Борисов поиска от Скопие до октомври да бъде изчистена спорната история

Премиерът: Не мога да си представя да вдигна ръка срещу Македония (Видео)

Бойко Борисов и Зоран Заев, сн. Фейсбук профил на Борисов

Премиерът Бойко Борисов обеща в Скопие твърда подкрепа на Северна Македония за присъединяването ѝ към НАТО и Европейския съюз, но постави срок до октомври спорните въпроси в общата история да бъдат изчистени. Заедно с македонския си колега Зоран Заев двамата почетоха символично паметта на Гоце Делчев, чието име през последните месеци отново скара двете страни, и демонстираха желание за напредък в преговорите около историята.

По-късно в четвъртък Борисов се срещна и с президента Стево Пендаровски пред когото посочи, че България е подготвена да окаже силна подкрепа за започване на преговори за присъединяване към Европейския съюз през октомври 2019 г.

"В същото време очакваме дотогава да има видим напредък и резултати от работата на мултидисциплинарната експертна комисия по въпросите от общата ни история", добави Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

Какви точно резултати комисията може да постигне до октомври е неясно. До тогава историците едва ли могат да стигнат до периода на Втората световна война, който се очертава като най-спорен.

За разлика от вицепремиера Красимир Каракачанов Борисов предпочете да не размахва пръст заради продължаващите спорове и да не поставя ултиматуми.

"Не мога да си представя, че може да се стигне до ситуация, в която аз да вдигна ръка срещу Македония. Дори не мога да си помисля, че може да се стигне до блокиране на започването на преговорите на Македония за Европейския съюз“, каза Борисов в Скопие.

Само преди няколко дни вицепремиерът Красимир Каракачанов, който играе ролята на "по-строгия голям брат", обясни, че българската подкрепа не е безусловна и България може да реагира Македония по време на преговорите ѝ за ЕС, ако тя продължи с преиначаването на историята.

От началото на мандата на правителството Борисов и външната министърка Екатерина Захариева следват изключително дипломатична линия към Скопие, докато Каракачанов е на другия полюс.

Скопие и София подписаха договора за добросъседство през 2017-та. Според него обща комисия трябва да изчисти проблемните тълкувания на историята, но засега тази комисия постига ограничен успех.

Скопие призна, че цар Самуил е български цар, но явно разбирателството е приключило около 11 век и двете страни зациклиха около историческата фигура на Гоце Делчев. В крайна сметка македонският президент Стево Пендаровски каза, че Гоце Делчев е българин, който се е борил за независима Македония.

"Малко време имаме..."

"Малко време имаме, за да приключиме с тези конфликтни теми. Всички герои, за които спорим, са си дали живота, енергията, жертвали са се, за да можем да бъдем заедно", каза Борисов след срещата си със Заев.

Борисов коментира, че  на загиналите герои е била да бъдем братя и да има просперитет, и не би било честно към мечтите и целите им, ако се спънат перспективата и развитието.

Той посочи, че постигнатите резултати за последната една година по въпросите от общата ни история надхвърлят многократно постигнатото за повече от 20 години.

Борисов добави, че това не е достатъчно, но е основание за сериозна и активна работа занапред.

Македонският премиер Зоран Заев от своя страна добави, че двамата са се разбрали да насърчат работата на комисията по историческите въпроси.

"Всички герои, за които спорим, дадоха живота си, за да можем сега да се развиваме заедно. Героите са мечтали да има автономия и права на хората, живеещи в този регион", каза Борисов днес в Скопие.

Той обаче призова журналистите, ако имат въпроси по историческата тематика, да се обръщат към проф. Ангел Димитров, който е съпредседател от българска страна на общата комисия.

"Надявам се историците, не само да не попречат, а да положат огромни усилия и да намерят правилното изразяване на историята, която да ни обединява", каза Борисов.

Той беше категоричен, че комисията трябва на всяка цена да намери приемливото решение, защото това е изключително важно за бъдещето.

"България не се меси в делата на Македония"

Борисов заяви след срещата си със Заев, че "България по никакъв начин не се меси в делата на Македония“.

Правителството на Заев е под силен натиск от опозиционната ВМРО заради решението си да подпише договорите с България и Гърция, които трябва да приближат страната до ЕС.

На този фон се стигна и до напрежение между България и Македония заради бизнесмена Орце Камчев. България го номинира за почетен консул, но македонското правителство обяви резерви за назначението, с които София се съобрази.

Йордан Камчев, по-известен като Орце Камчев, е смятан за най-богатия македонец. Той е обвинен в организиране на престъпна група с цел измами, пране на пари и злаупотреба със служебно положение. Името на Орце Камчев се свързва с ВМРО-ДПМНЕ по време на управлението на премиера Никола Груевски.

Той бе собственик на подкрепящата ВМРО-ДПМНЕ голяма медийна компания МПМ, която фалира преди две години.

Името на Орце Камчев е намесено и в случая "Рекет" на Специалната прокуратура (CJO), която се занимава с масовото подслушване, извършвано при управлението на Никола Груевски. Според местни издания по случая са работили и български служби.

В разгара на скандала миналия месец оставка подаде ръководителят на македонската специализирана прокуратура Катица Янева.

И едно извинение

Борисов се извини на македонците, че неволно е използвал в Сараево термина "северномакедонски". 

Миналия месец той стана герой в типична балканска разправия. Македонският премиер Зоран Заев съобщи, че ще реагира, след като българският му колега нарече президентът Стево Пендаровски "северномакедонски политик".

Това е грешка, която противоречи на Преспанското споразумение с Гърция, което регламентира употребата на името Северна Македония.

България и Македония за пример

От своя страна македонският премиер Зоран Заев заяви, че приятелството между България и Македония е пример за цяла Западна Европа.

"Без Договора за добросъседство и приятелство между двете страни нямаше да бъде възможен и Договорът от Преспа. България има интерес Македония да получи дата за започване на преговори с ЕС. България беше една от първите, които ратифицираха Договора на Македония за НАТО“, каза Заев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?