Борисов: Положението с бежанците е трагедия

Взели сме мерки да затворим границата за нелегални имигранти, дано турските власти удържат положението

Сн. БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов заяви, че държавата е взела всички възможни мерки, за да затвори границата за нелегални имигранти, но посочи, че не е спокоен заради създалата се в Европа ситуация с бежанската вълна и че ”положението с бежанците е трагедия”.

”В сряда имаме извънреден съвет. Не е нищо добро това, за да кажа: "Спокоен съм", и да успокоявам и хората. Положението с бежанците е трагедия. Бебета ги прехвърлят от ръце на ръце, хората се бият, агресията ескалира. Това коментира премиерът Бойко Борисов в събота по повод бежанската вълна в Европа”, каза Борисов в събота, след като откри пречиствателна станция в Созопол.

”Предприемаме мерки за справяне с бежанците и сме затворили границите за нелегалните имигранти. Цяла нощ с Румяна Бъчварова и главния секретар, който съм пратил на границата, имаме непрекъсната връзка с турските колеги. Жандармерията и полицията държат бежанците на 40 км от границата и не ги пускат да влязат. Пускат само колите и камионите”, информира премиерът.

Той допълни, че предстои бежанците в Турция да се срещнат с турския премиер и изрази надежда турските власти да удържат положението.

На журналистически въпрос , свързан с това, че границата на Унгария и Хърватия е била изградена за отрицателно време Борисов отговори, че ”тя е само намотана тел, а ние имаме граничари, патрулиращи военни и там, където я правим, я правим стабилна”.

Той припомни, че са били направени и горски пътища, но според него границите няма да решат проблема. Според него те само създават агресия, но помагат на граничарите да ограничат досега на бежанци до по-трудно достъпните райони.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?