Борисов поръча финансова проверка на конкурса за търсене на нефт и газ в "Силистар"

Борисов поръча финансова проверка на конкурса за търсене на нефт и газ в "Силистар"

Държавната финансова инспекция да направи проверка на процедурата за предоставяне на разрешително за проучване и търсене на нефт и газ и проучване в дълбоките води на Черно море в блок "Силистар", заръчва премиерът Бойко Борисов на финансовия министър Симеон Дянков по време на последната среща на членовете на кабинета в сряда. Това става ясно от публикуваната в петък стенограма от заседанието на Министерския съвет.

Министър-председателят дава срок до сряда, за да има решение на проблема със съдебните спорове по тази процедура.

 

Конкурсът за разрешителното за търсене на нефт и газ в площта "Силистар" в южната част на Черно море, която е около 7 хил. кв. км., приключи миналия януари с решение на Министерският съвет да се даде разрешително на компанията "Ледербел БГ". Тя е съсобственост на сочения в медиите като близък приятел на бившия енергиен министър Румен Овчаров и шеф на консултантската фирма "Фронтиер" Красимир Георгиев и капацитетът ѝ да се справи с проучвателните дейности се оспорва.

 

Другите участници в конкурса бяха българските "Овергаз" и "Проучване и добив на нефт и газ" на "Химимпорт" и американската "Интегрити тауърс". Първоначално интерес към концесията проявяваха и големи компании като "Тотал", "Статойл", "Репсол" и "Анадарко", но те се отказаха.

 

Сега предоставянето на разрешителното на "Ледербел БГ" се оспорва във Върховния административен съд и така търсенето на нефт и газ в терена е блокирано повече от една година.

 

На заседанието в сряда, обсъждайки предстоящия конкурс за фирма, която да търси нефт и газ в блок "Терес" в Черно море, Дянков повдига въпроса, че "във финансовия инспекторат в последните няколко месеца са пристигнали няколко сигнали за друга концесия – горе-долу в този регион, която е дадена преди години, че самият начин на отдаване на тази концесия не е следвал съответните законови положения". Той пита министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делят Добрев дали е запознат. Добрев му обяснява за "Силистар" и моли, "ако има възможност Държавната финансова инспекция да направи проверка на процедурата, за да може, ако се установи някаква нередност в процедурата, да се предприемат мерки от наша страна".

 

Дянков от своя страна съветва МИЕТ да на прави официално искане, защото част от сигналите за процедурата за "Силистар" са анонимни. Добрев казва, че ще внесе искане, а Борисов нарежда "до другата сряда финансовата комисия да направи проверка, искам да имаме резултати по тази концесия, защото започна да ми става ясно защо и как толкова години не са давани тези концесии по законния ред".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?