Борисов поднови усилията за привличане на вицепрезидента на Световната банка в екипа си

Борисов поднови усилията за привличане на вицепрезидента на Световната банка в екипа си

Бойко Борисов и екипът му са подновили още по-настоятелно усилията да убедят вицепрезидента на Световната банка Кристалина Георгиева да се завърне в България и да стане вицепремиер в новото правителство, научи Mediapool.

Все още не е ясно какъв ще е отговорът на Георгиева, за която по-рано се обсъждаха и варианти да поеме министър-председателския пост.

След убедителната изборна победа на 5 юли обаче Бойко Борисов обяви официално, че ще оглави лично новото правителство.

Ако приеме предложението за участие в кабинета, Кристалина Георгиева ще има широки отговорности в икономическия ресор, най-вече в областта на екологията и енергетиката.

Към момента Борисов успя да привлече икономиста от Световната банка Симеон Дянков, който ще е финансов министър, а по време на кампанията заедно с други външни за ГЕРБ експерти и бизнесмени се включи в подготовката на управленската програма и в предизборната кампания.

На този етап идеята на управленския екип е да раздели икономиката и енергетиката в отделни министерства, както бяха при правителството на НДСВ. Обмислят се и други структурни промени, които биха засегнали Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

В медиите вече бяха лансирани предположения за сливане на енергетиката и екологията под обща шапка. Според експерти обаче това не би било много удачно, тъй като има конфликт на провежданите политики.

По-скоро можело да се приложи вариант, в който към бъдещо министерство на икономиката или на енергетиката да преминат тези дейности на МОСВ, свързани с климатичните промени като търговията с парникови емисии, от която са потърпевши всички сегашни икономически субекти и бъдещите инвестиционни проекти.

От екоминистерството можело да се изземат и функциите, свързани с водния сектор и прехвърлянето им към Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което в момента е собственик на повечето ВиК-ата в страната. Причината е, че в момента има "разкрачване" на политиките във водния сектор между двете ведомства, което си пролича и около конфликтите, съпътстващи изготвянето на новото законодателство.

При подобна хипотеза бъдещото екоминистерство ще има само контролни функции за опазването на околната среда.

Споделяне

Още от България