Борисов подгони НЗОК да си свива дефицита, защити Москов и нахока ГЕРБ

"Наливаме пари за здраве колкото за десет магистрали и хората пак са недоволни"

В здравеопазването се наливат "пари колкото за десет магистрали", а пак не стигат и хората са недоволни, отчете премиерът Бойко Борисов и се закани държавата да не покрива очертаващия си многомилионен дефицит на здравната каса, която не е предприела стъпки за овладяването му. По време на форум за здравната реформа, организиран във вторник от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), Борисов защити реформите на министър Петър Москов и призова депутатите от собствената си партия да прегласуват отхвърленото му искане за засилване на държавното участие в надзора на НЗОК.

НЗОК, направете си разчетите. Не може да сервирате това на правителството!

Премиерът остро разкритикува управата на НЗОК за очертаващия се дефицит от 200 млн. лева в бюджета ѝ и това, че не е гласувала мерки за предотвратяването му. Критики отнесоха и депутатите от ГЕРБ. "Издебнахте ме и не гласувахте предложението на Москов за увеличаване представителите на държавата в надзорния съвет на здравната каза. Видяхте какво са гласували вчера на надзора. Искате да ме изненадате през октомври и ноември с още двеста-триста милиона лева за здравеопазване, но това няма да стане", закани се министър-председателят.

На заседанието си в понеделник надзорът на НЗОК не прие предложението на здравното министерство за намаляване на цените на клиничните пътеки на болниците с най-голям преразход. Не беше постигнат и консенсус с Лекарския съюз за мерки за икономии.

"НЗОК, седнете и си направете добре разчетите...Ще дойда на гласуването, защото не може да сервирате това на правителството. Идвате накрая и ни сервирате фактурата да я платим", заяви Борисов.

"Това всяка година да искате по 400 милиона лева и да казвате - това е за здравето на хората - не е за здравето на хората", каза премиерът.

ГЕРБ да видят "дали не могат да се поправят нещата" с държавното участие

Той се обърна към председателя на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова (ГЕРБ) да види "дали не могат да се поправят нещата" с отхвърленото предложение за повече представители на държавата в надзора на НЗОК. Преди да бъде препъната от парламента, инициативната на Москов бе силно разкритикувана от работодателските организации (вкл. КРИБ) и синдикатите, тъй като 2/3 от ресурса в НЗОК се внася от осигурители и осигурявани, а не от държавата.

Освен това премиерът обяви, че лично ще отиде в парламента, за да подкрепи предлаганите от Москов промени в здравния сектор. Очаква се в сряда той да присъства на председателския съвет в НС, където здравният министър ще представя поредна порция от реформите в сектора. "Ще помоля в сряда за малко да се изключим от политиката и да подкрепим тези реформи и лично ще отида с колегите да помоля за тази подкрепа", заяви Борисов.

"Целта е така, както направихме със пенсионната реформа и с работодателите, така и сега да го обсъждаме и да осигурим необходимата подкрепа, да има дебат и разговори“, обърна се Борисов към бизнеса.

Даваме пари за здраве колкото за 10 магистрали и хората пак не са доволни

Борисов се възмути, че в българското здравеопазване се наливат "пари колкото за десет магистрали "Тракия" че и отгоре, а пак не стигат". И докато парите за магистрали дават видим резултат и хората са доволни, то милиардите, които се наливат в здравната система, не дават резултат и хората са недоволни.

Борисов отбеляза, че за здравната система всяка година се дават 8 милиарда лева - публични и частни средства. "Ако трябва ще дам още 8 милиарда, защото здравето няма цена", каза той и допълни, че е готов "да отреже от магистралите, само и само гражданите да са доволни от здравеопазването".

Премиерът сподели и конкретен пример: "Говорих с позната, която получава по 40 000 лева на месец от касата за скъпоструващо лекарство. Това е моята заплата за 10 месеца. И тя недоволна от здравеопазването. Чак се ядосах".

Като уточни, че рядко му се случва, Борисов цитира Румен Овчаров, за да очертае ситуацията в здравеопазването и нуждата да не се подхожда популистки към темата: "Популизмът е като алкохола, като е в малки количества и Москов го препоръчва за лечение, в големи количества популизмът води до махмурлук и смърт за алкохолиците".

Горанов: Здравната система е в свободна падане

Финансовият министър Владислав Горанов предупреди, че здравеопазването е в състояние на свободно падане и това ще даде сериозно отражение в следващите месеци, ако не се вземат мерки. Той припомни, че през 2009 г. разходите за здравеопазване са били 2 милиарда лева, а 2014 г. - над 4 милиарда лева.

"Това ще постави под натиск другите сфери, които финансира правителството", коментира Горанов.

България е с висок процент на хоспитализация в ЕС

Здравният министър Петър Москов представи пред бизнеса вече известните си предложения за оптимизиране броя на болниците, като се даде възможност на НЗОК да отсява с кои да работи, както и чрез сливания.

Целите на реформата са подобряване на услугите на болниците, обвързване на финансирането с качеството, а не с бройката преминали пациенти, изтъкна той.

Москов съобщи, че общият брой болници е 338 в момента. "България има най-високият процент на хоспитализация от страните в ЕС. През 2013 г. един от четирима българи е бил приет в болница", отчете министърът.

Москов предлага чиновниците с високи заплати да плащат пълни здравни вноски

Петър Москов лансира предложение държавните служители, чиито възнаграждения надвишават две минимални заплати, да плащат сами пълни здравни вноски, вместо да бъдат осигуравани от държавата. Така, по думите му, щели да се спестят пари, с които да се финансира лечението на социално слабите.

Идеята предстои да бъде обсъдена с работодатели и синдикати. По думите на Петър Москов, ако тази идея се осъществи, само от Министерството на здравеопазването ще се спестят 1.5-1.7 млн. лева.

Той допълни, че амбицията на здравното министерство е още в летните месеци да се лансират публично спорните законодателни промени, които предвиждат вредните за здравето храни да се облагат с допълнителен данък. По думите му ако данъкът се въведе, в държавата годишно ще влизат 150 милиона лева, които могат да се използват за здравеопазване.

Хората без осигуровки били 500 хил. души, а не два милиона

Разчетите на Националната агенция за приходите (НАП) показват, че изобщо не става въпрос за това стряскащо число от 2 милиона нередовни платци към здравната каса. Нека не се спекулира с това - реалният брой е около 500 хиляди души, които са трайно или частично обезкуражени, заяви още Москов.

През последните дни Москов предприе серия от атаки към неплащащите здравни вноски, като първо ги посъветва да спестят три дни от кафета и цигари и да си платят месечната здравна вноска, а след това изчисли размера на осигуровката и в ракия.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?