Борисов "постреснал" митниците и засега няма да ги слива с данъчните

Служителите на приходната агенция може да получат право да разследват данъчни измами и да задържат нарушители

Бойко Борисов. Сн. БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов промени на 180 градуса мнението си за работата на Агенция "Митници". Две седмици, след като критикува ведомството за охраната на границата и заплаши да го слее с Националната агенция за приходите (НАП), Борисов похвали митничарите и обяви, че обединяване на приходните администрации засега няма да има. В същото време правителството одобри законови промени, с които предлага на парламента да се дадат повече правомощия на митничарите.

"В тоя ред на мисли, понеже преди две седмици заплаших НАП и "Митници“ да ги сливаме, "Митниците“ са събрали 58 милиона повече, така че няма да търсим днес, както се казва, такава реформа, ще ги оставим”, казва министър-председателят по време на правителственото заседание в сряда, според стенограма, разпространена от пресслужбата му .

Борисов казва, че сумата е събрана през април и е спрямо резултатите за същия период на 2014 г.

Финансовият министър Владислав Горанов уточнява, че цитираното от премиера до 15 април е месечното превишение спрямо същия период от 2014 г. "А иначе повечето приходи в "Митници“ се измерват в порядъка на стотици милиони, мисля, че някъде около 115 милиона повече приходи има изпълнени спрямо същия период на миналата година”, казва той.

Бойко Борисов обаче демонстрира увереност, че изказването му е довело до конкретни резултати: "Въпреки всичко, постреснаха се, работят по-добре. Там правим доста неща - няма да ги огласяваме публично. Няма да го коментирам повече, но затова съм им дал шанса да се докажат, защото едно сливане, една подобна реформа е време, средства, стрес, ако щете. Така че, те имат шанса да се докажат. Ако така вървят приходите, ще е добре", казва Борисов пред министрите.

По-късно пред журналисти финансовият министър коментира, че НАП и митниците ще се обединят след внимателен анализ, както е заложено и програмата за управление на кабинета.

Въпреки че още при първите месечни резултати за бюджета за тази година Горанов обяви, че митничарите са събрали повече приходи, Борисов ги критикува за корупцията и пропускането на контрабандни стоки през граничните пунктове. Според премиера това е накарало служителите на ведомството да се "постреснат" и вече работят по-добре. Освен това в приходното ведомство се правели "доста неща", но нямало засега да се огласяват. Преди два дни Борисов каза, че в митниците се монтирали камери по примера на записващите устройства в патрулките на катаджиите, които снимат проверките на шофьорите.

След като отчита по-високи постъпления от митниците, Борисов заявява на правителственото заседание, че по-големите приходи в бюджета не означават увеличаване на разходите.

"Те отиват да пълнят дупката в бюджета и да покриваме дефицита. Да се надяваме, че така продължавайки през 2016, 2017 година ще може да заделяме повече пари за това, което преди малко всички вие, разбира се, правилно искахте. Те са ви нужни, аз го разбирам", казва премиерът като не уточнява какво са искали министрите преди малко.

Борисов беше обявил, че ще предложи сливане на митниците и НАП още миналата седмица. Вместо това кабинетът създаде координационен център за борба с контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари към МВР. В него влизат представители на приходните администрации, Държавната агенция "Национална сигурност", полицията, Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация". Центърът вероятно ще работи след около месец, тъй като предстои да се посочат хората, които ще влизат в него, и да се направи правилник за работата му.

Повече правомощия за митничарите

В същото време кабинетът одобри промени в Закона за митниците, с които на служителите на агенцията се дават повече правомощия. Ако те бъдат одобрени от парламента, митничарите ще могат да разследват данъчни измами, свързани с ДДС от внос. В момента митничарите нямат такива правомощия, въпреки че отговарят за събирането на данъка.

Освен да разследват данъчни измами, митничарите получават право да издирват извършителите им. Това полицейско на практика правомощие ще им бъде дадено и по отношение на контрабандата и продажбата или складирането на акцизни стоки без бандерол. Сега митническите органи могат да разследват престъпленията, но за откриването на извършителя отговаря МВР.

Предвижда се още МВР и митниците да свържат информационните си системи, за да обменят по-лесно информация.

Служителите на Агенция "Митници" ще могат също да задържат контрабандисти, хора, които продават акцизни стоки без бандерол или извършват данъчни измами. Проектът освен това предвижда митническите служители да следят дали преминаващите граница автомобили имат винетки.

С промените в закона се въвежда и по-тежка санкция при повторна контрабанда на стоки. Ако те са скрити в тайник или за тях се дължи акциз, глобата ще е 250% от митническата стойност на продуктите, а ако не са укрити по този начин и не са акцизни стоки - 200% от тази стойност. Мярката се предлага, тъй като анализ на показал, че контрабандистите обикновено се занимават системно с това.

Министерството на финансите предлага да се промени и начинът, по който се издават актовете за събиране на неплатени мита, акцизи и данъци, контролирани от Агенция "Митници", за да се ускори процесът. Със закона се връщат и тестовете за назначаване на работа във ведомството.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес