Борисов поиска две седмици, за да даде властта на народа (видео)

"Ако не се стигне до избори за ВНС, имаме готовност с други решения"

Бойко Борисов, сн. БГНЕС, архив

Още днес ще внесем проекта на ГЕРБ за конституция, каза премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов в изявление, излъчвано във Фейсбук страницата му.  

Toй поиска протестиращите да му дадат две седмици, за да могат управляващите да съберат необходимите 120 подписа, за да внесат искането за свикване на Велико Народно събрание. Според конституцията проектът за нов основен закон или за изменение на действащия се разглежда от Народното събрание не по-рано от два месеца и не по-късно от пет месеца след внасянето му.

"Спрете да тормозите другите хора, пуснете пътя и останете на тротоара. И ни дайте две седмици, за да дадем властта на народа. Ако нашите коалиционни партньори и другите политически сили не искат да дадем властта на народа, всеки ще си понесе носи политическата отговорност", заяви Борисов.

Борисов обяви, че е готов веднага да се срещне с коалиционните си партньори, за да търси подкрепа за проекта за конституция.  Той поиска да бъде създадена контактна група, която да осигури поне 120 подписа в парламента, за да може предложението за нова конституция да бъде внесено още в първия работен ден след ваканцията - 2 септември.

"След което да се направи някакво гласуване, техническо или измислете гоq парламентаристите, за да се види дали може да се събере подкрепа от над 160 депутати за след това. Защо го казвам това - защото има двумесечен срок и отиваме на 2 ноември. Ако сега излезем и кажем "извинявайте, ама такава е процедурата и до 2 ноември ще стоим да чакаме дали ще се събере подкрепа", то отново ще се упражняват на наш гръб, че някой лъже", каза Борисов. 

От думите му се разбра, че иска мнозинството в парламента да си измисли странично от процедурата гласуване, с което да се види дали има необходимата подкрепа от над две трети от депутатите преди да е минал срока за гласуване по конституция, който е поне 2 месеца. Над 160 гласа са необходими при гласуването на прегложението, за да бъде прието то и да се премине към свикване на Велико Народно събрание.

Министър-председателят поиска също така от депутатите на ГЕРБ да сондират в Народното събрание дали може да бъде формирано мнозинство, за да бъде прието предложението за свикване на Велико народно събрание.

На председателя на парламента Цвета Караянчева и на шефа на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова, премиерът заръча:

"Трябва да им кажете (бел.ред - на партиите в парламента) така: "На 2 септември имаме шанс да вървим напред, ако парламентарно представените партии не искат да подкрепят и да дадем властта на народа, то за мен тоя парламент ще е изчерпан". 

Борисов каза още, че "ако не се получи, имаме готовност с други решения".

"Нашата единствена цел е да се даде на народа правото да избира и да взема решения. Миналата година имахме два избора национални – за европарламент и за местна власт, към днешна дата няма социологическа агенция, която да не дава, че ГЕРБ е първа политическа сила", каза Борисов. 

И машинното гласуване "още днес"

Премиерът обвини лица от протестиращите в лъжи, които те са изрекли в петък, след като той представи идеята за нова конституция, гласувана от Велико Народно събрание.

"Първата лъжа след нашето изказване в петък, е че Борисов и ГЕРБ целели да протакат във времето да няма служебно правителство. Лъжа е, че сме се вкопчили във властта. Затова днес внасяме тази Конституция и това не е Конституцията на ГЕРБ".

"На ЦИК е хубаво да се купи сграда, да не се бъркат с новата сграда в парламента", обяви Борисов, докато говореше за машинното гласуване.

Премиерът отбеляза, че ВНС може да промени всеки един ред и буква и да внесе какви ли не предложения, включително и президентът да е и главен прокурор.

"Ние искаме ВНС да се произнесе", каза той.

"Втора лъжа е, че не искаме машинно гласуване. Затова още днес възлагам на Томислав Дончев в Изборния кодекс да се запише, че машините могат да бъдат наемани, закупувани, как и кой ще ги достави, да има и хартиено гласуване – ако някой чисто умишлено повреди машина, да не се спира вотът. Така че още днес тази лъжа ще бъде опровергана", посочи Борисов.

"Искам всичко това да  бъде направено максимално бързо, за да опровергаем, че искаме да стоим в управление. Не! Искаме управление, което се ползва с подкрепата на народа", каза премиерът. 

И пак нападки срещу Христо Иванов 

Той за пореден път нападна лидера на "Демократична България" Христо Иванов.

По думите му "той е цар на задкулисието, целта му е да има служебно правителство и да даде еднолична власт на Радев (президентът Румен Радев – бел.ред)". 

"Власт, в която той е всичко – и кабинет, и парламент един човек", коментира Бойко Борисов. 

Според него такава ситуация е изключително рискована. 

"И дъщеря ми знае английски, но не бих ѝ дал да управлява"

"Чух едно момиче там, вика, "аз съм си дошла и знам английски". То и дъщеря ми си е дошла и знае, живяла е толкова години в САЩ, но не бих ѝ дал да управлява по никакъв начин. Добро дете е, умна е, но не можа да управлява. Няма житейски опит. Нали тъй?", каза още премиерът. 

Споделяне

Още по темата

Още от България