Борисов: Получил съм една пура от Божков

Премиерът се закани да прави карикатури, когато слезе от власт. Сега съм скопен, заяви той

Борисов: Получил съм една пура от Божков

"От Васил Божков съм получил една пура... Заклевам се във всичко свято, защото съм вярващ човек, не съм взел една стотинка, едно евро, един лев." Така премиерът Бойко Борисов коментира твърденията на обвиняемия хазартен бос Божков, че е предал 60 млн. лева на лидера на ГЕРБ и на финансовия министър Владислав Горанов за последните три години.

"Как ще получим пари от Божков?! От него съм получавал една пура в централата на ГЕРБ, когато бях опозиция. Беше дошъл заедно с ръководителите на бТВ", каза Борисов в интервю за БНТ. Преди време той нарече частната телевизия "Божков тв". Сега отново замеси телевизията в темата. Премиерът отказа да каже защо хазартният бос и "ръководителите на бТВ" са били на среща в централата на ГЕРБ.

"Ще си запазя за какво", отговори той.

Пред бТВ, където по-рано коментира темата, Борисов също отрече да е получавал пари от Божков, но не отрече категорично твърденията на хазартния бос, че е давал крупни суми и на финансовия министър Горанов. "Ако някой си е позволил да взима пари от него – нито знам, нито е споделено с мен. В живота си се заклевам, една стотинка не съм взел (..). За Горанов – всеки си отговаря сам", посочи Борисов и допълни, че това е причината да се разследва цялата Комисия по хазарт и, ако се открият нарушители, те ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Пред БНТ Борисов се закани да прибегне към подхода на Божков, който лансира твърденията си с комикси и инфографики. Борисов щял да започне да го прави, но след като приключи управленският му мандат. "Сега съм скопен. Сега не мога, защото съм премиер. Ще дойде моето време, когато ще правя комикси, карикатури. Ще се занимавам с това нещо, като ми свърши мандатът", заяви Борисов.

Той направи сравнение между сегашното поведение на Божков, който нямало как да го харесва при положение, че бил издирван и с 18 обвинения, и карикатурите във вестник "Сега", на които често става герой. Без да назовава името на вестника или на неговия издател – собственика на "Овергаз" Сашо Дончев, Борисов за пореден път разказа, как успял да махне посредниците при търговията с газ. "След това той започна да ме карикатури, защото е издател на независима медия. Много ги обичам аз независимите медии", каза премиерът.

Преди да направи вметката за Дончев и карикатурите в "Сега" Борисов каза, че имало "много олигарси, които бяха засмукали снагата на народа в своите октоподни пипала".

След това Борисов отново се върна на темата за Божков и заяви, че никога държавата не е помагала с промени в законите за развитието на хазартния му бизнес. Единственото нещо, за което можело да му се търси вина, било, че помагал на футбола. Божков беше собственик на "Левски" в последните години.

Законодателните промени, с които само на държавното тото беше дадено правото да организира лотарийни игри и така беше ликвидиран хазартният бизнес на Божков, Борисов обясни с това, че хазартът по принцип е лошо нещо, но ако някой го практикува, поне парите от това да отиват "за българския спорт".

Премиерът добави, че "през всичките тези години имаме нормални отношения" с Божков. "Не мога да кажа, че е било срамно или съм забранил на когото и да било от правителството да се среща с този човек. Но никога в негова полза. Защо години наред всичко това си тече? Той започва да казва, че вади пари, за да плаща на ГЕРБ, правителството или мен, когато започват новите политически проекти", добави Борисов. Последва сравнение на настоящите атаки от страна на хазартния бос с аферата "Костинброд".

"Така беше и в Костинброд. Тия мекерета така действат. Измислят нещо. Задължително вкарват телевизия. Сега правят същото, но телевизията е друга. Пак са същите хора и такива около тях", каза Борисов. Преди това изреди имената на Мая Манолова и Николай Бареков като участници в скандала с бюлетините. 

Споделяне

Още по темата

Още от България