МВР си даде висока оценка за „опазването на обществения ред”

Борисов: Полицията изпусна ситуацията в Катуница

Бързи присъди: четирима ще платят 300 лв. глоба, един ще лежи три дни в ареста

Снимка БГНЕС

Ден след безредиците в пловдивското село Катуница, последвали убийството на 19-годишен младеж от МВР дадоха висока оценка и изказаха благодарности на полицията за свършената работа. От ръководството на министерството обясниха безучастието на органите на реда при съботните погроми в селото с желанието да не се допуснат повече човешки жертви и ообещаха и в бъдеще да бъдат безкомпромисни в опазването на обществения ред.

Премиерът Бойко Борисов по-късно обаче обяви, че полицията е „изпуснала ситуацията в Катуница”.

Полицията "балансирано не допуснала загуба на повече човешки животи"

Погромът в село Катуница започна на 23 септември през нощта, след като микробус с познати на Кирил Рашков прегази Ангел. Последва меле, в което пострадаха още двама жители на селото и трима полицаи. В събота протестите продължиха, а след смъртта на още едно момче – приятел на убития, преживял сърдечна операция, бе разбита къщата на сина на Рашков, три леки автомобила бяха преобърнати, а по-късно единият от тях - запален.

Около 20 часа в селото пристигнаха привърженици на двата пловдивски футболни клуба, които запалиха три от къщите на Рашкови и т. нар. лятна резиденция на клана.

На пресконференция в Пловдив в неделя главният секретар на МВР главен комисар Калин Георгиев в присъствието на окръжния прокурор на Пловдив Иван Даскалов и директора на пловдивската полиция старши комисар Тодор Чонов даде много висока оценка за работата на пловдивската полиция и благодари за действията на колегите си, които балансирано не допуснали загуба на повече човешки животи, за да не бъде организирано поредното погребение.

Заместник-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков пък съобщи, че МВР изказва благодарности за добре свършената работа на органите на реда по време на събитията в Катуница, ръководени от главния секретар Калин Георгиев, директора на Областната дирекция старши комисар Тодор Чонов и директора на Охранителна полиция комисар Тодор Гребенаров, както и на всички служители на МВР. За тях беше напрегната нощ, каза Вучков. За бъдещите действия, МВР има пълно доверие и подкрепя действията им.

МВР е безкомпромисно към всички, които нарушават обществения ред, каза Калин Георгиев. Според него въпреки че тълпата е крещяла снощи "кого пазите”, може да се каже с категоричност, че МВР е пазило обществения ред.

Оттук нататък усилията на МВР ще бъдат насочени към събиране на качествени доказателствени материали, тъй като това е най-трудното в едно разследване. В това отношение МВР разчита много на представителите на Инициативния комитет на Катуница, с които са говорили днес, за събиране на годни свидетелски показания. Мобилизирани са достатъчно разследващи полицаи. Създадени са условия за разпити пред съдия. Това е вариантът, за да има осъдителни присъди, и за спадане на напрежението, каза Вучков.

По думите на Калин Георгиев при овладяване на безредиците МВР не е заставало на ничия страна. Постигната е основната цел на полицейското присъствие, а именно да се запази животът на хората, подчерта Георгиев.

Всички събития в Катуница случайно съвпаднаха със старта на предизборната кампания, каза Вучков и призова да не се внася допълнително политическо напрежение отвън от политическите партии, за да не се наруши общественият ред, защото в този момент хората са много податливи на всякакви външни въздействия.

МВР не е политически играч на изборите и ще запази абсолютна неутралност. Няма да се допуснат нарушения на обществения ред, каза Вучков.

Премиерът не е доволен от действията на полицията

Премиерът Бойко Борисов обаче не е доволен от действията на полицията в Катуница. Докато откриваше ремонтирани пътни отсечки в Силистренско той заяви, че "и главният секретар, и регионалният директор изпуснаха ситуацията" в селото. Премиерът същевременно увери, че виновните за инцидента ще получат съответното наказание.

Борисов отрече полицията да е покровителствала фамилията Рашкови. Запитан дали има политически чадър над фамилията Рашкови, премиерът каза, че ако има такъв, той ще "блесне" при образуваната проверка от прокуратурата.

Арести и първи присъди - 300 лв. глоба или 3 дни "лишаване от свобода"

Калин Георгиев съобщи, че е задържан шофьорът на микробуса, прегазил и убил 19-годишния Ангел Петров. Той е заловен през нощта при влизане в България от Турция. Веднага след инцидента С.Й. на 55 г. напуснал страната, но негови близки го убедили да се върне. Срещу него е повдигнато обвинение за умишлено причиняване на смърт чрез катастрофа. Срещу други седем участници в инцидентите също са повдигнати обвинения. Ако шофьорът бъде признат за виновен, може да бъде получи между 10 и 20 години затвор.

В опит за умишлено убийство чрез пътно произшествие е обвинен и шофьорът на кола, врязала се в кордона от полицаи и протестиращи в събота вечер. При този инцидент са ранени двама младежи, които са със счупени крака и натъртвания в болница, както и двама полицаи със счупени ръце. По този случай за 72 часа са задържани двама души. За причинените средни телесни повреди те могат да получат между 3 и 12 години затвор.

Общо 127 души са отведени в полицейските управления след безредиците в Катуница. Срещу 28 души за образувани преписки за хулиганство, като в районния съд в Пловдив вече са започнали и няколко дела.

Образувани са три досъдебни производства за запалване и увреждане на движимо и недвижимо имущество – две къщи и два автомобила, каза окръжният прокурор Иван Даскалов. Досъдебните производства са срещу неизвестен извършител. За доказателства за престъпната дейност ще се разчита на предоставени записи от медиите.

По-късно бе съобщено, че Асеновградският районен съд е постановил осъдителни присъди на петима от общо 28-задържани по Указа за борба с дребно хулиганство във връзка с размириците в Катуница. На четирима от тях е наложена глоба от 300 лева, а един е осъден на 3 дни "лишаване от свобода” в полицейски арест.

По информация на БТА една част от хулиганите са били арестувани в самото село, след като, разделени на групи, са напуснали мястото на сблъсъка, а друга - на контролно-пропускателните пунктове на изходите на селото. Пред репортер на БТА участници в погрома, представили се като част от футболните агитки на "Локомотив" (Пловдив) и "Ботев" (Пловдив) казали, че не е имало специална организация, а се събрали само с един емейл.

След години безнаказаност разследват произхода на богатството на Цар Киро

На пресконференцията бе съобщено, че семейството на Кирил Рашков (цар Киро) не се намира в село Катуница и в момента е на разположение на следствените органи за разпити. Окръжният прокурор на Пловдив Иван Даскалов пък съобщи, че е започнало разследване за произхода на доходите на Кирил Рашков като физическо лице, която ще обхване период от няколко години назад.

По-рано в полицията в Пловдив се е състояла среща с инициативен комитет от Катуница МВР и прокуратурата поели ангажимента да се заемат с установяване на произхода на всички имоти – движими и недвижими – на фамилия Рашкови. Обяснено било обаче, че изселването на фамилията на Рашкови от Катуница, за което настояват местните хора, е трудно за реализиране. Калин Георгиев обяснил на представителите на инициативни комитет, че в 21-ви век никой не може бъде изселен, без да има доказателства за извършено престъпление от него. В случая с фамилията Рашкови нямало такива данни.

"Няма да се изселя. Ние също можем да ги принудим те да се изселят. Нека на тях да им тежат двата смъртни случая”, каза още в събота пред Нова телевизия самият Кирил Рашков - Цар Киро. Той добави, че убитият Ангел е бил част от група, която е тормозила семейството му в продължение на години.

В неделя от пресцентъра на управляващата партия обявиха официално, че Кирил Рашков и членове на семейството му не са членували в ГЕРБ. Прессъобщениетосе обяснява с подобни твърдения, разпространени в медиите. "Заявяваме, че грижливо лансираната "новина" е абсолютна лъжа", отбелязват от пресцентъра на ГЕРБ.

Цветанов: Случаят в Катуница е криминален

"Случаят в село Катуница е криминален, макар че може би някои ще се опитат да извлекат политически дивиденти. Необходимо е да се предприемат адекватни действия, за да не се повтаря тази ситуация”, коментира в Девня министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, който официално заради предизборната кампания е в отпуск.

Според него в Катуница полицията е действала съобразно ситуацията, за да не се допуснат повече жертви. По думите му силите на реда са длъжни да осигуряват обществената сигурност и да не допускат жертви. За мен важното е, че полицията успя да открие микробуса, хората които са били в него, както и шофьорът, блъснал момчето, каза министърът.

Цветанов подчерта, че местните хора в селото са прагматични и много по-състрадателни към проблемите и с тях полицията е успяла да осъществи диалог. Други са силите, които се опитаха да се възползват и да провокират агресия, посочи Цветанов. Той подчерта, че такъв подход може да приключи с много фатални инциденти и жертви. По думите му трябва да се предприемат действия, за да не се допускат повече случаи като този в Катуница.

Всеки от нас трябва да се стреми към толерантност, диалог и взаимни компромиси, коментира министърът. Той посочи, че през 21 век е несериозно да се говори за изселване и това може да стане само със съгласието на фамилия Рашкови.

Красимир Каракачанов: Спешно да се реши въпросът с циганите у нас

Същевременно, откривайки във Велико Търново своята кампания като кандидатпрезидент лидерът на ВМРО-БНД Красимир Каракачанов, цитиран от БТА, коментира, че циганският въпрос в България ще продължи да ескалира, докато президент, правителство и всички политици не изработят ясна стратегия за преодоляване на демографската криза в страната.

Каракачанов смята, че политическите сили трябва да прекратят за няколко дни предизборната кампания, за да седнат на една маса и да вземат решение по проблема, който не търпи отлагане, а не да го използват като евтин политически РR.

По неговите думи години наред българските политици са загърбвали проблема с циганския терор особено по малките населени места, защото ромското население, където преобладават неграмотните и безработните е лесно за манипулиране и се използва като евтин електорат.

В същото време в никакъв случай не трябва да се поддаваме на екстремизма, защото той не може да реши нито един проблем. Крайно време е политиците да се събудят и да започнат да гледат на циганския проблем, като на сериозен въпрос, който не търпи отлагане, заяви лидерът на ВМРО-БНД.

Ивайло Калфин: Министърът на вътрешните работи да информира депутатите за размириците

Кандидатът на БСП за президент Ивайло Калфин призова министъра на вътрешните работи да се яви в Народното събрание и да бъде изслушан за цялата история на този случай и за причините, които са довели до гнева на хората заради липсата на справедливост.

Той е категоричен, че убийството на български гражданин е тежко престъпление, чиито извършители и подстрекатели трябва да бъдат сурово наказани, а саморазправата също не може да бъде оправдана.

"Недопустимо е министър-председателят да определя вчерашните безредици като "криминален случай, който не трябва да се политизира". Според кандидат-президента на БСП безредиците са предизвикани от бездействието на институциите.

Ако българското правителство има намерение да задържи България в рамките на демократичните европейски ценности, всеки, който се опитва да раздава лично правосъдие, трябва да бъде бързо и справедливо наказан, но и да се даде увереност на българските граждани, че институциите могат да ги защитят,посочи Калфин.

Споделяне

Още по темата

Още от България