Борисов: Помагах повече на Манолова, отколкото на Фандъкова

Фандъкова вижда в омбудсмана сериозен кандидат за кметското място

Сн. БГНЕС

Никой не е помагал на Мая Манолова повече от мен, заяви премиерът Бойко Борисов в първия си коментар по повод решението на омбудсмана да се кандидатира за кмет на София. Тя ще е пряк конкурент на досегашния кмет Йорданка Фандъкова, издигната от ГЕРБ за четвърти мандат и според социологически прогнози битката ще е оспорвана с шанс за победа на Манолова. Борисов се въздържа от преки атаки срещу кандидатурата ѝ, но приписа успехите ѝ като омбудсман лично на себе си и я определи като скрит кандидат на БСП.

"Надали някой да е помагал на Мая Манолова повече от мен. През целия ѝ мандат на омбудсман, въпреки съпротивата в ГЕРБ и парламента, Манолова поиска стотици милиони за хората с увреждания, които ѝ бяха дадени. Тя идваше често и много пъти при мен и министри", каза Борисов.

Той каза още, че Фандъкова му се сърди, защото направил повече за Манолова, отколкото за нея, без да обясни защо.

"И двете са умни, отговорни. Няма лошо да има такава битка за София. Хубаво е и БСП да участва в тази битка, защото иначе не е честно - да се скриеш зад Мая, която са изгонили", каза още Борисов.

Единствената му "претенция" към Манолова била по повод изказването ѝ, че държавата я саботира и репресира. "Няма как да те репресира държавата щом всичко, което искаш, ти се случва. Като омбудсман Мая Манолова се справяше добре, не съжалявам, че съм я взел. Мисля, че за държавата е било добре и не съжалявам", допълни още Борисов, с чиято благословия Манолова бе избрана за омбудсман.

"Тя идваше при мен и казваше: "Искам да съм си омбудсман, както на тебе ти харесваше да си главен секретар, така и на мен ми харесва да съм омбудсман". Моите приятели знаят, че моята любов си беше МВР и ако можеше да съм си главен секретар, пак щях да си бъда. Тя казваше, че иска да е омубдсман и затова я подкрепях. Сега реши да е кмет. ГЕРБ не бяха съгласни, а ГЕРБ я направиха омбудсман. ГЕРБ искаше да ѝ отмъсти за Костинброд, аз не позволих", сподели той по време на пресконференция.

Пак за "фъш-фъш" и една молба към "Пик"

Борисов се дистанцира от проправителсдтвени медии, които водят кампания срещу Манолова. Той се обърна конкретно към сайта "Пик" с думите: "Не го правете така, че да изглежда все едно аз съм поръчал подобно нещо. Много добре знаете, че не е така".

От думите му се разбра, че има предвид публикация, в която се говори за това колко често Манолова ходи на фризьор. В понеделник Манолова се оплака, че медии я дебнат пред дома ѝ.

Борисов побърза да обясни, че не смята за редно поведението на медията. Разказа как преди години се стигнало до среща с "жените от ГЕРБ, който се ползват с авторитет" и от разговора с тях разбрал колко е важно за жената да изглежда добре и да е с прическа.

"До ден днешен знам, че преди някоя жена да излезе пред телевизора, трябва да ходи там, ако си спомняте, фъш-фъш да си прави", добави Борисов и така припомни за свое изказване отпреди 4 години по адрес на Лиляна Павлова.

"Няма по-нормално от това да отидеш на фризьор преди да излезеш пред хората. Това е уважение към себе си и към другите хора. Това не е лошо. А тя викала: ""Идете питайте Борисов къде се подстригва". Борисов се подстригва сам. Много искам да имам фризьор, но нямам какво да ми фризира", обяасни премиерът в типичния си стил и добави, че можел дори да демонстрира пред журналисти как се подстригва сам.

Коментарите Борисов направи по време на пресконференция, на която ГЕРБ обяви, че застава зад кандидат-кмета на СДС в Монтана Златко Живков, който ще се кандидатира за шести мандат. Както е известно, ГЕРБ и СДС се договориха по-рано за съвместно участие на местните избори, след като преди това ГЕРБ включи на избираемо място в евролистата си член на СДС.

Фандъкова вижда в Манолова "сериозен кандидат"

"Много отдавана стана ясно, че Мая Манолова ще се включи в местните избори, както и че БСП ще я подкрепи. Румен Радев обаче дойде без политическа обвързаност, което е важно", коментира по-рано Фандъкова пред бТВ.

Тя каза, че познава кандидат -кмета на Демократична България арх. Борислав Игнатов, който, според социологически проучвания, също има шансове за сериозно представяне.

"Той има какво да покаже на хората. Работила съм с него и знам, че може да се работи с него и в бъдеще", коментира Фандъкова.

Тя обясни, че няма да се разделя с целия си екип, ако спечели изборите. В близките дни щяла да предложи новите имена в екипа си на изпълнителната комисия на ГЕРБ. Тя уточни, че се е "обърнала към водещи експерти по града".

Фандъкова каза още, че е било нейно решението за промяна на общинската листа на ГЕРБ в София и да отпаднат от нея Орлин Алексиев и Орлин Иванов, които са общински съветници от години. Тя определи като "интриги" това, че двамата са били близки до бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов и затова няма да имат нов мандат в следващия общински съвет. По думите ѝ е важно с какво допринасят, а Алексиев и Иванов нямат доверието на хората.

"Всеки трябва да си носи своята отговорност. Аз нямам обвързаности. По мои сигнали са правени тежки проверки в общината, това е начинът да се борим с негативни явления", добави Фандъкова, която за пореден път заяви, че ще се бори за нов мандат "с нови екип и нови идеи".

На пресконференцията със СДС и Борисов също заяви, че Фандъкова сама взимала решенията за промени в екипа ѝ.

Сидеров продължава да крепи властта

Борисов подчерта, че се е срещал с лидерите на трите партии в участващата във властта коалиция "Обединени патриоти". По  думите на премиера няма заявки от страна на "Атака" за оттегляне на подкрепата за властта.

"Това, че те се карат помежду си не е новина. Няма да се меся в техните вътрешни отношения. Поотделно с тях съм в прекрасни отношения", каза премиерът.

През юли ВМРО и НФСБ отлъчиха "Атака" от "Обединени патриоти", а лидерът на партията Волен Сидеров с двама от най-верните му депутати – Десислав Чуколов и Павел Шопов - и от парламентарната група. Малко след това ВМРО и НФСБ заговориха за вариант, в който партиите от т. нар. малка коалиция могат да сключат отделни споразумения с ГЕРБ за подкрепа на правителството.

"Имате си микрофони, само веднъж се е случвало"

Освен предстоящите местни избори, прическите и отношенията в управляващата коалиция Борисов коментира и случая от миналата седмица, когато микрофоните в Министерския съвет бяха отвинтени, за да не може журналистите да задават въпроси по време на брифинг на премиера и избраната за председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Той обясни, че това техническо решение е еднократно.

"Има микрофони. Веднъж се е случвало и то такова беше изискването", каза Борисов.

За да разсее съмненията, че отвинтването на микрофоните и брифингът със СДС, на който не бяха поканени журналисти показват, че Борисов не желае да му се задават въпроси във вторник той на няколко пъти подкани репортерите да питат. "Знаете, че никога не съм се крил от въпроси", каза той, а на финала на пресконференцията заяви: "Прибирам микрофоните".

ГЕРБ и СДС издигат Златко Живков за кмет на Монтана

Поводът за пресконференцията всъщност беше нова среща между ГЕРБ и СДС, които преди седмица обявиха, че ще се явят заедно и на местните избори.

Във вторник двете партии обявиха, че издигат настоящия кмет на Монтана Златко Живков за шести мандат.

Ще имат и обща листа за общински съветници.

"Със Златко щяхме да сме заедно кметове, когато аз бях кмет на София, но тогава имаха конфликт с Искра Фидосова", каза премиерът и после обясни, че двамата с кмета на Монтана са приятели от много време.

Борисов обеща на Живков да бъде довършен пътя Монтана - Видин.

Споделяне

Още по темата

Още от България