Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Борисов: Полицията изпусна ситуацията в Катуница

Бързи присъди: четирима ще платят 300 лв. глоба, един ще лежи три дни в ареста

152 коментара
Снимка БГНЕС

Ден след безредиците в пловдивското село Катуница, последвали убийството на 19-годишен младеж от МВР дадоха висока оценка и изказаха благодарности на полицията за свършената работа. От ръководството на министерството обясниха безучастието на органите на реда при съботните погроми в селото с желанието да не се допуснат повече човешки жертви и ообещаха и в бъдеще да бъдат безкомпромисни в опазването на обществения ред.

Премиерът Бойко Борисов по-късно обаче обяви, че полицията е „изпуснала ситуацията в Катуница”.

Полицията "балансирано не допуснала загуба на повече човешки животи"

Погромът в село Катуница започна на 23 септември през нощта, след като микробус с познати на Кирил Рашков прегази Ангел. Последва меле, в което пострадаха още двама жители на селото и трима полицаи. В събота протестите продължиха, а след смъртта на още едно момче – приятел на убития, преживял сърдечна операция, бе разбита къщата на сина на Рашков, три леки автомобила бяха преобърнати, а по-късно единият от тях - запален.

Около 20 часа в селото пристигнаха привърженици на двата пловдивски футболни клуба, които запалиха три от къщите на Рашкови и т. нар. лятна резиденция на клана.

На пресконференция в Пловдив в неделя главният секретар на МВР главен комисар Калин Георгиев в присъствието на окръжния прокурор на Пловдив Иван Даскалов и директора на пловдивската полиция старши комисар Тодор Чонов даде много висока оценка за работата на пловдивската полиция и благодари за действията на колегите си, които балансирано не допуснали загуба на повече човешки животи, за да не бъде организирано поредното погребение.

Заместник-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков пък съобщи, че МВР изказва благодарности за добре свършената работа на органите на реда по време на събитията в Катуница, ръководени от главния секретар Калин Георгиев, директора на Областната дирекция старши комисар Тодор Чонов и директора на Охранителна полиция комисар Тодор Гребенаров, както и на всички служители на МВР. За тях беше напрегната нощ, каза Вучков. За бъдещите действия, МВР има пълно доверие и подкрепя действията им.

МВР е безкомпромисно към всички, които нарушават обществения ред, каза Калин Георгиев. Според него въпреки че тълпата е крещяла снощи "кого пазите”, може да се каже с категоричност, че МВР е пазило обществения ред.

Оттук нататък усилията на МВР ще бъдат насочени към събиране на качествени доказателствени материали, тъй като това е най-трудното в едно разследване. В това отношение МВР разчита много на представителите на Инициативния комитет на Катуница, с които са говорили днес, за събиране на годни свидетелски показания. Мобилизирани са достатъчно разследващи полицаи. Създадени са условия за разпити пред съдия. Това е вариантът, за да има осъдителни присъди, и за спадане на напрежението, каза Вучков.

По думите на Калин Георгиев при овладяване на безредиците МВР не е заставало на ничия страна. Постигната е основната цел на полицейското присъствие, а именно да се запази животът на хората, подчерта Георгиев.

Всички събития в Катуница случайно съвпаднаха със старта на предизборната кампания, каза Вучков и призова да не се внася допълнително политическо напрежение отвън от политическите партии, за да не се наруши общественият ред, защото в този момент хората са много податливи на всякакви външни въздействия.

МВР не е политически играч на изборите и ще запази абсолютна неутралност. Няма да се допуснат нарушения на обществения ред, каза Вучков.

Премиерът не е доволен от действията на полицията

Премиерът Бойко Борисов обаче не е доволен от действията на полицията в Катуница. Докато откриваше ремонтирани пътни отсечки в Силистренско той заяви, че "и главният секретар, и регионалният директор изпуснаха ситуацията" в селото. Премиерът същевременно увери, че виновните за инцидента ще получат съответното наказание.

Борисов отрече полицията да е покровителствала фамилията Рашкови. Запитан дали има политически чадър над фамилията Рашкови, премиерът каза, че ако има такъв, той ще "блесне" при образуваната проверка от прокуратурата.

Арести и първи присъди - 300 лв. глоба или 3 дни "лишаване от свобода"

Калин Георгиев съобщи, че е задържан шофьорът на микробуса, прегазил и убил 19-годишния Ангел Петров. Той е заловен през нощта при влизане в България от Турция. Веднага след инцидента С.Й. на 55 г. напуснал страната, но негови близки го убедили да се върне. Срещу него е повдигнато обвинение за умишлено причиняване на смърт чрез катастрофа. Срещу други седем участници в инцидентите също са повдигнати обвинения. Ако шофьорът бъде признат за виновен, може да бъде получи между 10 и 20 години затвор.

В опит за умишлено убийство чрез пътно произшествие е обвинен и шофьорът на кола, врязала се в кордона от полицаи и протестиращи в събота вечер. При този инцидент са ранени двама младежи, които са със счупени крака и натъртвания в болница, както и двама полицаи със счупени ръце. По този случай за 72 часа са задържани двама души. За причинените средни телесни повреди те могат да получат между 3 и 12 години затвор.

Общо 127 души са отведени в полицейските управления след безредиците в Катуница. Срещу 28 души за образувани преписки за хулиганство, като в районния съд в Пловдив вече са започнали и няколко дела.

Образувани са три досъдебни производства за запалване и увреждане на движимо и недвижимо имущество – две къщи и два автомобила, каза окръжният прокурор Иван Даскалов. Досъдебните производства са срещу неизвестен извършител. За доказателства за престъпната дейност ще се разчита на предоставени записи от медиите.

По-късно бе съобщено, че Асеновградският районен съд е постановил осъдителни присъди на петима от общо 28-задържани по Указа за борба с дребно хулиганство във връзка с размириците в Катуница. На четирима от тях е наложена глоба от 300 лева, а един е осъден на 3 дни "лишаване от свобода” в полицейски арест.

По информация на БТА една част от хулиганите са били арестувани в самото село, след като, разделени на групи, са напуснали мястото на сблъсъка, а друга - на контролно-пропускателните пунктове на изходите на селото. Пред репортер на БТА участници в погрома, представили се като част от футболните агитки на "Локомотив" (Пловдив) и "Ботев" (Пловдив) казали, че не е имало специална организация, а се събрали само с един емейл.

След години безнаказаност разследват произхода на богатството на Цар Киро

На пресконференцията бе съобщено, че семейството на Кирил Рашков (цар Киро) не се намира в село Катуница и в момента е на разположение на следствените органи за разпити. Окръжният прокурор на Пловдив Иван Даскалов пък съобщи, че е започнало разследване за произхода на доходите на Кирил Рашков като физическо лице, която ще обхване период от няколко години назад.

По-рано в полицията в Пловдив се е състояла среща с инициативен комитет от Катуница МВР и прокуратурата поели ангажимента да се заемат с установяване на произхода на всички имоти – движими и недвижими – на фамилия Рашкови. Обяснено било обаче, че изселването на фамилията на Рашкови от Катуница, за което настояват местните хора, е трудно за реализиране. Калин Георгиев обяснил на представителите на инициативни комитет, че в 21-ви век никой не може бъде изселен, без да има доказателства за извършено престъпление от него. В случая с фамилията Рашкови нямало такива данни.

"Няма да се изселя. Ние също можем да ги принудим те да се изселят. Нека на тях да им тежат двата смъртни случая”, каза още в събота пред Нова телевизия самият Кирил Рашков - Цар Киро. Той добави, че убитият Ангел е бил част от група, която е тормозила семейството му в продължение на години.

В неделя от пресцентъра на управляващата партия обявиха официално, че Кирил Рашков и членове на семейството му не са членували в ГЕРБ. Прессъобщениетосе обяснява с подобни твърдения, разпространени в медиите. "Заявяваме, че грижливо лансираната "новина" е абсолютна лъжа", отбелязват от пресцентъра на ГЕРБ.

Цветанов: Случаят в Катуница е криминален

"Случаят в село Катуница е криминален, макар че може би някои ще се опитат да извлекат политически дивиденти. Необходимо е да се предприемат адекватни действия, за да не се повтаря тази ситуация”, коментира в Девня министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, който официално заради предизборната кампания е в отпуск.

Според него в Катуница полицията е действала съобразно ситуацията, за да не се допуснат повече жертви. По думите му силите на реда са длъжни да осигуряват обществената сигурност и да не допускат жертви. За мен важното е, че полицията успя да открие микробуса, хората които са били в него, както и шофьорът, блъснал момчето, каза министърът.

Цветанов подчерта, че местните хора в селото са прагматични и много по-състрадателни към проблемите и с тях полицията е успяла да осъществи диалог. Други са силите, които се опитаха да се възползват и да провокират агресия, посочи Цветанов. Той подчерта, че такъв подход може да приключи с много фатални инциденти и жертви. По думите му трябва да се предприемат действия, за да не се допускат повече случаи като този в Катуница.

Всеки от нас трябва да се стреми към толерантност, диалог и взаимни компромиси, коментира министърът. Той посочи, че през 21 век е несериозно да се говори за изселване и това може да стане само със съгласието на фамилия Рашкови.

Красимир Каракачанов: Спешно да се реши въпросът с циганите у нас

Същевременно, откривайки във Велико Търново своята кампания като кандидатпрезидент лидерът на ВМРО-БНД Красимир Каракачанов, цитиран от БТА, коментира, че циганският въпрос в България ще продължи да ескалира, докато президент, правителство и всички политици не изработят ясна стратегия за преодоляване на демографската криза в страната.

Каракачанов смята, че политическите сили трябва да прекратят за няколко дни предизборната кампания, за да седнат на една маса и да вземат решение по проблема, който не търпи отлагане, а не да го използват като евтин политически РR.

По неговите думи години наред българските политици са загърбвали проблема с циганския терор особено по малките населени места, защото ромското население, където преобладават неграмотните и безработните е лесно за манипулиране и се използва като евтин електорат.

В същото време в никакъв случай не трябва да се поддаваме на екстремизма, защото той не може да реши нито един проблем. Крайно време е политиците да се събудят и да започнат да гледат на циганския проблем, като на сериозен въпрос, който не търпи отлагане, заяви лидерът на ВМРО-БНД.

Ивайло Калфин: Министърът на вътрешните работи да информира депутатите за размириците

Кандидатът на БСП за президент Ивайло Калфин призова министъра на вътрешните работи да се яви в Народното събрание и да бъде изслушан за цялата история на този случай и за причините, които са довели до гнева на хората заради липсата на справедливост.

Той е категоричен, че убийството на български гражданин е тежко престъпление, чиито извършители и подстрекатели трябва да бъдат сурово наказани, а саморазправата също не може да бъде оправдана.

"Недопустимо е министър-председателят да определя вчерашните безредици като "криминален случай, който не трябва да се политизира". Според кандидат-президента на БСП безредиците са предизвикани от бездействието на институциите.

Ако българското правителство има намерение да задържи България в рамките на демократичните европейски ценности, всеки, който се опитва да раздава лично правосъдие, трябва да бъде бързо и справедливо наказан, но и да се даде увереност на българските граждани, че институциите могат да ги защитят,посочи Калфин.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

152 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #152

  До Врачанската Комисия по Избори - 2011

  До Централната Избирателна Комисия – 2011 - София

  ОБЩЕСТВЕНИ КОПИЯ – 27.09.2011 –
  ДО МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА Р. БЪЛГАРИЯ – БОЙКО БОРИСОВ
  До Председателя на Народното Събрание – др. Ц Цачева
  До Конституционния съд на Република България

 2. Анонимен
  #151

  По добре асфалт ефенди отколкото заменка ефендито Стани-шеф.

 3. поп Грую
  #150

  Борисов ! "Асфалт ефенди ",ти отдавна си изпуснал положението в цяла България ! ОТ две години насам ,безработицата се е увеличила с 25 % спрямо 2009 г.

 4. Анонимен
  #149

  Полицията "балансирано не допуснала загуба на повече човешки животи" защото Премиерът не е бил доволен от нейните действия, тъй като първите присъди са за 300 лв. глоба или 3 дни лишаване от свобода (в общежитие с потърпевши роми). Разледват произхода на богатството на Цар Киро, въпреки че според Цветанов случаят в Катуница е на Красимир Каракачанов, който иска да реши въпросът с циганите у нас (как ли?) преди да го е изпреварил Калфин, който пък желае да бъде информиран от Министъра на вътрешните работи за размириците ... (спокойно Калфин - рано е за залпът на Аврора над пловдивските тепета, където очевидно заседават мешерета...)

 5. Анонимен
  #148

  Това, което се случва в Катуница, е само върхът на айсберга. Българският народ е пословичен със своята толерантност, търпение и способност да се владее. Но неговата история също така показва, че когато е бил принуждаван дълго време да живее в атмосфера на несправедливост, безчинства, беззаконие и безнаказаност и когато властта нехае за неговото дередже, неизбежно идва онази точка на кипене, от която нататък той поема нещата в свои ръце. Тогава той ражда своите хайдути и апостоли и тогава той е способен на всичко !

 6. Анонимен
  #147

  Работа е ясна, ами я нека недвусмислено да им заявим на простаците, дето уж ни управляват, че тая нема да я бъде и ако не озаптят мангалските бандити, ние сами ще ги озаптим - кой с каквото може. Казвам ви, да се обесят 20 мангала по фенерите и орехите в Катуница и да се оставят там да ги кълват враните докато почнат да им капят кокалите от дърветата! И да видите как останалите мангали ще станат тихи като гимназистки! Не може умът ми да побере и това, че освен 18-годишното момче има прегазени и 3

 7. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #146
 8. Анонимен
  #145

  Бойко Борисов вече е готов да се отрече и от българската полиция, на която до неотдавна гледаше, не без политическа пресметливост, като на свещена крава. По подобен начин постъпи и Петър Тошев Младенов, като се опита да прехвърли политическите кирливи ризи на тогавашната власт в шкафчетата на Тодор Живков и на тогавашната народна милиция. Един от персонално засегнатите милиционери, подполковник Бонев, не можа да понесе този цинизъм и сложи край на живота си, с което предизвести политическата смърт

 9. Анонимен
  #144

  Г-н Борисов, Калин Георгиев си свърши работата перфектно , а ТИ какво направи ? Сряза поредната лентичка.

 10. Анонимен
  #143

  По време на „вълнуващия спектакъл”, пардон, при откриването на предизборната кампания на ГЕРБ в Бургас, Бойко Борисов бе определен като „Асфалт ефенди”. Това вероятно трябваше да го приближи още повече до народа – понася „шаржирането” и осмиването Борисов един вид. Готин е. Внушението е евтинджийско, разбира се.

  Чудно дали и при откриването на кампанията на ГЕРБ във Варна Бойко Борисов отново ще бъде „Асфалт ефенди”?! Нали уж Варна е кандидат за „Европейска столица на културата” през 2019 г. –

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.