Борисов поиска временно спиране на преговорите в енергетиката

Борисов поиска временно спиране на преговорите в енергетиката

Временно да се спрат преговорите за нов договор с “Газпром“, за реализацията на АЕЦ “Белене“, както и за участието на България в големи международни енергийни проекти като “Южен поток“, призова лидерът на ГЕРБ и бъдещ премиер Бойко Борисов в писмо до министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Настоява се и за стопиране на намерението за включване на “Българския енергиен холдинг“ в проекта за строеж на ТЕЦ в Скопие, обявено преди година от тогавашния “Булгаргаз холдинг“.

В писмото не се посочва само проектът за газопровода “Набуко“, който е обявен от Европейската комисия за приоритетен и за него Борисов вече проведе разговори с настоящия премиер Сергей Станишев, давайки му съгласието си да представлява България в насроченото за 13 юли в Анкара подписване на транзитното споразумение за тръбата.

Борисов мотивира искането си с получаваните в ръководството на ГЕРБ тревожни сигнали за действия в държавните предприятия, които не отчитат финансово-икономическата криза и интересите на държавата като цяло, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ в петък.

Лидерът на ГЕРБ настоява още Димитров да се разпореди да бъде забранена продажбата и изкупуването на дълготрайни материални активи от държавните фирми, както и да спре сключването на нови лизингови кредитни договори. Друго искане е за спиране на процедурата по емитиране на облигационен заем за Българския енергиен холдинг в размер на 100 млн. евро.

Действията по тези проекти ще бъдат възобновени след задълбочено проучване и анализиране от страна на компетентните държавни органи, специалисти и експерти, които ще поемат ръководството на националната икономика в резултат на променената политическа обстановка в нашата страна след произведените парламентарни избори, посочва Борисов.

В писмото си той иска от Димитров в тридневен срок да бъде уведомен за извършените действия от министъра.

“Не знам какво иска да спре“, коментира от своя страна министърът на икономиката и енергетиката по-късно пред журналисти. Димитров припомни последното становище на “Газпром“ относно исканията на българската страна за нов газов договор, което е, че за промяна в контрактите може да се говори след изтичането им съответно в края на 2010 и 2011 г.

Той коментира като антибългарски ход намерението на ГЕРБ да разтури "Българския енергиен холдинг" (БЕХ), който бе създаден спешно миналата есен на мястото на “Булгаргаз холдинг“ и в който влизат АЕЦ “Козлодуй“, НЕК, “Булгаргаз“, ТЕЦ “ Марица Изток 2“ и Мини “Марица Изток“.

От БЕХ също реагираха като предоставиха текуща информация за състоянието на проектите, за които Борисов поиска временно замразяване.

За АЕЦ “Белене“ след одобрение на екооценката и на идейния проект, включително от Европейската комисия, има издадено разрешително за строителство, на чиято основа се извършва подготовка на площадката и демонтаж на старото оборудване. Чака се разрешително от Агенцията за ядрено регулиране, за да започне същинският строеж. След подписаното акционерно споразумение с германската RWE се работи по осигуряване на финансирането, което може да приключи до 2010 г. За поддържане на работите се работи по минимален обем дейности. Вариантите за финансирането на проекта за много, включително експортен заем от руска банка, но “приемането на която и да е форма на финансиране ще бъде обект на внимателен анализ от партньорите“, посочват от БЕХ

За “Южен поток“ припомнят, че подписаното в края на април споразумение с “Газпром“ е само за предпроектния период, в който трябва да се извършат технически и икономически анализи. Едва след вземане на инвестиционно решение и такова за започване на работата по проекта бъдещата съвместна компания с “Газпром“ ще разшири дейността си с работа по изграждане и експлоатация на газопровода като собственик и оператор. От БЕХ били изпратили още през март проект на акционерно споразумение за това дружество, но от руска страна нямало отговор.

Участието на холдинга в обявената от македонската електрокомпания ELEM процедура за ТЕЦ в Скопие с 300 МВ мощност било обосновано от намерението на БЕХ да стане регионален енергиен лидер. Офертата била БЕХ да е мажоритарен акционер в бъдещо дружество, което да подготви проекта, за изгради и да експлоатира бъдещата централа. Македонската страна още оценявала това и конкурентните предложения.

Процедурата за облигационен заем от 100 млн. евро пък се налагала заради инвестиционната програма на БЕХ и дъщерните му компании, която е за 1.2 млрд. евро, от които 1 млрд. лв. за заеми. Кредитът се налагал, защото повечето дружества от холдинга са обвързани с дългосрочни заеми и трудно могат да получат нови при изгодни условия. Затова през май 2009 г. бордът на БЕХ взел принципно решение за извършването на цялостен финансово икономически анализ, с участие на международни специалисти, за подготовка за получаване на въпросния облигационен заем.

По нито един от проектите, няма сключено споразумение, което ще постави бъдещото правителство на страната в ситуация да поема или да изпълнява задължения, които противоречат на националните интереси на България, заключават от БЕХ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес