Борисов: Потоците знаят, че България добре пази границата

Британският премиер Дейвид Камерън и Борисов на българо-турската граница, сн. БГНЕС

България е добре подготвена за засилване на мигрантския натиск, ако бъде затворен така наречения балкански маршрут, каза премиерът Бойко Борисов в понеделник.

Той е в Брюксел, където по-късно ще участва в срещата на върха на ЕС за мигрантската криза.

"Към момента мисля, че сме от спокойните държави. Самите потоци знаят, че България добре пази границата и търсят най-лесната за пробив ограда", заяви Борисов.

Той съобщи, че снощи миграционният натиск на българската граница е бил 17 човека.

Вече е незначителен, защото съоръженията стават все по-големи, коментира Борисов.

На въпрос дали не съществува опасност потоците да се насочат към нашата страна, ако пътят през Балканите бъде затворен, премиерът отговори, че затова у нас са били проиграни занятия и учения, изградени са съоръжения.

"Тук има парадокс - пазим шенгенски граници по шенгенски образец, а не сме в Шенген, надявам се тази година този парадокс да бъде приключен. Надявам се днес да имаме успокояващи новини за европейците и честна позиция за тези, които идват от Сирия, Ирак.

Нови пътища сигурно ще се отварят - има през Финландия и през Норвегия, откъде ли не", каза Борисов.

По думите му България не е издигнала ограда и по границата с Гърция, както страните от Вишеградската четворка са предлагали, "защото винаги сме твърдели, че на гърците трябва да се помогне".

"Към момента можем да бъдем спокойни като народ, но в същото време трябва да бъдем изключително бдителни, затова сме поставили достатъчно съоръжения и апаратура, която в дълбочина да покрива териториите и, ако идва вълна, превантивно да я спрем", обясни премиерът, цитиран от БТА.

Борисов уточни, че се разчита на мобилните термокамери, а и Великобритания и други държави могат да помогнат с допълнителна техника. Той добави, че е разговарял със заместник-председателя на ЕК Кристалина Георгиева за осигуряването на финанси, ако е необходимо. До момента не поставям ребром въпроса за финансите, защото България доказва, че може да пази шенгенска граница, посочи премиерът.

Позицията на правителството е, че всички външни граници трябва да се затворят, да се минава само през официалните ГКПП.

Надявам се днес това да бъде финализирано, Турция, за парите, които ще получи, да си изпълнява ангажиментите, Гърция да си изпълни ангажимента. Корабите на НАТО вече са в териториалните води между Турция и Гърция, отбеляза премиерът.

Надявам се след днешния съвет да успокоим всички граждани на Европа, посочи той.

Премиерът съобщи още, че към момента двустранното споразумение за реадмисия между нашата страна и Турция се прилага.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа