Борисов поиска подкрепа от Берлин за ERM II

Хайко Маас: Надявам се много германци да прекарат лятната си почивка в България

Хайко Маас и Бойко Борисов, сн. МС

България изключително много разчита през юли, когато започва ротационното председателство на Германия, България да бъде приета в Банковия съюз и ERM II, т.нар. чакалня на еврозоната. Това каза премиерът Бойко Борисов, който се срещна в София с министъра на външните работи на Германия Хайко Маас.

"Има една хубава символика - България е влязла в Европейския съюз по време на германско председателство през 2007 г., а сега от 1 юли отново очакваме немското председателство да разреши важни актуални теми", каза Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

"Изпълнили сме абсолютно всички критерии", допълни Борисов пред Хайко Маас.

Двамата обсъдиха преодоляването на социално-икономическите последици от пандемията от коронавируса.

"Имахме най-либералните мерки, но навреме ги използвахме. Сега много важно е бързо да възстановим икономиките и да се научим да живеем с този проблем", посочи премиерът.

Двамата бяха единодушни, че сега, повече от всякога, на Европа е нужно единство и солидарност за справяне със социалните и икономическите последици от коронавируса.

Борисов приветства мотото на германското председателство, стартиращо от 1 юли –  "Заедно за възстановяване на Европа".

По време на срещата премиерът каза, че в този решаващ момент за Европа страната ни подкрепя намерението на германското председателство да приключи спешно преговорите по Многогодишната финансова рамка. 

"Бързо политическо споразумение и финализиране на съответното законодателство са от важно значение за прилагането на всички мерки и стартиране на новите програми без забавяне", заяви Борисов.

Според него солидарността, кохезията и конвергенцията трябва да останат в центъра на плана за възстановяване на Европейския съюз.

Насърчаването на двустранното сътрудничество в областта на туризма между България и Германия също беше обсъдено в хода на разговора. 

България взе решителни, навременни и ефективни мерки в борбата с коронавируса, заяви Хайко Маас след срещата си с вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Надявам се много германци да прекарат лятната си почивка тук, защото България показа, че е една сигурна и безопасна страна за почивка, каза Маас.

Споделяне

Още от България