Борисов поставил патриотите пред избор: ръст на пенсиите или военното министерство

ГЕРБ и "Обединени патриоти" имали консенсус за енергетиката, сигурността, младежта и спорта и туризма

Владислав Горанов, Цветан Цветанов и Делян Добрев, сн. БГНЕС

Преговорните екипи на ГЕРБ и "Обединените патриоти" са постигнали консенсус в четири сектора – енергетика, сигурност, младежта и спорта и туризма. Това съобщи в понеделник след поредния кръг разговори за съставяне на правителство заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

По думите му до края на седмицата ще има резултати, "които ще могат да бъдат оповестени и да дадат основата за 4-годишно управление". Лидерът на НФСБ Валери Симеонов отбеляза от своя страна, че "има време до края на месеца".

Симеонов, който бе идеологът на искането на националистите за 300 лева минимална пенсия, съобщи още, че преговорите по темата все още продължават и има сближаване на позициите, но отказа повече подробности. До момента от ГЕРБ продължават да твърдят, че подобен скок на пенсиите е немислим, тъй като "няма да останат пари за нищо друго".

Борисов поставил ОП пред избор: отбраната или пенсиите

По неофициална информация, потвърдена от източници на Mediapool, преговорите са придобили нова "динамика" миналата седмица, когато лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е поставил лидерите на ОП пред избор – или да получат Министерството на отбраната, или 200 лева минимална пенсия.

Въпреки клетвите и на двете формации, че въобще не дискутират разпределение на постове, участници в преговорите казват, че лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов настоява да е министър на отбраната. Колегите му от ОП Валери Симеонов и Волен Сидеров стоят зад искането, като се има предвид планираният ръст на финансирането за сектора на отбраната и крупните поръчки за модернизация, които предстоят.

"Красимир Каракачанов иска да поеме Министерството на отбраната, но самите патриоти трябва да изберат и- ли този пост или 200 лева минимална пенсия", твърдят от партията на Борисов.

От националистическата формация не отрекоха, че в петък са били поставени пред такъв избор. Първоначално, според наблюдения на ГЕРБ, в патриотичното обединение се е оформила коалиция Волен Сидеров и Красимир Каракачанов срещу настояването на лидера на НФСБ Валери Симеонов за пенсиите. Два дни по-късно обаче Волен Сидеров минал към лагера на Валери Симеонов.

Мажоритарният вот няма да влезе в управленската програма

След разговорите в понеделник Цветан Цветанов повтори тезата, обявена по-рано от преговорните екипи, че между ГЕРБ и ОП ще има теми, по които се разминават. "Това, което ще бъде записано в управленската програма, ще бъде изпълнявано от всички политически сили, които ще поставят подписите си под нея", каза заместник-председателят на ГЕРБ. Това, което не е записано в програмата, ще бъде гласувано в парламента според разбиранията на двете политически формации, добави той.

Симеонов каза, че в програмата няма да има точка за мажоритарния вот, за чието въвеждане настояват от ГЕРБ. Патриотите са против, но са склонни на въвеждането на мажоритарен елемент по модела на германската избирателна система.

Срещи с опозицията

Официалните преговори между ГЕРБ и ОП, които се водят в Народното събрание, се очаква да продължат в сряда. Освен тях тази седмица се очакват и срещи на Бойко Борисов с екипи на БСП и ДПС, на които ще бъдат обсъдени "националните приоритети".

Известно засега е, че ГЕРБ ще проведат среща с БСП във вторник и с ДПС в сряда. Макар че БСП и ДПС ще останат в опозиция, на тях ще се разчита за подкрепа по определени теми. Една от тях е председателството на Съвета на ЕС, което предстои пред страната ни. БСП съобщиха, че ще подкрепят и всички социални мерки на правителството за справяне с бедността.

По неофициална информация от ГЕРБ Борисов ще иска да се разбере с БСП, ДПС и "Воля" на Марешки за въвеждането на мажоритарното гласуване, както и "по теми, за които партията няма да получи подкрепа от националистите".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?