Борисов помолил Мавродиев да следи борсовите сделки за ЕРП-ата

Председателят на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев бил помолен през 2011 г. лично от тогавашния премиер Бойко Борисов да проследи как протича продажбата на 33-процентния държавен дял в електроразпределителното дружество ЕВН през фондовата борса, а също и на участието в управляваните от ЧЕЗ и "Енерго-Про" мрежи. Това заяви във вторник лидерът на ГЕРБ по повод изявлението на Мавродиев от преди дни, че от продажбата на дела в ЕВН през борсата държавата е загубила 87 млн. лв. и е подал сигнал до главния прокурор срещу тогавашните министри на финансите и на икономиката Симеон Дянков и Трайчо Трайков и инвестиционния посредник по листването на дела на ЕВН "Булброкърс".

"Още тогава съм помолил Стоян Мавродиев и Комисията по финансов надзор да наблюдава всички тези сделки, за да може, ако някой има претенции, те да бъдат огласени", каза Борисов пред журналисти в Пловдив.

Той посочи, че продажбата на държавните дялове в ЕВН и другите две електроразпределителни предприятия е станала чрез борсата "и съответно само те могат да кажат дали има нередност или не". "Продажбата е правилна, ако дяловете не са продадени правилно на борсата, има комисия и прокурори, които да уточнят това", заяви бившият премиер.

"Политическото ми решение, свързано с продажбата на държавния дял в капитала на ЕВН, беше свързано с това, че дяловете по договор изобщо не бяха управлявани от държавата", обясни още Бойко Борисов. По думите му, държавата не е можела да направи нищо с тези дялове. "Беше правилно да се вземат необходимите пари и да се вкарат в бюджета", заяви той.

Продажбата на държавния дял в ЕВН дни преди Коледа през борсата на 2011 г. донесе 98 млн. лв. на собственика си в лицето на Държавната консолидационна компания. Първоначалната оценка на акциите бе за 78 млн. лв. Приходите от дела в ЧЕЗ бяха над 82.5 млн. лв., което би с около 20 на сто повече от предварителните оценки на пакета. Изтъргуваният дял в "Енерго-Про" донесе 65 млн. лв. при прогнозирани 50 млн. лв.

Съобщавайки за откритите повече от година и половина след аукциона за ЕВН нередности, шефът на финансовия регулатор, който одобрява проспектите за борсова търговия, не обясни как е изчислена щетата за държавата.

Споделяне

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?