Борисов покани "Хюндай" да прави електромобили у нас

Производството на бронирани машини, енергетиката и ИТ са във фокуса на срещата му с премиера на Южна Корея

Борисов покани "Хюндай" да прави електромобили у нас

Премиерът Бойко Борисов покани южнокорейски фирми да инвестират в производството на електромобили и бронирани машини в България, както и в сферата на информационните технологии. Това стана по време на посещението в София на южнокорейска делегация, водена от премиера на страната И Нак-йон. В сряда се проведе и българо-корейски бизнес форум, по време на който бе учредена Българо-корейска търговска и индустриална камара, която по думите на Борисов трябва да даде нова платформа за продължаване и развитие на търговските отношения между двете държави.

Борисов посочи, че целта е да се издигне сътрудничеството между двете страни в геостратегически план за Европа, региона, както и за самата Република Корея.

Той изрази задоволство, че в делегацията на И Нак-Йон са и директорите на "Самсунг" и "Хюндай" и отбеляза, че истинско геостратегическо сътрудничество между България и Корея ще има тогава, когато огромните корейски инвеститори влязат реално в България с реално производство.

В отговор южнокорейският премиер изрази надежда в България в скоро време да отвори врати завод на "Хюндай" и допълни, че догодина между България и Корея ще се открие съвместен комитет за икономика и индустрия.

България в миналото има доста печални опити за сътрудничество с Южна Корея, надявам се днес да поставим едно ново начало, каза Борисов пред журналисти след срещата си с И Нак-йон, която предшестваше откриването на бизнес форума.

"Това ново начало има смисъл, ако подпишем големи договори. Корея е водеща в автомобилостроенето, предстои бум в развитие на електроавтомобилите. България е изключително място това да се развие в един голям завод. Същото важи за техните паркове в сферата на ИТ технологиите“, заяви Борисов.

Но поканата на корейския премиер да посети страната Борисов каза, че я е приел, но подобна визита ще има смисъл, ако в България започне реално производство в ИТ сектора, в автомобилостроенето и в общо индустриално сътрудничество - главно във военна сфера и производството на бронирани машини в България.

И Нак-йон похвали България за водената добра икономическа политика и ниските корпоративни данъци, които допринасят за привличането на чужди инвеститори. Той изрази увереност, че икономическото сътрудничество между България и Корея ще се засили и също посочи като възможни сфери за сътрудничество енергетика, високите технологии, отбрана, индустрия и производството на автомобили.

"След като с прибера в Корея, ще предам на корейските силни компании в световен мащаб ентусиазма и съобщението на г-н Борисов да стимулираме корейски инвестиции в България“, каза южнокорейският премиер. Той е в България за тридневно посещение, фокусирано върху засилване на търговията и на друг икономически обмен между двете страни.

Впечатлението, което имах при влизането в града от летище София беше, че България е динамично развиваща се икономика и има много отворена система, казал Ли пред южнокорейски бизнесмени, работещи у нас, цитиран от корейската агенция Йонхап.

В ситуация като тази, смятам, че ще има много работа, която нашите бизнесмени трябва да свършат. Надявам се, че всички вие да работите упорито и да играете ръководна роля за диверсифициране на сътрудничеството между двете страни, допълва той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?