Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Борисов: Полицай и чиновник до всяка дупка, докато не се оправят

Корнелия Нинова: 200 000 чиновници в дупките, а колко в затвора?

23 коментара
Борисов: Полицай и чиновник до всяка дупка, докато не се оправят

С цел по-бързото справяне с дупките по пътищата, премиерът Бойко Борисов се закани до всяка от тях да стои кмет, полицай, дори 200 000 души администрация. Разпореждането бе дадено на извънредно оперативно заседание на МС в понеделник, посветено на престъпността по селата и състоянието на пътищата. Най-вероятно премиерът е бил мотивиран от сутрешните блокове на телевизиите, които показаха зейнали ями по пътищата, спукани гуми и изкривени джанти. Социалните мрежи са залети от десетки снимки и коментири на възмутени хората.

Премиерът призовава да не се регистрира само хорското нещастие.

"Защото, като си счупиш джантата и пукнеш гумата – да говорим за европейска интеграция, Европейски съюз, европейско председателство... Последното, което минава на хората през ума, е това. Двеста хиляди души администрация имаме! Ако трябва – всички ги изкарвате навън и докато не се поправи – стоят, алармират. И тогава ще видите как много по-бързо ще стане ремонтът", казва Борисов, според публикуваната стенограма.

Интересна подробност е, че още при първото си постъпване на държавна служба през 2001 г. - като главен секретар на МВР, Борисов лансира идеята до всяка дупка по пътищата да стои катаджия, който да сигнализира на водачите да не си трошат колите.

През изтеклите 17 години, повечето от които е бил министър-председател, а преди това и столичен кмет, Борисов периодично се е самоопровергавал по тази тема. За последно през септември миналата година коментира безопасността на движение по пътищата така: "Не можем да сложим на всяка пресечка полицай. Не може във всяко нещо да сложиш полицай. Нали всички ние от джоба си плащаме за това като данъкоплатци. Просто дисциплина трябва."

Очевидно обаче вече 17 години проблемът с дупките по улиците и пътищата остава все така нерешим за държавата.

То, дето се вика, ако е пломба на зъб, при такава рязка температура – пада

Все пак Болисов констатира, че има обективни причини пътищата да са в лошо състояние.

"Има обективни причини да се отворят много дупки по улиците - от минус 10-15 градуса за един ден стана плюс 20 градуса. То, дето се вика, ако е пломба на зъб при такава рязка температура – пада", казва още премиерът.

Ако трябва - всички ги изкарвате навън и докато не се поправи - стоят, алармират

"Където отговарят общините, ще им помогнете да вземат мерки. Вижте и горещото рециклиране. Но отворят ли се такива дупки, започвате от кмета. Администрацията на АПИ – слагате им светлоотразяващите жилетки. Полицията - ако трябва, една част от нея поема контрола на пътищата и стоят до дупките докато не се запълнят. Това не може да продължава! Хората чупят коли, пукат гуми, а и това си е реална опасност за живота. И после им обяснявате, че в общи линии още година ще е така, докато влезе тол системата. Пътищата като километри са ни много, парите за поддръжка са малко. Влезе ли тол системата, аз съм убеден, че поне милиард – милиард и половина приходи ще се генерират, които ще отидат за поддръжка."

"Това го прилагате в пълна сила. Възлагаш на областните началници – всеки говори с кмета, правят си график. Защото има на места отворени такива ями, които сега като падне дъждът не се виждат и ще се пребие човек. Докато не се оправи – ще стои там. Убеден съм, че имаме и сили, и мощности, стига да има воля и желание. Не само да регистрираме хорското нещастие. Защото, като си счупиш джантата и пукнеш гумата - да говорим за европейска интеграция, Европейски съюз, европейско председателство... Последното, което минава на хората през акъла, е това. Двеста хиляди души администрация имаме! Ако трябва - всички ги изкарвате навън и докато не се поправи - стоят, алармират. И тогава ще видите как много по-бързо ще стане ремонтът", убеден е Борисов.

Най-тежко е положението при скоростните пътища

Регионалният министър Николай Нанков дава обещание до десетина дни да приключат с "кърпежа" на всички дупки, отворили се след зимата. По думите му работата по тях е започнала още на 16 март, когато е бил обявен краят на зимния сезон. Най-тежко е положението по скоростните пътища, съгласява се Нанков с констатацията на премиера. По думите му "трагично" е положението и по магистрала "Тракия" в участъка от Пловдив до Стара Загора.

Подходът към ремонта на пътищата ще бъде изцяло променен с пускането на тол системата и от палиативни дейности ще се премине към пълна реконструкция и рехабилитация на пътищата, обещава регионалният министър.

Нинова: Причината за дупките е корупцията

От Кирково лидерът на социалистите Корнелия Нинова попита колко души ще стоят в затвора за корупция при строителството на пътища, за откраднатите пари от некачествени ремонти и кой ще плати на хората счупените коли.

"В следващите месеци държавата ще е блокирана. Българи, през този период не се женете, не раждайте деца, не умирайте и през ум да не ви минава да правите бизнес. Няма кой да ви издаде и едно удостоверение. Администрацията няма да работи, полицаите няма да борят престъпността, а ще пазят дупките. На това му се вика административна реформа. И не са метеорологичните условия причина за това - и в Швейцария вали сняг и грее слънце. Причината е една и нейното име е корупция", коментира Нинова.

В понеделник тя проведе изнесено заседание на Изпълнителното бюро на БСП в Кърджали, а след това се срещна със симпатизанти в Кирково, където откри нов партиен клуб.

Видеонаблюдение във всяко село до 29 март

Другата обсъдена тема на заседанието на правителството е била противодействието на битовата престъпност.
Борисов възлага на министъра на вътрешните работи Валентин Радев видеонаблюдението и осигуряването на полицейско присъствие в малките населени места да стане негов личен приоритет.

Премиерът нарежда във всяко село да има видео-наблюдение до срещата с кметовете в Хисаря, която е на 29 март.

Освен това по заръка на Борисов трябва да изслуша всеки кмет не само на голям град, но и на селата и лично да се информира за работата на мобилните полицейски групи. Ако има проблеми, вътрешният министър трябва да вземе мерки.

"След като мине анализът, влизат кметовете при теб, полицаите да са там. На всеки кмет по две минути да отделиш, да каже: "При мен идват; при мен не идват; при мен е добре; при мен не е добре – не съм ви видял очите или минават от дъжд на вятър". Областният началник слуша, даваш му една седмица срок да се поправи. Там, където е добре – продължават така", нарежда Борисов.

Пълният текст на правителствената стенограма:

БОЙКО БОРИСОВ: Радев.

ВАЛЕНТИН РАДЕВ: Господин премиер, уважаеми колеги, пожари, наводнения – овладени са. Очакват се, обаче валежи, както сутринта докладва комисар Николов, в Югозападна България в следващите два дни и снеговалежи по високите части. Но засега нещата са овладени, няма някъде нещо, което да ни притеснява, всичко е под наблюдение.

По отношение на престъпността, както беше докладвано сутринта на оперативката при нас, няма нещо, което се е случило извънредно. Работи се, разбира се, по наркотици, трафика на хора, поредни операции, за които Ви докладвам всяка сряда сутрин.

Това е в основни линии. Продължава анализът, което е много важно. Утре аз ще бъда в Плевен и в Ловеч на тези регулярни анализи, те завършват на 29-ти, когато ще бъде националното съвещание в Хисаря. И както разпоредихте – ще поканим и кметовете. Ние и сега го правим с кметове и с областни управители, но там ще бъде и господин Панов от Националното сдружение на общините в Република България, за да чуят и те нашата оценка и да чуем тяхната оценка, включително и за това, което в момента много се тиражира – за полицай във всяко населено място. Говорихме и днес как да го направим с тези мобилни групи, включително даже може би да го заснемем и да го покажем на хората, да знаят как работят те. Там, където не знаят за тези групи или пък не са стигнали до тях, да знаят, че може да се възползват и от тях.

БОЙКО БОРИСОВ: Първо, използвай пътуванията си за тези анализи, защото ти пътуваш с цялото професионално ръководство, говори с всички кметове по места, не само на големите градове, но и кметските наместници, село по село – там, където е необходимо – камери, да им се помогне. Ако трябва, с Министерството на финансите вижте глобите, които събират те в малки населени места, да си остават в самите населени места, за да се обслужват камерите. Всеки кмет трябва да се срещне с теб и всеки да ти каже минават ли, не минават, как минават – и да му направиш връзка с мобилната група или с полицая, който 24 часа да му е на разположение.

ВАЛЕНТИН РАДЕВ: Разбрах.

БОЙКО БОРИСОВ: За колегите казвам – над 1200-1300 нови полицаи сме назначили, в селата са няколко хиляди. Колко хиляди села имаме?

ВАЛЕНТИН РАДЕВ: 4999 са селата, а 5256 са всичките населени места, останалото са градове – 357.

БОЙКО БОРИСОВ: Да се направи видеонаблюдение, където няма, или полицаи, като видеонаблюдението да се изведе в полицейската служба. Заемаш се с тази задача и я приключваш до един месец. До анализа в Хисаря това трябва да е факт.

ВАЛЕНТИН РАДЕВ: В Хисаря е сега на 29-ти. Един месец поне да има.

БОЙКО БОРИСОВ: Има време, две седмици е много време отсега като се обадите.

След като мине анализът, влизат кметовете при теб, полицаите да са там. На всеки кмет по две минути да отделиш, да каже: „При мен идват; при мен не идват; при мен е добре; при мен не е добре – не съм ви видял очите или минават от дъжд на вятър“. Областният началник слуша, даваш му една седмица срок да се поправи. Там, където е добре – продължават така.

Коалицията сме поели ангажимент да свършим работа по отношение на битовата престъпност, присъствието на полицията или видеонаблюдение. Оставяш всичко друго и се занимаваш само с това.

ВАЛЕНТИН РАДЕВ: Разбрах.

БОЙКО БОРИСОВ: Обща задача с Нанков.

Има обективни причини да се отворят много дупки по улиците – от минус 10-15 градуса за един ден стана плюс 20 градуса. То, дето се вика, ако е пломба на зъб при такава рязка температура – пада. Обърнете внимание, Нанков, особено по скоростните пътища. Където отговарят общините, ще им помогнете да вземат мерки. Вижте и горещото рециклиране. Но отворят ли се такива дупки, започвате от кмета. Администрацията на АПИ – слагате им светлоотразяващите жилетки. Полицията – ако трябва, една част от нея поема контрола на пътищата и стоят до дупките докато не се запълнят. Това не може да продължава! Хората чупят коли, пукат гуми, а и това си е реална опасност за живота. И после им обяснявате, че в общи линии още година ще е така, докато влезе ТОЛ системата. Пътищата като километри са ни много, парите за поддръжка са малко. Влезе ли ТОЛ системата, аз съм убеден, че поне милиард – милиард и половина приходи ще се генерират, които ще отидат за поддръжка.

Това го прилагате в пълна сила. Възлагаш на областните началници – всеки говори с кмета, правят си график. Защото има на места отворени такива ями, които сега като падне дъждът не се виждат и ще се пребие човек. Докато не се оправи – ще стои там. Убеден съм, че имаме и сили, и мощности, стига да има воля и желание. Не само да регистрираме хорското нещастие. Защото, като си счупиш джантата и пукнеш гумата – да говорим за европейска интеграция, Европейски съюз, европейско председателство... Последното, което минава на хората през акъла, е това. Двеста хиляди души администрация имаме! Ако трябва – всички ги изкарвате навън и докато не се поправи – стоят, алармират. И тогава ще видите как много по-бързо ще стане ремонтът.

Кажи, Нанков.

НИКОЛАЙ НАНКОВ: Уважаеми господин премиер, колеги, по темата или по всички теми резюме от ресора?

Няколко думи да спомена по отношение на изкърпването, с това какво правят колегите от агенцията понастоящем.

От петък не сме в режим на зимно поддържане, въпреки че имаме готовност тази седмица, поради прогнозите за ниски температури, особено на високопланинските части, да отреагираме при снеговалеж. Тоест, от петък, след края на зимното поддържане, миналата седмица от 16-ти започнахме с кърпежите и с ремонтни дейности. Най-тежките участъци бяха споменати – скоростни пътища. По "Тракия" положението е наистина трагично, в старата част на "Тракия" – от Пловдив към Стара Загора. Уикендът по тази част на "Тракия" и по Е-79 между Враца и Монтана беше мобилизиран 30% от ресурса на Агенция "Пътна инфраструктура".

В много от общините помогнахме – къде по сигнали, къде на база изпълнителни протоколи между колегите от агенцията и пътно-поддържащи фирми по договори за текущи ремонти и поддръжка. Помогнахме на местната власт, на общинските администрации, тъй като имахме проблеми, знаете – алармирахте за няколко подобни казуса, да не изброявам кои са тези кметове. Областни управители алармираха, колеги от областните пътни управления. Така че насочихме ресурс и към четвъртокласни пътища, които по принцип са в прерогативите и приоритетите на местната власт.

Тази седмица продължаваме, не сме спирали, с изключение на местата, където климатичните условия ни позволяват. Продължаваме и в рамките на десетина дена трябва да приключат всички ремонти по републиканските пътища, свързани с кърпежи, тези палиативни ремонти, които, като се въведе ТОЛ системата, аз съм убеден, че изцяло ще променим подхода, тоест – няма да коментираме работата на парче, ремонтни, палиативни дейности, а пълна реконструкция и рехабилитация.

Като стана въпрос, и това, което сутринта ме информираха, за технологията "горещо рециклиране" – тя има предимство, когато говорим за ремонтни дейности в пълнота, тоест – пълна рехабилитация на участъци и отсечки. Не е подходяща за кърпежи, за тези палиативни дейности, които в момента вършат. Миналата година три републикански пътя бяха направени по тази технология и на трите се появиха дефекти, свързани с пукнатини. Тоест, наистина е по-евтина с около 20%, но ефектът от нея не е доказан и съветът ми, и съветът на колегите пътищари е да се прилага там, където интензитетът и трафикът не е голям, не е свързан с тежкотоварно движение, транзитен трафик, а е наистина за пътища, които са с не повече 200-250 автомобила на денонощие, специално за тази технология.

Смолян. Както поеха ангажименти строителите и местната власт, вчера беше пробит пътят след тежки взривни дейности. До единадесет часа работиха при изключително тежки метеорологични условия – постоянен дъжд, в някои от по-късните часове се примеси със сняг, но успяха да пробият. Отделно колегите от Агенция "Пътна инфраструктура" помогнаха с два нови автобуса на кмета – да се осигури придвижването на работниците, на децата в района от началото до края на свлачището и да не оставяме откъснати селата. Тази седмица са готови с асфалтовите дейности по обхода, може вече да се преминава, но все пак, за да гарантираме безопасност… Завършва се с асфалтова настилка, тъй като там ще имаме изцяло асфалтиран път, ще се заобикаля само километър и триста метра. Колегите работят на 24-часов режим.

Активизира се още едно свлачище на километър и двеста метра снощи, по продължение на пътя, в доста по-малки размери. Днес в три часа колегите от Агенция "Пътна инфраструктура" правят последния експертен съвет, заедно с експертите от БАН, Минно-геоложкия университет, УАСГ, за да вземат решение как да укрепят свлачището, като сроковете, които сме поставили, в най-оптималния вариант ставаше въпрос за края на годината при технологията не с анкелиране, а с изграждането на пилоти, ростверки, които да ги свържат, и подпорна стена. Говорим за около шест месеца при форсиране и мобилизиране на дейностите.

БОЙКО БОРИСОВ: Тези камъни какво ще ги правят – ще ги извозват?

НИКОЛАЙ НАНКОВ: Камъните ги извозват.

Взривни дейности, обрушваме целия склон. Ще го начертая. Това е пътят, по трасето на пътя правим напречни пилоти около 1200 броя, които да подпират пътя. От тях вид тераса, пилоти, на самото свлачище и стоманобетонна стена с дебелина около метър и петдесет метра, за да задържа евентуално нова скална маса. И натискът, когато вържем, терасирайки двата вида пилоти с напречни ростверки, не се поема само от стената и от пилотите на самото свлачище, а 40% от масата и тежестта на евентуално бъдещи срутвания или свличания ще се поема и от пилотите, които са под пътя.

Най-важното, което правим в момента, е пробивът с алтернативния път, който ще гарантира, че докато извършваме ремонтните дейности, ще има кратък обходен маршрут, не 30 километра както понастоящем, а ще заобикаля и ще удължава пътуването на хората от единадесетте села, около 3000 души, с не повече от километър и триста метра.

Това е за Смолян. Във Варна бях през уикенда, и аз Ви докладвах. Строителна площадка е Варна, едва ли има в момента град в България, в който да се строи толкова.

БОЙКО БОРИСОВ: Добре, това са важни неща.

НИКОЛАЙ НАНКОВ: "Хемус" започва в четвъртък. В петък издадохме строителното разрешение на участъка от Ябланица до пътен възел "Боаза", това е разклонът за Тетевен, и в четвъртък ще правим официална първа копка.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

23 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Bлaдo
  #23

  полицаите и чиновниците ни са такива ДУПКИ, че просто не виждам как може да се запълни дупка с ... друга дупка... ... Обаче!! бОко е "доктор на науките" и вероятно знае нЕкъв "научен" начин и това да прави - да пълни дупки с дупки...

 2. Realist
  #22
 3. Realist
  #21
 4. Jordan*
  #20

  Такива глупости не съм чувал от никой министър-председател до сега! Даже Тодор Живков говореше по-свързано!

 5. dimitardi100
  #19

  Сигурен съм , че в Северна Корея дупките са в пъти повече от тези в южната част, а и пътищата са в пъти по-малко! А пък народът един и същ !

 6. dimitardi100
  #18

  И в Швейцария вали сняг и грее слънце, но не е била управлявана от БКП половин век ! През този период беше повредено мисленето на хората , а да откраднеш от работното място се беше превърнало в национален спорт! Сега берем плодовете на засаденото тогава! Колкото време отровно семе е садено , толкова дълго отровни плодове ще се берат! Кой да научи управляващите на добро управление като са родени и възпитавани по време на крадливия комунизъм !

 7. k.kavroshilov
  #17

  нашата не реформирана полиция която е равна на 100 милиона е равна на сделката на чез .

 8. Ген. Иван Колев
  #16

  Аз пък си мисля, че май е по-добре да се строи без да трябва после да се запушват дупки. Чудя се дали инж. Ганев е способен на такова чудо...

 9. Коментарът е изтрит в 13:41 на 23 март 2018 от автора.
  #15
 10. Браво Бойче! Ти до коя дупка ще бъдеш? Дай личен пример ! Всеки гласувал за ГЕРБ да слага светлоотразяваща жилетка и да си избира една убава дупка...

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.