Борисов подкрепя Северен поток-2 и продължава да се надява на "руска тръба край Варна”

Бойко Борисов се поздравява с британския си колега Дейвид Камерън по време на срещата в Брюксел.

Обратно на информацията, разпространена през седмицата от Ройтерс, България не е против идеята за газопровода по дъното на Балтийско море от Русия до Германия, известен като Северен поток-2 и не е подписвала заедно с други страни членки на ЕС писмо срещу проекта. Това обяви в Брюксел в неделя министър-председателят Бойко Борисов при пристигането си за срещата между Европейския съвет и Турция по мигрантската тема.

Борисов освен това обвърза темата за Северен поток-2 с идеята за газов хъб в България, като даде да се разбере, че за осъществяването ѝ все още се надява на възобновяване на прекратения преди година от Русия проект „Южен поток”.

Аз продължавам да считам, че газоразпределителят, или хъбът, или както искате го наричайте в България, който да събира втечнен газ и руски газ, и газ от нашите находища, е голяма реалност, каза премиерът, цитиран от БТА.

Аз съм да има и "Северен поток 2", да има и газов разпределител в България. Тази позиция ще защитаваме, тя е изгодна за България, никой не може да ни упрекне. Никой не може да ме убеди, че ако имаме още един източник и излезе руска тръба край Варна, това е лошо за държавата, посочи Борисов.

Той не обясни в какво по-конкретно вижда връзката между двата, географски значително отдалечени един от друг, маршрута за доставка на руски газ за Европа. Иначе очевидната прилика между тях е, че и двата заобикалят Украйна.

През седмицата Ройтерс съобщи, че 10 страни от ЕС, сред които и България, са изпратили писмо до Европейската комисия, в което заявяват, че плановете на Русия да разшири газовата си връзка с Германия противоречат на интересите на Европейския съюз и могат да дестабилизират допълнително Украйна. През септември група европейски компании подписаха споразумение с "Газпром" за разширяване на газопровода "Северен поток" до Германия, заобикаляйки Украйна.

В писмото България, Чехия, Естония, Гърция, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия,  подчертавали, че проектът трябва да бъде подложен на най-подробна регулаторна проверка и призовавали за "всеобщ дебат" по въпроса на следващата среща на върха на ЕС през декември.

Позицията на Европейската комисия по проекта "Северен поток 2" ще окаже значително влияние върху възприемането на общата външна политика и политика за сигурност на ЕС сред основните му съюзници и традиционни партньори, се отбелязва в писмото, с което Ройтерс се е запознал.

В документа се посочва още, че разширяването на "Северен поток", с което се цели повишаване на доставяните обеми газ пряко до Германия, може да има сериозни последици за Киев и страните от ЕС.

Запазването на маршрута за пренос през Украйна е стратегически интерес на ЕС като цяло, не само от гледна точка на енергийната сигурност, а също така за засилване на стабилността на източноевропейския регион, е посочено в писмото, цитирано от Ройтерс.

Днес обаче Борисов заяви категорично, че България няма да подпише писмо срещу изграждането на газопровода под Балтийско море, обвързвайкои подкрепата си за него с желанието си за хазов хъб на българска територия, захранван също с руски газ.

По-рано в неделя министърът на енергетиката Теменужка Петкова съща каза, че България не е подписвала писмо, свързано с преразглеждане и неодобрение по отношение на газопровода Северен поток-2. Имаше подобна инициатива от министъра на енергетиката на Словакия да се инициира пред ЕК един подробен анализ във връзка с това налице ли са противоречия с европейското законодателство по повод този проект. Но за да се присъедини България към подобна позиция е необходимо ние да сме запознати с цялата фактическа обстановка, каза министърът.

Премиерът Борисов изрази освен това в Брюксел надеждата догодина да бъде готова газовата връзка между нашата страна и Румъния. Той посочи, че ще се работи активно по връзките с Турция и с Гърция.

Забавянето на връзката с Гърция той обясни с това, че „дълги години не е подписано с Гърция, не по наша вина" и с „археологията по самата тръба”, а за връзката с Румъния каза: "По време на техния мандат Дунав я сплеска и сега правим за 6 млн. лева нова”.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?