и напусна парламента.

След това Димитър Главчев подаде оставката си директно в дловодството, с което според правилника тя незабавно влиза в сила и така се спести нов сеир с обсъждането и гласуването ѝ от депутатите.

"Това е морален акт. Като досегашен пръв сред равни трябва да дам пример за възстановяване на парламентаризма в Народното събрание", каза Главчев от парламентарната трибуна. По-късно пред журналисти той уточни, че сам е взел решението и не му е бил оказван натиск, а премиерът му казал: "Решавай".

Решението ще да е било мъчително, защото впоследствие Главчев обяви, че смята да подаде оставка и като депутат.

"Платихме цената за творбите на лидера си"

Въпреки, че и Главчев, а в последствие и председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов многократно увериха медиите, че решението на парламентарния шеф е било лично и не в резултат на натиск, източници на Mediapool в партията твърдят, че подобни заключения не отговарят на истината.

Нещо повече – оставката на Главчев е първият случай, в който макар и неофициално депутати от ГЕРБ демонстрират несъгласие с лидера си и дори твърдят, че той е "забъркал кашата с "творбите си за наркотрафика".

Скандалът в сряда избухна след искането на Корнелия Нинова премиерът да дойде и назове поименно кои депутатите са замесени в накротрафик и купуване на гласове. Мнозинството бе против, което даде повод на Нинова да запита ГЕРБ "нямате ли достойнство на народни представители, които същият този човек е наричал безделници" и "защо позволявате на български министър-председател, който и да е той, тотално да руши институциите". В настъпилата суматоха Главчев отстрани Нинова от заседанието, а после и съпартица ѝ Антон Кутев.

"Борисов изрече съставомерни думи, вдигна висока топка на опозицията, Корнелия Нинова естествено, че ще пита кой е замесен в наркотрафик – тя това работи, да е опозиция. И понеже трябваше да замаже гафа на лидера, Главчев си изпусна нервите", обясниха народни представители от ГЕРБ пред Mediapool.

В самото начало на разговорите сутринта партията дори се е противопоставила на възможността Главчев да освободи поста си, но Борисов твърдо настоял за обратното, което още повече разгневило ГЕРБ.

"Доколкото разбрахме, на председателския съвет е пробвал да преговаря с опозицията да се постигне компромис, но те трябва да са луди, за да не отиграят тази топка, която самият премиер им вдигна. И то точно в момента, в който у нас трябва да изглежда спокойно", казаха от ГЕРБ.

"Не мога да стоя в един парламент с Нинова и Кутев"

Главчев заяви , че е решил да напусне и парламента: "Колегите настояват да остана, но аз пак ви казвам, лично за себе си смятам, че ми е трудно да стоя в един парламент с госпожа Нинова и господин Кутев".

"Борисов нищо не е поискал. След като говорихме един час, Борисов каза: "Решавай си", защото разговорите бяха такива, че 50 на 50 беше дали да си я подам, или не. Аз реших, че е по-добре да избегнем пореден недобър тон. Никакъв политически натиск не е имало към мен от коалиционните партньори, от ръководството, тъй като позициите бяха горе-долу 50 на 50", допълни той.

Страхът "Таяни"

Предстоящото посещение на председателя на Европарламента Антонио Таяни в София най-вероятно е една от причините Борисов да търси примирие с опозицията. По време на председателския съвет БСП са заявили, че ще направят всичко възможно да бойкотират предвидения дневен ред. От ДПС също са намекнали, че ще опразнят залата.

"Няма как да има само ГЕРБ, ОП и "Воля" в залата", признаха депутати от ГЕРБ пред Mediapool.

Тази версия бе потвърдена и индиректно от Цветанов. "Мъдростта трябва да бъде водеща. Държавата трябва да ни бъде приоритет. Парламентарното мнозинство беше на мнение, че не трябва да се приема тази оставка. Не искаме залата да е празна, когато председателят на Европейския парламент (Антонио Таяни, който идва у нас) говори за приоритетите на ЕС. Нека да няма спекулации с тази оставка. Главчев го прави само и единствено от национален интерес. Не желаем да има лични нападки от тази трибуна към когото и да е било. В днешната ситуация няма печеливши, всички сме губещи. Винаги ще бъдем с теб, колега Главчев", завърши емоционално Цветанов от трибуната и благодари на "колегите от опозицията", че са намерили "сили да се върнат в пленарна зала".

Пред репортери той коментира, че Главчев ще бъде компенсиран с пост в Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

Нинова: Решението бе неизбежно

"Днешното решение беше неизбежно и правилно. То е и горчив урок за политическата класа и най-вече управляващото мнозинство. Урок за това, че в правовата държава е нормално да има управляващи и опозиция, свобода на словото, различни мнения. Оставката е и възможност за ново начало", заяви удовлетворена Корнелия Нинова.

"Високо оценяваме личния акт на г-н Главчев с подаването на оставката. И пожелаваме следващият председател да е на нивото на институцията", каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Волен Сидеров обяви от името на "Обединени патриоти", че оставката е компромис в името на националния интерес, но "в този случай принципно основание за оставка на Главчев нямаше".

"Нямаме нарушение на правилника, нямаме простъпка, заради която той да си плати. Прави го като компромис. Дано това да бъде оценено от страна на БСП и да не се превърне в повод за някакви изнудвания. Това вече би било лоша практика", предупреди Сидеров.

"Воля" иска оставката на Иво Христов от БСП

Председателят на "Воля" Веселин Марешки, който още преди дни заяви, че оставката на Главчев не го вълнува и той няма да е подкрепи, изненада всички с искане за оставка на червения депутат Иво Христов, който наскоро обяви, че 80 на сто от населението на страната е дебилно.

Следвайки примера на Нинова, Марешки обясни, че когато Иво Христов е в залата, "Воля" ще я напусна.

"Приветстваме това, което направи г-н Главчев, и жеста, който даде. Но да обърнем внимание на двойния аршин. Факт е, че във връзка с напрежението не му издържаха нервите, но той можеше да излезе и да каже едно сухо "извинявай" и това да прекъсне. Уважаеми колеги, на вас харесва ли ви някой да нарича 80% от вас "дебили"?! Около 30% от българските граждани гласуваха за вас. Оказва се, че и за вас са гласували дебили. Ще поддържаме ли делението на касти, да има висша каста, която се счита за по-висша от българския народ? Тези хора, доведени до скотско състояние по време на вашето управление и сега ги наричате дебили. Ние от "Воля" няма да влизаме на заседания, докато г-н Иво Христов не си подаде оставката", заяви Марешки, с което предизвика възгласи в залата.

БСП, които оправдаха "дебилите" на Иво Христов с репликата на Борисов отпреди години за "човешкия материал", се отнесоха иронично към призива на Марешки. Те се заканиха да държат Иво Христов в залата, за да не влиза Марешки никога вътре.

Изборът на Караянчева

Заседанието на парламента се водеше от зам.-председателя Цвета Караянчева. Веднага след гласуваната оставка на Главчев и след кратко заседание на групата на ГЕРБ, Цветанов я предложи за председател.

Караянчева беше подкрепена от 138 депутата, "против" бяха трима, а 71 се въздържаха. Тя става втората жена начело на НС след Цецка Цачева.

Караянчева положи клетва и заяви, че ще работи за това всички да се чувстват равни.

"Тук е залата, в която трябва да се казват различни мнения. Тук трябва да казваме всичко, но то да бъде на основа на базата на политики, а не на личностни нападки, защото сме политици. Когато тонът излиза от добрите рамки, трябва и някой да потушава тази емоция. Работата на председателя на НС е точно тази", каза тя.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

64 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Entdecken
  #64
 2. ирис
  #63

  Няма да е за последно,те играят в един отбор-кремълският

 3. marij
  #62

  Къде отиде парламентарната република.... водещата фигура трябва да е председателят на НС а не премиерът!

 4. Филка Русофилка
  #61

  Назначаването на Цвета Караянчева за председател е сполучлив ход и компенсира „политическата победа“ с безсмислената оставка на Главчев. Цвета е цапната в устата и по-лесно от джентълмена Главчев, по женски, ще се справи дори с една лудa кpaвa. Ще има подигравки, змийски ухапвания, нищо чудно и второ изгонване. Ясно е, че истеричните пристъпи в парламента ще продължат, но поне да е по-весело. Като поеме председателството, Борисов напр. може да обвини Корнела в сексуален тормоз, загдето пред всички го прикани да излязат насаме в коридора. Това сега много се рентира, при това има свидетели. :)

 5. Филка Русофилка
  #60

  Оставката на Главчев беше грешка. Не трябваше да отстъпват на наглите комунистически провокации. Вместо да обясни защо е „забравила“ за договора ѝ, с който купила Техноимпекс за 700 000 USD (Десислава Атанасова го показа на Хекимян), Корнела излъга, че „българският министър-председател тотално руши институциите в България“. Правилно я изгониха. Трябваше да ги оставят да напуснат парламента и да ходят да обясняват на избирателите си, че 80% били дебили. Още ме е яд за оставката на антикомунистическото острие Антон Тодоров, за когото 1 седмица лъгаха из медиите, че заплашил Виктор Николаевич.

 6. Entdecken
  #57
 7. trajkow
  #56

  М-пул е забранил copy-paste! Префинена цензура!

 8. Малка победа на БКП-1(БСП) над страхливият, но себелюбив Борисов вожд на БКП-2(ГЕРБ) ...

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.