Борисов поиска правно становище за обжалване на дълга за АЕЦ "Белене“

Това стана часове след одобряването на държавния заем за НЕК да плати реакторите

Часове след като парламентът одобри окончателно закона за отпускането на безлихвен, безсрочен и без точен размер държавен заем за "Националната електрическа компания“ (НЕК) да са плати реакторите за АЕЦ "Белене“, премиерът Бойко Борисов възложи на енергийния министър Теменужка Петкова да поиска правно становище за възможността или невъзможността да се обжалва плащането. Това стана ясно от съобщение на правителствената пресслужба, разпространено в сряда.

В него се посочва, че Петкова трябва да поиска от кантората "Уайт енд Кейс“, която представляваше НЕК в загубения от нея арбитражен спор с руската "Атомстройекспорт“ по АЕЦ "Белене“, писмено становище можело ли е да се обжалва решението на съда в Женева. На 16 юни 2016 г. той се произнесе, че НЕК трябва да плати на руснаците за произведеното от тях оборудване 620 млн. евро плюс 167 хил. евро за всеки ден забава на превода.

Становището ще бъде предоставено на парламентарните групи в Народното събрание, допълва се в съобщението от "Дондуков“ 1. Не стана ясно каква е целта на това действие, при положение, че при произнасянето на арбитража бе обявено, че претенциите по решението може да се предявяват пред съда в едномесечен срок, който изтече. НЕК дори обжалва размера на начисляваната лихва за забава и иска допълнителни указания за извършването на плащането и приемането на реакторите и се чака становището на съда.

Действията се предприемат на фона на одобрения на второ четене държавен кредит за НЕК, за да си уреди сметките с руснаците на три транша. Най-големият – от 400 млн. евро, трябва да бъде направен до края на 2014 г., а другите два – до средата на 2017 г., се разбраха двете страни преди повече от седмица.
 
Финансовата помощ за НЕК трябва да бъде върната, независимо че депутатите не записаха нейния размер и срок за възстановяване в бюджета. Министерският съвет чрез бюджета на енергийното министерство ще осигурява на електрическата компания плащанията по реда на Закона за публичните финанси. Депутатите гласуваха, че НЕК няма да плаща лихви за ползваната помощ и няма да предоставя обезпечения.

Условията за предоставяне и за възстановяване на помощта ще се определят от МС.

Средствата се отпускат въз основа на Споразумение между министъра на енергетиката и НЕК, одобрено от правителството, наведнъж или на части на базата на Споразумение за окончателно уреждане на отношенията между страните по арбитражното дело.

Отхвърлено бе предложението на БСП да се запише изрично, че размерът на помощта е до 1 270 000 000 лв., а НЕК връща парите в срок до 15 години от получаването им. В противен случай българската страна разписвала празен чек, е аргументът на левицата.

Празен чек сте подписвали вие през 2006-2008 г. и по него сте превели аванса за въпросното оборудване като сте го поръчали без да имате договор, финансиране, без проведена обществена поръчка - в нарушение на всички закони, отговори на левицата председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Чекът не е празен - всеки един транш ще бъде след решение на МС, обърна внимание министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Мнозинството отхвърли и предложение на реформаторите Мартин Димитров и Петър Славов за независима експертиза на предоставеното оборудване. При констатирани несъответствия, както и в случаите на непълна окомплектовка и/или незавършеност на производството, да се претендират обезщетение за срока на забавата и/или понесените вреди, вкл. и като се оспорят начисляваните лихви за забавено плащане, искаха депутатите.

Законът разпорежда помощта да се предоставя само след положително решение от ЕК въз основа на уведомление. Администратор на парите ще е министърът на енергетиката, който е длъжен да предостави на министъра на финансите необходимата информация за изпращане на уведомлението до ЕК.

Вземанията на държавата срещу НЕК, възникнали в резултат на невъзстановени в срок суми, са частни държавни вземания, които се установяват от министъра на енергетиката и се събират от НАП, предвидиха депутатите.

Законът влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

Той, по думите на министър Петкова, ще разплете един от най-сериозните възли в българската енергетика. Тя поясни, че арбитражното решение е, защото не е платено това, което е поръчано. Случило се е, защото някой е превишил правата си, друг е бездействал, посочи тя, но подчерта, че сега въпросът е за бъдещето. Така или иначе имаме два реактора - един произведен 100 процента, другият - 90 , трябва да подходим прагматично, да защитим в максимална степен интересите на страната, разясни Теменужка Петкова. Тя припомни, че българското правителство няма 20 млрд. лв., за да построи само АЕЦ"Белене".

Министърът допълни, че предстои да се уточни размерът на лихвата , след предявените от нас претенции пред арбитража, защото е възможно тя да се намали.

”Отпускането на заема на НЕК за АЕЦ "Белене" няма да увеличи дефицита в бюджета за 2016 година”, коментира в сряда пред БНР председателят на комисията по бюджет и финанси в Народното събрание Менда Стоянова.

”Това, което днес ще се гласува, няма да се отрази по никакъв начин на бюджета за 2016 година. Няма да се отрази и на резултата, при който ще приключи бюджетът. Това няма да увеличи дефицита. Това са пари, които ще бъдат преведени от фискалния резерв, където има около 14 млрд. лева. За в бъдеще какъв ще бъде ефектът за бюджета – не мога да коментирам. Това зависи от решението на държавата дали ще участва в един бъдещ проект"Белене"”, коментира Стоянова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?