Борисов покани папата в София, за да не пада темата за Западните Балкани

Франциск обещал да посети България и Румъния до края на 2019 година

Папа Франциск е обещал до края на следващата година да посети България, Румъния и още една балканска държава, обяви премиерът Бойко Борисов след своята аудиенция при главата на Римокатолическата църква. Разговорът на четири очи между папата и българския премиер продължи около 30 минути. След това Борисов обяви пред българските журналисти, че е поканил папа Франциск в България, за да "не пада темата за Западните Балкани" и интеграцията им в ЕС.

"Ще свърши нашето председателство, ще дойдат други теми. Светът се променя всеки ден. С визатата на папата у нас, темата ще се задържи достатъчно високо в световното внимание. Мисля, че точно това се разбра с благословията за мир (която получихме-б.р.). Искаме да има мир на Балканите и да ги превърнем в строителна площадка", каза Борисов, цитиран от Агенция "Фокус".

Премиерът разказа какво двамата с папата са си обещали: "Да се моля за него (папата – б.р.), а аз го помолих той да се моли за мен и всички да се молим на Господа да няма война".  Отправената покана за pосещение към папа Франциск е била в писмен вид. Датите ще се уточняват по дипломатически път.

"Най-малко 5 месеца са необходими, за да се подготви посещение на папата в България", обясни премиерът.

Той разказа, че Ватикана следи много внимателно случващото се в София покрай председателството на Съвета на ЕС, както и "борбата за мир, развитието на инфраструктурата и всичко останало".

"След като разказах всичко това, папата ми разказа за своята програма. Решихме, макар и трудно, но настоявах много да посети и България. Говорих с владиката Антоний (Западно и средноевропейски митрополит – б.р.), като се приберем, ще говорим със Светия синод, всички да знаят. Догодина ще се подготви една визита Румъния – България, обещаха да мислят заедно с държавния секретар на Ватикана – Пиетро Паролин", каза Борисов и добави, че Паролин е бил в София и е добър приятел на България.

Той разказа, че след като получил поканата, папата отворил едно чекмедже и взел лист, на който написал, че обещава да дойде в България. Този лист е предаден на екипа му, за да започне работа по подготовката на визитата.

В случая обаче дипломатическият пробив няма как да се запише в актива на българския премиер. Първата покана към папа Франциск за посещение на Балканите отправи румънският премиер Виорика Дънчила при аудиенцията си на 11 май тази година. Разговорът на Дънчила с Франциск продължи 45 минути. Папата се интересувал дали хората в Румъния са вярващи и дали има разбирателство между православни и католици. После е обещал да посети страната в началото на 2019 г. Ако папата дойде в София, то това вероятно ще е съчетаване на програмата.

Премиерът направи на папа Франциск три подаръка – копие на четвероевангелието на Иван Александър, картина на художника Павел Митков и 33 маслодайни рози от Казанлъшко. Оригиналът на четвероевангелието е изработен през 1355 г. Картината на Митков е изображение на Св. Иван Рилски пред неговата пещера в Рила, където се отдава на аскетичен живот. Маслодайните рози ще бъдат засадени в Рим.

Папа Франциск подари на Борисов плакет с клони с листа символ на мира. Борисов възприе този подарък като оценка за работата си по темата Западни Балкани.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?