Борисов поиска друг начин за избор на президент и предупреди ГЕРБ, че и сред тях има корумпирани

Нещо като театър, нещо като концерт на Лили Иванова, нещо като нищо на света

Неделя, 17 април. Градът е София, по ул. Фритьоф Нансен е пълно с автобуси от цяла България.  От тях с бодра стъпка скачат членове на ГЕРБ, които малко по-късно ще бъдат наречени от премиера Бойко Борисов "моторът на управлението на тази държава".

Малко преди 14 часа пред единия от входовете на Зала 1 се извива огромна опашка. Леко отегчените лица, редящи се на опашки, за да минат през скенерите на НСО се разведряват при вида на стековете минерална вода, очевидно предназначени за тях. Жените пълнят хищно чантите си с малки бутилки, а мъжете вземат по една в ръце и една за всеки случай – в джоба. За да са добре подготвени, в случай че събитието продължи дълго, някои дори си носеха торбички с кроасани.

Депутати от парламентарната група на партията се щурат из тълпата, успокоявайки прилежащите им партийни организации, че "то ще е съвсем кратко и след това по рейсовете".

"Чу ли, бе – щяло да е кратко, защо тогава ни викат всички?", обръща се костюмиран господин на средна възраст към свой съпартиец. "Еми, кратко ще е – ще пуснат камерите, ще ни покажат, че сме много и ще си ходим", отговаря безразлично другият.

И двамата не са никак далеч от истината. Обявеното гръмко като Национална работна среща на ГЕРБ събиране продължи точно 50 минути и се изчерпи само с изказванията на тримата заместник-председатели на партията - Йорданка Фандъкова, Димитър Николов и Цветан Цветанов, и програмна реч на шефа им и премиер Бойко Борисов.

Под бройка

Останалите присъстващи около 4000 министри, кметове, областни управители, техните заместници, депутати, общински съветници и прочие нямаха право да вземат думата. Тяхната задача бе само да слушат заръките на министър-председателя на отредените за това места, които според организаторите бяха "под бройка". По тази причина и "камерите", които според безименния член на ГЕРБ имаха за задача да снимат демонстрацията на партийна сила, бяха изправени до стената на един от блоковете в НДК.

Като преди истинско театрално представление глас зад сцената прикани различните властови персони от цялата страна да бъдат така любезни и да изключат телефоните си. Те от своя страна безропотно го направиха и под звуците на нежен чилаут микс, наречен "Midnight Serenade", кротко зачакаха "програмата".

Точно 6 минути след 14 часа приповдигнатият задсценичен глас представи ръководството на ГЕРБ. Заместниците на Борисов – кметицата на София Фандъкова и кметът на Бургас – Николов, заедно с шефа на парламентарната група Цветан Цветанов бяха посрещнати с бурни аплодисмени. Борисов пък изправи на крака съпартийците си. Като час по-късно общинска съветничка от провинцията ще обобщи посрещането на ръководството с думите: "Двама души съм виждала на изправят залата на крака, като съм идвала в София – Лили Иванова и шефа".

Подгряващите

Самата национална работна среща продължи в стилистиката на концерт.  Преди микрофона да грабне звездата, бе осигурено солидно "подгряване".

Първа думата взе кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Тя обърна внимание на голямото доверие, което ГЕРБ е получила на местния вот преди 6-7 месеца, но посочи, че доверието е крехко и лесно се губи. Проектите искат публичност на решенията, смята тя. "Доверието е най-добрият капитал на ГЕРБ, който сме длъжни да използваме за развитие на градовете ни”, каза Фандъкова.

"Не е отговорен този политик, който не взима непопулярни мерки, пазенето на рейтинг с популизъм е лишено от управленски смисъл. Ще ни харесват малко по-малко, но ще постигнем по-добър живота за хората“, коментира още тя, обяснявайки повишената цена на билета в градския транспорт в София. 

След нея думата взе другият заместник-председател на ГЕРБ – кметът на Бургас.

"Мина година и половина от последния парламентарен вот и 7 месеца от вота за местна власт, ГЕРБ и към този момент продължава да бъде партията, която се ползва с най-голямо доверие сред българските граждани. Това не трябва да ни успокоява и главозамайва. Това е една голяма отговорност”, каза Димитър Николов.

"Силата на ГЕРБ е в нашата "заедност", подкрепата, която имаме, в нашата кауза", каза той, цитирайки волно или не думата изобретена в родния политически живот от Ахмед Доган . "България продължава да разчита на ГЕРБ, а тя - на силните, смелите; готови сме на непопулярни, трудни решения, когато има смисъл", заяви още Николов.

Като първи сред равни думата непосредствено преди Борисов взе бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, като държа програмно слово, от което стана ясно, че има отношение както към образователната реформа, така и към местната власт. От думите му се разбра, че съдебната реформа е основата за управлението, а той няма конфликт с Румяна Бъчварова и затова промените в сектор "Сигурност" ще бъдат направени в "условията на диалог".

Цветанов декларира, че парламентарната група е стабилна, уверена във всички законодателни промени, които приема, защото са част от силното стабилно управление на страната. Този мандат е важен, защото върна страната ни на единствения верен път - европейския, подчерта той.

Цветанов акцентира и върху коалиционния състав на кабинета, като отбеляза, че нито веднъж ПГ на ГЕРБ не е работила срещу партньорите си министри, а е подкрепяла всяка тяхна законодателна инициатива, защото така дава рамо на премиера Бойко Борисов. За съжаление обаче невинаги имало реципрочност от страна на коалиционните партньори, откъдето се пораждали и много спекулации.

"За да избегнем спекулации за противоречия, заявявам днес - ПГ на ГЕРБ и партията подкрепят правителството и ще продължим да го правим”, обяви Цветан Цветанов във връзка с предстоящите промени в Закона за МВР.

И пак за бройките...

Той обяви също, че ГЕРБ има 130 кметове и над 90 000 души членска маса. За да звучат данните по-внушително, зад гърба му се прожектираха таблици, онагледяващи думите му. За да се допълни усещането, че за партийното ръководство всички останали са бройка на гигантските слайдове зад Цветанов бе изписано на няколко пъти, че партията има "130 кмета", което би се ползвало за неодушевени предмети,  вместо правилното "кметове".

Управлението на правителството на Бойко Борисов е без алтернатива, обяви в края на словото си Цветанов. И нарече Борисов доказан лидер, който може да води отбора.

Макар и кратки, подгряващите речи успяха да отегчат местните партийни активисти на ГЕРБ, като един от тях дори заспа. Последвалата реч на премиера обаче набързо го разсъни.

Думата най-сетне взема Борисов

След бурните аплодисменти за Цветанов и след кратки прегръдки с него на микрофона най-сетне излиза лидерът на партията и премиер Бойко Борисов. Словото му традиционно започва лежерно с обяснение за поредния, открит днес, нов парк („Възраждане” в София), описан от него така: "Красота ви казвам. Майки, деца, бащи и красота".

Малко по-късно Борисов анонсира нова своя идея. Да се намери друг начин за издигане и избиране на президент, призова той. Основният му аргумент е, че не е логично след като партията плаща цялата кампания и организира всичко, още в първия си работен ден новият президент да се отрече от нея.

"Ако първата му работа е да се разграничи от нас, тогава трябва да се намери друг начин за избиране, защо да се напъваме", пита той.

"Първата работа на президента е да се разграничи от нас"

Не мога да разбера защо ни питат кого ще издигнем, като на другия ден той се разграничава от нас и това се води най-голямото му предимство. Как ще се разграничи, като е един от нас, попита Борисов. И обяви, че е в голяма дилема как да постъпи.

Премиерът не пропусна да се похвали с влиятелността на партията си. 

"Бях го замислил това да е съвещание и така го и възложих - като казвах да извикат депутати, министри, кметове, председатели на общински съвети, общински съветници, областни управители, зам.-областни управители, зам.-министри. И като чух Цветанов да казва, че ще е в зала 1 на НДК, питам началника на кабинета ми: "Защо не е в "Бояна" или друга зала", се оказа, че това, което виждате, сте управляващите от ГЕРБ - хората, които вземат ежедневно решения. Можете и да си представите каква огромна отговорност стои пред всички нас", каза партийният лидер.

"Ние сме партия на народа, народът ни взе от нищото, взе един син на пожарникар и учителка и напълни тази зала с длъжности", каза Борисов и продчерта, че затова недопускането на корупция е много важно.

"Само да докопам някого"

"Най-силното ни място е чистотата на партията, затова, ако докопам някого - милост няма. Да ви предупредя: много внимавайте, само малко съмнение в нас да се появи, и сме приключили", каза премиерът и даде пример с БСП, която, според него, намалила подкрепата си на 10 - 12% именно заради корупцията.

"Къде е Фидосиева (бел. авт. - Искра Фидосова), къде е Павел, къде е Иван, къде е другият и третият Иван, дето бяха на първия ред?! Няма ги, пощада за никого няма да има", продължи той.

"Всяка партийна организация трябва да бъде кристална в борбата с корупцията, че темата да не стига при мен", посочи лидерът на ГЕРБ. "Вие прекрасно си знаете по места какво има, което обществото не би приело. Няма да го правите, край," отсече той.

„Българинът вижда, отчита, подкрепя, но само малко съмнение в нас да се появи и сме приключили”, добави Борисов.

По думите му никой не помага на ГЕРБ и правителството в борбата с контрабандата, а напротив – "ходят да се пазарят с контрабандистие да ни свалят”. „Това, че днес другите изглеждат слаби, не трябва да ви подвежда изобщо, защото те се организират на принципа на общия враг. Адвокатите на мафията, адвокатите на "Мултигруп”, стават борци за корупцията и около тях и те с тях почват да се обединяват”, разкри премиерът.

Лидерът на ГЕРБ специално разкритикува европдепутатите на ГЕРБ и им напомни да не забравят коя партия ги е пратила в Брюксел. Повод за критиките му бяха твърдения на Корнелия Нинова (БСП), че според доклад на ЕС България губи 19 млрд евро от корупция. Според Борисов евродепутатие от ГЕРБ не са ѝ отговорили подобаващо.

"Заплатите ви са в пъти по-големи от моята. И въпреки това не съм дал и за едно евро да ме почерпите една кола в Брюксел. Не че не сте искали", каза Борисов.

По време на словото си той се закашля и обясни, че това е заради пушенето. "Не трябва да пушите, защото е лош навик. До 45 години нямах порок, на стари години се развалих, затова кашлям".

"И в тази зала има корумпирани"

След краткото отклонение той се върна към политическата си реч.

"Да не си мислите, че съм ви се карал, или че не трябва да сте оптимисти. Трябва обаче да запомните това, което съм ви казал. ГЕРБ може да бъде свален само от ГЕРБ. Ако някой си мисли, че на общински пазар в София може да си прави далавера и няма да го докопам един ден.. Хората го виждат", каза премиерът. Като малко по-късно допълни, че е далеч от мисълта, че в залата няма корумпирани. 

След което вмъкна отново своята напоследък любима теза за социалните медии. "Интернет е нещо чудесно. Там не само можеш да си пускаш карикатури, но идват и много сигнали, а аз имам възможностите да ги проверявам", предупреди той.

"Внимавайте и правете всичко така, както пише по книгите - по закон. От друго няма какво да се притеснявате. Нещата, които правим са видим, хубави, добри, народът ги оценява. Събираме повече пари, повече харчим, ще става по-добри неща.", допълни Борисов. 

След което заръча: "Бавно внимателно се прибирайте по родните места и едно на ум да имате. Господ да е с нас, защото на други не можем да разчитаме”.

По време на речта му само един от четирите хиляди души в Зала 1 се престраши да излезе, очевидно поради неотложна задача. Мъжът напусна залата приведен, почти до земята и залепен за стената, покрай която минаваше. 

Веднага след края на срещата партийният актив на групички пред НДК опита да направи разбор на речта на председателя си. Като може би всичко бе синтизирано в изречение, доловено от разговор между двама мъже: "Абе-е-е, изводът е – прави каквото искаш, ама по-тихичко".

Още по темата
Още от България

Защо Иван Гешев бе номиниран за главен прокурор?