Борисов посочи Цеко Минев за собственик на "Юлен"

ГЕРБ ще оттегли Истанбулската конвенция; "Ами ако сега направим Народен съд?", обърна се премиерът към БСП

Бойко Борисов, сн. бТВ

Съакционерът в Първа инвестиционна банка (ПИБ) Цеко Минев стои зад "Юлен", а омразата между него и "Зелените" стои в основата на протестите за Пирин, които пък Христо Иванов и Радан Кънев ползвали, за да се показват, тъй като иначе нямало за какво да се хванат. ГЕРБ оттеглят Истанбулската конвенция, защото не искат да понесат сами пасива от нея. Това каза министър-председателят Бойко Борисов в интервю за бТВ в сряда вечер.

В 30-минутен разговор, в който на премиера не бе зададен нито един въпрос за процесите в държавата и непрестанно генерираните скандали, Борисов успя да се похвали с успехите на правителството, да порицае и едновременно с това да оправдае поведението на коалиционните си партньори, националистите от "Обединените патриоти", да представи партията си като европейска и едновременно с това да съобщи, че ГЕРБ изтегля Истанбулската конвенция от ратификация в парламента. 

Министър-председателят отклони единствения зададен му зрителски въпрос за корупцията у нас с питане за заплатата на интервюиращия го журналист и констатацията, че въпреки високите му държавни отговорности той вероятно взема по-малко.  По този начин Борисов на практика отбягна отговора за липсващите осъдителни присъди за корупция по високите етажи на властта у нас.

Пирин и Ска Келер

Седмици след като от Министерския съвет не отговориха на въпроса кой е реалният собственик на фирмата концесионер на ски зоната в Банско "Юлен", Борисов го обяви.

"Всички знаят кой е реалният собственик на "Юлен" – за Цеко Минев става въпрос", каза той. По думите му омразата между Цеко Минев и "Зелените" поражда всичко това.

"Зелените" не вярват на Минев – затова според мен собственикът да излезе, да се разкрие и да каже кой е, добави премиерът и отрече държавата да помага на "Юлен" (бел. ред. - активисти на "Зелените" постоянно посочват каква е разликата между държавната субсидия, която взема "Юлен" заради провеждането на кръгове от Световната купа по ски и концесионната такса, която плаща годишно). Той похвали Банско за развитието на зимния туризъм и изрази готовност "да нареди на министъра" да се разсекрети кой е собственик.

След това Борисов се прехвърли на поведението на вицепремиера Валери Симеонов, чиято партия излезе с ругателска декларация срещу германския евродепутат Ска Келер. В текста на партийния документ се призоваваше да ѝ бъдат "намазани ските".

Такъв език и такъв начин на говорене в европейска България и ЕС е неприемлив, коментира Борисов.

Освен втори лифт и съпътстващите спортни съоръжения друго няма да има, това съм им го обещал, заяви лидерът на ГЕРБ, след като "Зелените" многократно повтаряха, че е далеч по-важно какво пише в документите, а не какво казва който и да е.

Борисов омаловажи продължаващите протести в защита на Пирин.  "Христо Иванов и Радан Кънев иначе кой ще ги види", каза той. След което се похвали с растящите заплати и констатира, че сме в петицата на Европа, което не давало повод за друг вид недоволство. 

След това министър-председателят обясни, че няма да иска оставките на екоминистъра Нено Димов и вицепремиера Валери Симеонов, за което настояват природозащитниците.

"Щото Истанбул звучи малко така, нали"

ГЕРБ няма да придвижи за ратификация Истанбулската конвенция за превенция на насилието над жени и семейното насилие, докато в обществото не се създаде консенсус за това, че насилието над жени и деца е неприемливо, стана ясно още от обясненията на министър-председателя.

"ГЕРБ я оттегля, защото сами - без Патриотите, без БСП, срещу президента - няма да понесем пасива повече. Но ще участваме в последващ дебат, когато оценят, че насилието срещу жени и деца е сериозен проблем", каза Борисов.

"Ние Истанбулската конвенция ще я приемем, само ако има консенсус в българското общество", допълни той и предупреди "всеки, който си играе със страховете на хората, всеки, който вместо да говори за домашно насилие и насилието над деца, казва, че това трябва да остане така".

Премиерът изтъкна, че от самото начало дебатът по текстовете на документа на Съвета на Европа е тръгнал в погрешна посока като според него най-правилното е, "когато има текст, който някого тревожи, парламентът е мястото, където текст по текст се дебатира".

Впоследствие Борисов изрази учудване, че БСП не приема конвенцията и "явно поставяме под въпрос дали да членуваме в ЕС". Ще приемем Истанбулската конвенция, само ако има абсолютен консенсус, повтори лидерът на ГЕРБ. "Стига с тази Истанбулска конвенция", призова той и поиска да не се правят спекулации, обяснявайки че това е европейски документ, "щото Истанбул звучи малко така, нали".

"Аз казвам, че е опасно нещо, когато ксенофобия, страх, лъжи избуят в общественото пространство, че са уплашени хората. Щом са уплашени - махаме я, дебатът почва отначало, няма да се занимаваме с нея", заяви министър-председателят.

"Няма да правя нищо, с което да дам възможност на комшиите от другата страна и на Нинова да си играят със страховете на хората. Не съм чул в България да има толкова мъже! На мъжкари се правят", възмути се той от изместването на темата за дебат.

"Аз никога не съм правил на инат и може би затова толкова пъти ме преизбират. Съобразявал съм се с всяко мнение, 'еле, пък като има и църква", обясни той сегашната си позиция.

Борисов каза, че е очаквал отпор от коалиционния си партньор - Обединените патриоти, защото те винаги са били против документа. Но изрази учудване от отрицателната позиция на БСП. "Ние застанахме зад нея като европейска партия. Но как да поставяме под съмнение Съвета на Европа?! Значи поставяме под съмнение членството в ЕС", коментира той по адрес на лявата партия, която зае позиция, обратна на Партията на европейските социалисти. И добави, че дори евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки е гласувал "въздържал се" в европарламента, защото признал, че в конвенцията има и добри текстове.

В отговор на въпрос премиерът подчерта, че референдум по темата няма да има, а пари да се харчат за това е ненужно.

За корупцията и заплатите

Не е само усещане корупцията, завчера арестуваха кмета на Септември, заяви Борисов, коментирайки защо всичките му министри започнаха напоследък вкупом да говорят само за "усещане за корупция" сякаш няма корупция. Попитан директно колко са осъдените за корупция по високите етажи на властта, премиерът отговори: "Като се срещнете с другата институция, която отговаря за съдебната власт, можете да получите отговор на този въпрос".

Борисов контрира всички останали въпроси като се съсредоточи в месечното възнаграждение на водещия разговора.

Като знам, че заплатата ми е по-малка от твоята, и аз съм обиден, обясни Борисов на Антон Хекимян каква е гледната му точка по темата "ниски доходи", която беше свързана с корупцията. И оправда високите заплати в КФН (бел. ред. - Карина Караиванова взема над 13 хил. лева месечно) с думите, че те одитирали проекти за милиарди - иначе, ако били малки заплатите, отивали в частния сектор.

Днес средната заплата е 1163 лева, обещали сме до края на мандата да стане 1700 лева, припомни лидерът на ГЕРБ. И изброи как отишли милиарди за КТБ, за АЕЦ "Белене", за Цанков камък, за контрабанда, които можели да отидат за по-добри доходи.

Отношенията ми с президента Румен Радев са добри и винаги съм се отнасял с изключително уважение, подчерта Борисов. "Но когато някой му напише в речта "кукловодите на Истанбулската конвенция"… Аз не мога да съм толкова силен кукловод, ако мен имат предвид, че в 47 държави да се приеме тази конвенция", допълни премиерът. Той коментира и думите на Румен Радев, че парламентарната република е атрофирала, а НС се е превърнало в нотариат, който изпълнява волята на Борисов.

"Служебното правителство защо изпълняваше неговата воля? Така е в Конституцията, така е казано, написано е, прието е преди десетилетия, че по време на служебно правителство президентът без парламент, без никой е едноличен господар в България. Парламентарната република казва, че партията победител на изборите, ако е в коалиция, има парламентарно мнозинство, което подкрепя политиките на правителството. Как ще управляваш без парламентарно мнозинство? Не може", изтъкна премиерът.

"Кое е атрофирало? Парламентът действително този път стана по-рязък към всички. На мен не ми е приятно, като неговите съпартийци от БСП такива обиди отправят от парламентарната трибуна и го принизяват", отбеляза той.

Никога не заобикалям президента, категоричен беше премиерът по повод изказването на държавния глава, че разбрал от медиите за предстоящо посещение на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. "Винаги когато пътува, колкото и каквито министри и членове на делегация пожелае, толкова отиват. В изпълнителната власт имаме своите правила. В случая, когато с Туск, Юнкер, Таяни сме взели това решение, разбира се, че е добре дошъл. Първото посещение на Макрон го бях договорил. Отидохме във Варна заедно, направихме го прекрасно, и той доволен, и аз, и България доволна, и Франция доволна", подчерта Борисов.

"Там има един човек, който пише, и е "сивият кардинал". От години общувам с президента Радев, той е прекрасен човек и се разбирам прекрасно с него", каза премиерът.
На уточняващ въпрос отговори: "Един медиен човек, помня го от Би Би Ти, още от телевизията на Пеевски го помня". А впоследствие добави, че има предвид Иво Христов.

Въпреки че Борисов сам спомена името на Пеевски, което обикновено не прави, той не получи нито един въпрос за отношенията си с него, както и защо ГЕРБ подкрепя с охота предлаганите от депутата на ДПС закони.

За сметка на това премиерът подчерта, че няма тема, по която с президента Радев да не са се разбрали.

"За НСО завчера – освобождава, назначава. Казах: "Само ми изпрати документа, веднага ще го съгласувам". Днес външният министър Захариева каза: Президентът предлага посланик за Москва. Казвам: "Щом предлага, съгласуваш веднага, трябва да уважаваме мнението на президента, когато предлага, разбира се, и те би трябвало да уважават, когато парламентът или премиерът го правят", коментира Борисов.

За Западните Балкани и Турция

Той се спря на темата за Западните Балкани, които са акцент на българското европредседателство. "Това, което съм разбрал от малкия си опит, е, че ако на Балканите почнеш да даваш акъл, ще подразниш", каза Борисов в отговор на въпрос защо Гърция има претенция за името на Македония, а България няма.

После разказа как след поредната международна среща за бъдещето на Македония се обадил на Зоран Заев и му предложил да подпишем Договора за добросъседство, за да бъде катализиран процесът.

Министър-председателят не пропусна да отчете като свой успех срещата Ердоган-ЕС, която предстои във Варна, с думите: "Не всеки успява".

"Първо, за да се състои тази среща, трябва да има любезни домакини, и то такива, че да ти дойдат на гости и едните, и другите. Всички искат да направят подобна среща, но не става. Трябва да си го работил години наред. Трябва и тогава, когато се носят пасиви, пак да си подал ръка", каза Борисов.

"Сега, когато имаш нулев натиск на границата месеци, година наред, и българите спят спокойно и забравиха много бързо и Харманли, и "Овча купел", нормално е сега да поискаме да се нормализират отношенията, защото в противен случай на Балканите, особено в България, с българските мюсюлмани, с изселниците, които 87-88 г. заминаха, това са живи хора. Те могат да бъдат мост на дружбата, могат да бъдат и генератори на най-тежки събития. Приятелството и добросъседството е жизненоважно", посочи премиерът.

За Народния съд

В самия край на интервюто след забележка от страна на водещия, че "ще прекъснат интервюто" поради навлизане в останалото време на програмата, Борисов отсече: "Няма кой да ни прекъсне".

След което се обърна към БСП. "Това за Народния съд не е хубаво за такива с избити роднини като мен", каза той, визирайки декларацията на левицата, че Народният съд  бил необходим. "Не е хубаво да говорим за хилядите българи убити. Не е хубаво и партизаните, убивани от фашистите, и това не е хубаво. Не можеш да кажеш, че Народният съд е бил нещо правилно, айде и сега да направим Народен съд", заключи премиерът.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?