Борисов поднесъл "неприятен сюрприз" за Москва

Москва още не е реагирала официално на решението на "България енергиен холдинг" да спре извършване на крупни енергийни сделки и преговори, докато не се бъде направен одит на контрактите. Новината обаче се тиражира в различни руски медии, които още в първото изречение обявяват, че това решение, взето след писмо на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, поставя под заплаха два руски проекта – за АЕЦ "Белене" и "Южен поток".

ПРАЙМ – ТАСС пише, че "още преди да встъпи в длъжност, новият български премиер Бойко Борисов поднесе неприятен сюрприз за Русия".

"Ръководството на партията получава "тревожни сигнали" за действията на държавните компании, които не отчитат световната криза и националните интерес на България", пише ПРАЙМ – ТАСС, цитирайки публикуваното на сайта на ГЕРБ писмо на Борисов до Министерството на икономиката и енергетиката.

Експертите се оказаха неподготвени за подобен обрат на събитията, тъй като българските политици винаги са проявявали заинтересованост към сътрудничеството с Русия. И двата спрени проекта в София ги наричаха стратегически, пише в коментара си държавната руска агенция.

Цитирани са анализатори, според които забавянето на АЕЦ "Белене” не е твърде критично. Контрактът бе подписан в началото на 2008 г., но все още не е решен въпросът с финансирането. България поиска кредит от Русия и Владимир Путин изрази готовност да го предостави. Изграждането на "Белене" е стратегически въпрос и София едва ли ще се откаже от него, пише ПРАЙМ – ТАСС.

По-нататък се посочва, че много по-болезнено ще се окаже отлагането на "Южен поток”, тъй като "Газпром” искаха тръбопроводът да е готов преди "Набуко”, защото в противен случай "Газпром" ще загуби част от пазара.

В България се смени политическото ръководство, разбираемо е желанието на новите да преразгледат предишните условия в своя полза. По-скоро обаче това няма да бъде направено, казва аналитик от ИФД "Капитал" пред руската агенция.

Цитиран е и друг експерт, според който Бойко Борисов "винаги е проявявал прозападна позиция и споделя популярната в Европа идея за енергийна сигурност, тоест, за енергийна независимост от Русия".

Първите стъпки на Борисов потвърждават, че той ще се движи в това направление. Позицията на сегашната власт е съвършено ясна – максимално далеч от Русия", казва Владимир Брутер Международния институт за хуманитарно-политически изследвания.

ПРАЙМ – ТАСС обаче посочва, че в София никой не драматизира ситуацията и е възможно одитът да приключи за няколко дни. В България чакат пристигане на руските преговарящи, за да бъдат финализирани разговорите. Позицията на руснаците навярно ще бъде твърда и на българите няма да се удаде да получат съществени промени в договорите, пише в заключение ПРАЙМ – ТАСС.

Би било грешка, ако някой от настоящото или бъдещото правителство излезе с официална реакция по повод публикациите в руската преса, тъй като поне досега никой от руското правителство не е коментирал решенията на БЕХ.

Другата хватка, която се прилага от Москва, е теми от икономически, финансов или политически порядък да се полагат в емоционално – исторически контекст и всеки опит на България да защити националния си интерес да се представя като проява на антируски чувства и едва ли не русофобия.

Прилагайки този подход, руснаците разчитат дебатът да се пренесе в България и вместо за икономически интереси да се говори за това кои са русофили и кои русофоби. Това е стара традиция на руската и съветската дипломация, която обикновено дава резултат, особено в страни като България.

В момента не може да се каже, че новата управляваща партия ГЕРБ има единна позиция по въпроса за енергийните мегапроекти АЕЦ "Белене", "Южен поток", "Бургас-Александруполис".

От едната страна са политическите съображения и волята на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Дори и след като неговото писмо спря енергийните преговори и сделки, Борисов успокои, че втората атомна централа ще се строи. В неделя той заяви пред Нова телевизия, че би било "престъпление към държавата", ако "изпуснем да имаме ядрена мощност". Искам като влезем в правителството, да видим реалностите в бюджета и веднага ще потърсим начин строежът на АЕЦ "Белене" да продължи, каза още Борисов, очевидно без за е наясно какво ще намери в бюджета.

От другата страна са икономическите експерти на ГЕРБ, които изготвиха програмата на партията и пътуваха из цялата страна, за да я представят на бизнеса. По отношение на "Белене" и другите мегапроекти те защитават тезата, че проектите могат да бъдат реализирани, но само на пазарен принцип – тоест, ако са изгодни и има частен инвеститорски интерес, а не се налагат държавни дотации.

Ясно е обаче, че България е пред сериозен риск, тъй като за политически мотивирани икономически ангажименти изтичат огромни финансови средства.

Все още не е ясно кой подход ще надделее и какво ще избере Борисов - "неприятен сюрприз" за България или "неприятен сюрприз" за Русия.

Споделяне

Още по темата

Още от България