Борисов подхвана топлинните счетоводители, ще ги сменя с нова фирма

Борисов подхвана топлинните счетоводители, ще ги сменя с нова фирма

До 10-15 дни ще приключи проверката на фирмите за топлинно счетоводство и цялото движение по ценообразуването, заяви в неделя пред журналисти столичният кмет Бойко Борисов. Преди ден той обяви на среща със синдикатите в “Топлофикация - София”, че е поискал проверка. Тя ще бъде направена от новия шеф на дружеството Наско Михов и екипа му.

Това е най-новият епизод от скандалната сага със столичното парно, чиито двама предишни директори са в ареста заедно с част от приближените им заради съмнения за мащабно източване на общинско- държавното дружество. В същото време клиентите на “Топлофикация – София” през последните дни отново пощуряха заради завишените, според тях, фактури за последните месеци.

Въпреки нетипично високите за сезона температури и изключените или намалени максимално радиатори, получените сметки за декември са два пъти по-високи от миналогодишните.

Според Бойко Борисов най-големият проблем с високите сметки се крие във фирмите за топлинно счетоводство. Той се закани да им прекрати договорите, ако ги хване, че лъжат, и вместо тях да се създаде нова фирма за топлинно счетоводство, която да е към "Топлофикация".

По думите на кмета ще бъде проверена методиката на ценообразуване и как е правено дяловото разпределение, като целта е правилата за определянето на цените да станат публични и ясни. Предполагам, че фирмите ще се подготвят добре и ще има яростна съпротива, коментира Борисов.

От фирмите за топлинно счетоводство се оправдаха, че не те определят сметките, а показанията на топломерите в абонатните станции, като в някои сгради е отчетено по-голямо потребление на топлоенергия в сравнение с миналия декември.

“Поставили сме си две цели – първо, ръководството на “Топлофикация” да е в затвора и това е факт и, второ, да подобрим дейността на дружеството и да убедим абонатите, че безспорно парното е най-добрият начин за отопление”, каза Борисов.

Според него, ако кметовете в останалите градове, където има парно, направят подобни проверки, щели да получат същите резултати.

“Много ми се иска да сме единни при проверките, които ще правим с министерствата на енергетиката и финансите”, каза Борисов. Експерти от тези две министерства ще участват в проверката на топлинните счетоводители заедно с хората от “Топлофикация”.

Кунева: Проблемите със сметките са отговорност на държавата

Проблемите с високите сметки за парно и тяхното изчисляване трябва да се решат от отговорните български власти, коментира в събота пред журналисти еврокомисарят по защита на потребителите Меглена Кунева след проведения в София форум “Потребители. Права. Прозрачност".

У нас дейността на “Топлофикация”, включително ценообразуването и изчисляването на сметките, се регулира от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), която е към Министерски съвет.

ДКЕВР твърди, че не са допускани нарушения в ценообразуването.

Кунева каза, че е запозната с проблемите със сметките за парно, като определи този опит като “неприятен за българския потребител”.

На въпрос на Mediapool дали правата на потребителите на “Топлофикация” са защитени, Кунева отговори: “Тук става дума за приложение на закон. Приложението на закона е в рамките на националната компетентност. Ако има неприложение на закона, затова няма кой друг да отговаря освен съответните национални власти”.

Тя подчерта, че контролът върху прилагането на закона във всяка една сфера е работа на властите в отделната държава. Затова Европейската комисия (ЕК) няма да санкционира едно или други предприятие, а самата държава, когато тя не е въвела едно или друго законодателство, допълни еврокомисарят.

Кунева обясни, че като всеки друг комисар тя следи дали се спазва общностното законодателство на ЕС.

Работата на ЕК се състои в това да изготви ясни правила, по които трябва да се гарантира прозрачност за потребителя, коментира още Кунева.

Все пак, ако хората са потребявали по-малко, е възможно парите им да бъдат върнати, когато те получат изравнителната си сметка за сезона. Това се налага, защото в момента топломерите се отчитат на шест месеца, а фактурите се изчисляват на база миналогодишно потребление.

Междувременно националният омбудсман Гиньо Ганев сезира Конституционния съд, защото според него е недопустимо “Топлофикация” и фирмите за топлинно счетоводство да отказват информация на потребители си за показателите, по които изчисляват сметките за парно.

Споделяне

Още по темата

Още от България