Борисов: Понесохме тежък удар с Цветанов, но аз му вярвам

Като има грешка, има прошка, ще се докаже с времето има ли вина

Борисов коментира оттеглянето на Цветанов от парламента след подписването ас споразумението за евровота със СДС, сн. БГНЕС

Ние в ГЕРБ понесохме изключително тежък удар, каза каза премиерът и лидер на партията Бойко Борисов ден след отстраняването на Цветан Цветанов от шефските постове в парламента. Той обаче увери, че вярва на партийния си заместник, който остава и шеф на предизборния щаб на ГЕРБ.

"Ако мислите, че на партията, на групата, на нас ни е хубаво или това е малко, да ѝ свалиш шефа на парламентарната група, на комисиите и да го извадиш от парламента! Нали са гласували за него два многомандатни избирателни района. Знаете ли колко хора са ми се обадили да кажат: "Не го прави, пази си като Корнелия хората". Когато обвиняват някой от БСП, те излизат и викат: "Ние сме единни" и застават там. Ти правиш точно обратното", каза Борисов в четвъртък пред репортери.

Той допълни, че също толкова тежко решение било и раздялата с правосъдния министър Цецка Цачева, която от години е в ГЕРБ. Цачева, Цветанов и още двама зам.-министри подадоха оставки след разкритията, че са закупили апартаменти от "Артекс" под пазарната цена.

"По-тежки санкции от тези не мога да си представя, но те показват как трябва да се действа. Има грешка, има и прошка, ще се докаже с времето дали са били виновни или не", посочи Борисов. И каза, че ще му е интересно да види нотариалните актове и на другите живущи в сградата на Цветанов за цените, на които са си купили те жилищата.

Премиерът окачестви като "абсолютна лъжа и 100% фалшива новина" тезата за приятелски огън срещу Цветанов. През цялото време съм си говорил с колегите, всички сме страдали от тази скандал, каза той.

"Дали колегата Цветанов остава в ГЕРБ, е работа на структурите и те си го искат. Партия ГЕРБ припознава Цветанов като един от важните хора", продължи Борисов и допълни: "Това е мое право, така съм преценил и направил".

"Аз му вярвам", заяви Борисов за Цветанов и даде да се разбере, че медийният шум около "Апартаментгейт" е мотивирал окончателното решение.

"Но 7 дни нямаше медия - не ги упреквам, за разлика от президента Тръмп - която да не държа тази тема от сутрин до вечер. Дали департаментът на САЩ ще излезе с подобен доклад за свободата на медиите там, когато президентът им каже, че те създават фалшиви новини и са врагове на народа?! Представете си български политик да каже това и какъв доклад ще очакваме", попита премиерът.

Той обърна внимание, че покрай този скандал не се дава публичност на добрата новина, че кредитният рейтинг на България продължава да се вдига, както и преборването на пакета "Мобилност".

"Ние създадохме ГЕРБ, за да бъдем различни. Дори и за съмнения, дори само за морално усещане, че нещо не е наред, взимаме мерки", продължи Борисов.

Според обясненията му бившият министър на културата Вежди Рашидов има фирма за търговия, купува и препродава апартаменти, това му бил бизнесът и затова няма да подава оставка като депутат.

Запитан за казуса с имота на председателя на ВКС Лозан Панов, премиерът каза, че всеки трябва да погледне собствената си къщичка и не е негова работа да коментира.
Като има подобен скандал, трябва да се понесе отговорност. Ние понесохме на всички нива, каза Борисов.

Факт е, че остава много неприятно впечатление от обществото. Няма значение коя е причината, но ние демонстрираме, че носим отговорност, допълни той.

Винаги съм се плашил от приятели и съм казвал, че нямам приятели, коментира още премиерът. Освен мен, репликира го стоящият до него Владимир Кисьов от СДС. Той затова и си направи отвод, засмя се премиерът, визирайки оттеглянето на Кисьов от евролистата на ГЕРБ след споразумението между двете партии.

Оставките и новите назначения ще се гласуват в петък сутринта. Борисов обеща до края на деня да стане ясен и новият министър на правосъдието, на когото ще постави няколко задачи: "Първо, юни месец да падне мониторинговият механизъм. Имаме 3 неща, които трябва да довършим и в момента всички работят на пълни обороти. Имаме да докажем не само на Европарламент, Еврокомисия, абсолютно всички да кажат: "България е изпълнила критериите за Шенген", но и да продължим да им доказваме, че това трябва да стане и се надявам и колегите в Румъния това да го съзнават".

Споделяне

Още по темата

Още от България