Борисов поиска повече лидери като Орбан в Европа

Унгарският премиер го награди заради недопускането на мигрантите

Премиерът в оставка Бойко Борисов даде висока оценка на своя спорен унгарски колега Виктор Орбан и коментира, че в момента Европа има нужда от подобни лидери.

"В тази безпрецедентна криза в света - войни, бежански потоци, мигранти, неравенства, все по-тежко ще става. Винаги съм казвал, че лидери като Орбан са изключително нужни на Европа - лидери с памет, трезва оценка, оценка на опасностите, които идват", заяви Борисов в Будапеща.

Орбан от своя страна удостои Борисов с ордена "Голям кръст за граждански заслуги" заради ролята му в опазването на Европа от мигрантите.

Виктор Орбан е силно критикуван от неправителствени организации заради твърдата му политика за недопускане на бежанци, а в страната му е обвиняван за орязването на граждански права и свободата на медиите.

Орбан коментира в сряда, че съдбата на Европа се решава на южната граница на България.

"Българите укрепват сигурността на Унгария, но и защитават цяла Европа. За нас унгарците беше важно да знаем и да чувстваме, че на Балканския полуостров има един народ, чиято съдба и история е свързана с нашата, който разбира нашето мислене и нашите действия. Това е особено ценно сега, когато Европа се държи сякаш нищо не е научила и всичко е забравила от последните десетилетия. Днес отново е необходимо да защитим външните граници на Европа", посочи Орбан.

"Ние повече от 100 години се борим с историята. Ние, унгарците и българите, се борим с историята. Има грешки в историята, които не могат да бъдат поправени, но се стремим всички наши решения да бъдат в полза на националните интереси. Само така можем да защитим себе си и да защитим Европа", каза още Орбан.

По думите му това отличие е също така знак за хилядолетната дружба на България и Унгария.

"То е свидетелство за това, че българите начело с министър-председателя защитават цяла Европа. Те не са задължени за това от някакви договори, а от своята история и християнски ценности", каза още унгарският министър-председател Виктор Орбан по време на официалната церемония в парламента в Будапеща.

Борисов каза, че "наградата не е за мен, това е награда за усилията на всички български граничари и военни, които денонощно бдят за сигурността на България".

Борисов е на еднодневно посещение в Унгария по покана на унгарския си колега Виктор Орбан.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?