Борисов: Подкрепям Ердоган, превратът целеше убийството му

Борисов: Подкрепям Ердоган, превратът целеше убийството му

Българският премиер Бойко Борисов обяви в събота, че подкрепя напълно турския президент Реджеп Ердоган, а превратът е целял убийството му. Коментарът на Борисов идва ден преди посещението на министър-председателя в Истанбул за откриването на обновената българска църква “Св. Стефан“.

"Когато ме критикуват за подкрепата ми за президента Ердоган, отговорът ми е винаги такъв – приемаме всички ценности на демокрацията като фундамент. Когато става дума за демокрация, концепцията е гласът на хората, тяхното решение, да бъде на първо място. Идването на власт чрез стрелба по цивилни цели с изтребители Ф-16 и военни хеликоптери не е приемливо. Затова и подкрепям президента Ердоган", каза Борисовв интервю за Анадолската агенция, цитирано от бТВ.

Българският премиер допълни: “Опитът за преврат в Турция не целеше свалянето на Реджеп Ердоган от власт, а неговото убийство“.

Турската агенция припомня, че Борисов беше критикуван многократно, че българскитеслужби директно връщат на Ердоган издирванихора за връзки с Гюлен и кюрдите в нарушение на закона.

"Ние, ЕС и България, не сме просто съседи на Турция, която е най-голямата натовска армия в Европа и която сама изгражда южния фланг на НАТО. Вместо да обръщаме гръб на Турция, трябва да развием дипломатическите си отношения и да увеличим доверието в нашия южен фланг",казва Борисов

По думите му е разумно сключването на "голямо споразумение"между ЕСи Турция по темите за визите, митническото сътрудничество и културното наследство с цел улесняване на бизнес контактите, туризма и транспорта, докато присъединителният процес на Турция продължава.

"Над 50 години върви кандидат-членството на Турция в ЕС, сигурно още 50 ще върви, но ако ползваме опита от “Брекзит“, можем да подпишем с южната ни съседка споразумение, както подписахме за мигрантите, за митническите, търговските и визови услуги. Така ще намалим напрежението, ще си гарантираме южния фланг с най-голямата армия на НАТО. И както казват турците - алъш-вериша да си върви, тоест търговията, бизнесът, инвестициите да си вървят. Нека съседите си вървят по техния път, ние не им пречим“, казва българският премиер.

В друго интервю за българската кабелна телевизия ТВ+ Борисовказва, че темата заподобряване на отношенията с Турция трябва да бъде сложена на масата за разговори, както и тази за приемането на Западните Балкани.

"Трябва ясно да кажем, ако не сме лицемери, че ако Турция не е приемлива като партньор, трябва поне да възстановим тези отношения на диалог. Аз помня преди две години и Давутоглу, и Ердоган идваха в Брюксел и Страсбург, имаше диалог с тях. Целият съюз ги е посрещал. Споразумението за мигрантите с Турция реално спаси България. Ако само мислено се разменим с Гърция в момента, там сега има над 1 млн. мигранти, дори някои казват дори, че са два милиона по островите, а истината е, че никой не им знае бройката. Тогава си представям и президентът, и БСП какво щяха да говорят за нашето управление. Но сега си мълчат. Аз си знам какво ми струваше, за да реша този проблем за държавата и той е решен", казва Борисов.

Той изразява недоумение, че след като Труция за някои държави на ЕС е толкова неприемлива, как тогава са оставили южния си фланг на най-голямата армия в Европа – турската, да пази гърба им?

“През последната година някои европейски лидери и турските държавници си размениха доста остри реплики и думи, но ако не приемаме Турция за партньор, то трябва да възстановим плановете на Варшавския договор за границата с Турция. С една дума трябва да бъдем искрени към съседите си. Когато си много далеч от българо-турската граница може да говориш каквото искаш, да си лицемерен, даже и избори могат да се спечелят с това, но не и когато имаме обща граница. Да имаме предвид какво се случи в Косово, в Крим, Кипър, кой ще ни защити, ако нямаме добри отношения? Пази боже да се случи това, което стана в Кипър. Ако възникне конфликт между България и Турция ще има остри, много остри декларации и обвинения“, казва премиерът.

Той няпомня, че изключително важна е толерантността между християни и мюсюлмани, както и с нашите изселници в Турция.

“Те ще бъдат мост на дружбата, а не както не далече от нас в Косово - на Косовска Митровица “мостът“ между двата етноса е пропит от кръв. Нашият мост ще е на разбирателство и дружбата“, доплва Борисов.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?