След като се възмути, че на церемонията се нагласили да ходят хора без заслуги

Борисов поканен за откриване на Дунав мост ІІ без премиерско рязане на лента

България предлага на Румъния намаляване на таксите за преминаване през съоръжението

Борисов на Дунав мост ІІ при последната си инспекция през октомври 2012 г., сн. БГНЕС

След като бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов се възмути в сряда, че за откриването на Дунав мост ІІ на 14 юни се нагласили да ходят хора, които нямат нищо общо с реализацията на инфраструктруния проект, и каза, че не е поканен на събитието, транспортният министър Данаил Папазов съобщи пред журналисти, че на церемонията са поканени всички премиери на България от времето на Иван Костов, когато започна да се реализира проектът.

 

Министърът обаче не беше наясно дали и кои от тях са приели да се включат в рязането на лентата, което ще се извърши не от настоящите министър-председатели на България и Румъния, а от работници, участвали в строежа на моста от самото му начало.

 

“В петък са се нагласили да ходят хора, които нямат нищо общо с Дунав мост ІІ, да го откриват. Аз съм летял поне 10-15 пъти да го проверявам, за да може за три години да стане това, което е в момента, а иначе първите копки са правени 2000 година”, заяви преди това лидерът на ГЕРБ, омесвайки в коментара си и темата с извършваните с правителствения самолет и военни хеликоптери полети на правителството на ГЕРБ. Той обясни, че всеки полет е бил по работа - “откривахме по 3-4 обекта на ден, с по 4-5 министри в различни части на страната“.

 

В отговор на коментара на Борисов Папазов заяви, че на церемонията са поканени президентът Росен Плевнелиев, председателят на Народното събрание Михаил Миков, премиерът Пламен Орешарски, членовете на правителството и парламента и всички бивши премиери и министри на транспорта от 2000 г. досега. Ще присъстват и румънският премиер Виктор Понта и еврокомисарят по регионалното развитие Йоханес Хан.

 

Лентата на съоръжението край Видин и Калафат ще бъде отрязана в 16.30 часа в петък, каза транспортният министър. Тя ще бъде опъната от момиче и момче на 10-годишна възраст от български и румънски произход, които ще бъдат облечени в национални носии на съответната страна, издаде част от сценария на церемонията Папазов.

 

В деня на откриването се очаква нивото на реката да е доста високо, но ще бъде под критичното, каза още той.

 

Българската страна ще направи предложение на румънците до края на юни преминаването през съоръжението да бъде безплатно за всички превозни средства, а до три месеца след това време ще поискаме определените за преминаване такси да бъдат намалени, каза още Папазов. Според сегашно решение на София и Букурещ за ползване на съоръжението леките автомобили ще трябва да плащат 6 евро, а най-високата такса за камионите е 37 евро.

 

Папазов изрази своето убеждение, че ще има достатъчно трафик през моста, който по думите му ще нараства с развитието на пътната и релсовата инфраструктура в региона. По думите му в следващия период на еврофинансиране от 2014 г . са предвидени пари за строеж на жп участъка Мездра-Видин и за пътя Враца-Видин.

 

На България изграждането на Дунав мост ІІ ѝ струваше над 225 млн. евро, от които от държавния бюджет бяха предоставени 60 млн. евро, а останалите за заем и еврофинансиране, а на Румъния – 48 млн. евро собствени и европейски средства.

 

Дължината на целия мост е 3 598 м, а над реката е 1791 метра. Той има две пътни ленти за движение на автомобили в двете посоки, една жп линия, пешеходен тротоар и велосипедна алея. Най-високата част на моста е 44.77 м над фундаментите.

Споделяне

Още от Бизнес