Борисов поиска да приюти европейските агенции за лекарствата и банките

За да не плаща повече за отбрана, България предлага ЕС да влезе в НАТО

Борисов поиска да приюти европейските агенции за лекарствата и банките

България е готова да кандидатства да приеме в София след Брекзит и двете агенции на ЕС, които сега са разположени във Великобритания, съобщи пред журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов, цитиран от БТА. Той е в европейската столица, за да вземе участие в заседанието на Европейския съвет в Брюксел.

В момента във Великобритания се намират централите на Европейската агенция по лекарствата и на Европейския банков орган (ЕБО), който издава общи регулации за банките в съюза.

Борисов, че България е готова да се бори и за двете институции. В последната половин година обаче бизнесът настоява София да кандидатства за домакинство по-специално на Европейската агенция по лекарствата с мотива, че така ще привлече у нас големи фармацевтични компании.

Междувременно, и двете съседни на България държави членки от ЕС – Гърция и Румъния, също обявиха амбициите си да приемат фармацевтичната агенция.

"Просто искаме състезанието да бъде равностойно, да не се поставят условия, които да предопределят избора. Способни сме, ще се борим и за двете. Ако няма предварителни условия, които да ни изключат от тази възможност, мисля, че можем да се преборим", каза Борисов. В отговор на въпрос той уточни, че България може да предложи за целта София и Пловдив.

В Брюксел премиерът се изказа в типичния си народняшки стил по всички основни теми от дневния ред на ЕС.

За развода с Великобритания

Борисов първо се ожали, че не му се иска да идва Брекзит, защото това щяло да бъде основна тема на българското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г.

"Колкото повече идва Брекзит, за съжаление в нашето председателство това ще се говори най-много, някак си толкова ми се иска да не се случва. Вече колко години само си говорим за това, но реално според мен още никой не си го представя и какви поражения може да нанесе и за Великобритания, и за ЕС. Един развод никога не е добър и за двете страни", разсъждава Борисов.

За бъдещето на НАТО

Премиерът има ясна визия и за бъдещата общоевропейска отбрана.

"За мен най-прагматичното решение на тема отбрана е колективно членство на ЕС в НАТО", посочи Борисов. От изказването му стана ясно, че по този начин България ще плаща по-малко за отбрана.

"Тогава, с парите, с които разполагат всички държави, да преценим на кого му трябват повече самолети, кораби, сухопътни войски. Така мисля, че ще излезе в пъти по-евтино, отколкото това милитаризиране в момента, в което милиарди трябва да се изсипят само от България, камо ли за целия ЕС. На фона на това, че всички искаме да се повишат парите в пенсионните системи, доходите, инфраструктурата за свързаност. Или едното, или другото може да стане, двете заедно - няма как", коментира премиерът.

За ютиите през Студената война

Министър-председателят се върна и в спомените си от Студената война.

"Ние, по-старото поколение, сме живели в условията на надпревара във въоръжаването. Тогава между Изтока и Запада - Варшавския договор и НАТО - беше зверска надпревара във въоръжаването. Тогава дори ютиите си спомняте какви бяха, защото всичко се даваше за танкове, ракети, самолети, артилерия, а хората живееха по изключително лош начин. Не сме го забравили. Всички си спомняте как изглеждаше един "Москвич" и един "Мерцедес", как изглеждаше телевизор "Опера" и един "Филипс". Това е било само преди 27 години, не е било преди сто", коментира темата в своеобразния си стил Борисов.

Премиерът даде оценка, че споразумението на ЕС с Турция за миграцията работи и ни дава големи предимства. "Докато ни е партньор Турция, огромната бежанска вълна се спира пред един вал. Продължавам да считам, че плътното затваряне на границите на ЕС, включително Средиземноморието, каквито и усилия да ни струва, ще бъде в пъти по-евтино от това, което впоследствие се случва в Европа", отбеляза премиерът. Той поясни, че подобно затваряне би означавало преминаване само през официалните гранични пунктове.

За зоните за сигурност в Либия и Сирия

"Това, което навремето се приемаше като ерес в моето настояване - зоните за сигурност да се изтеглят извън ЕС, на територията на самата Либия, на самата Сирия, за да могат тези хора да си останат там, дори да плащаме, ще бъде в много пъти по-малко, отколкото когато дойдат на територията на Европа, с целия ужас, който, пази Боже, като виждам Брюксел - навсякъде армия, бронирани камиони, картечници, в сърцето на Европа", каза премиерът.

По повод подготвяните промени в Дъблинския регламент за миграцията Борисов уточни, че сега дори онези, които подлежат на връщане там, откъдето са влезли в ЕС, не искат да стоят в държавите, в които трябва да бъдат върнати.

"Задържаме хора по 20-30 пъти на сръбската граница, след като веднъж сме ги задържали и връщали. Пускаме ги, те излизат да се разхождат и през нощта пак ги задържаме там. Релокацията какво означава - да направим затвор и тези, които ни ги дават, да ги държим в затвора. Те искат да отидат на друго място. Сега вече не се счита за ерес, всички гласове ме подкрепиха, че изнасянето на зоните за сигурност ще бъде много по-добро за всички", посочи министър-председателят.

Премиерът съобщи, че получава поздравления от всички за представянето на българския кандидат за еврокомисар Мария Габриел пред комисиите на Европейския парламент. Всички колеги от много политически сили казаха, че е било прекрасно представяне, отбеляза министър-председателят.

Споделяне

Още от Европа