Борисов потушава бунта в ГЕРБ, готви партията за връщане на власт

Цветанов: Търсим диалог с партиите център-дясно от ЕНП, "морално задължени сме"

Борисов потушава бунта в ГЕРБ, готви партията за връщане на власт

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се зае с потушаване на вътрешнопартийните конфликти, а заместникът му Цветан Цветанов, срещу когото се пишат "кървави писма" и заедно с Искра Фидосова е нарочен за вътрешен враг№1, започва срещи със структурите на ГЕРБ и членовете на Изпълнителната комисия.

Според източници от ГЕРБ основният аргумент на Борисов за прекратяване на огъня ще бъде, че предсрочните избори са неизбежни и ГЕРБ трябва да се стягат за връщане във властта.

В последните седмици много структури на партията - в Пазарджик, Благоевград, Стара Загора, Хасково, Варна, Ловеч - "се разбунтуваха" срещу местни лидери, някои от тях пък подадоха оставки след интриги и крамоли. В неделя бившите депутати от ГЕРБ Иван Петров и Павел Димитров съобщиха, че са подготвили отворено писмо до Борисов за отстраняване на Цветан Цветанов и Искра Фидосова, които "мачкали" местните структури. Те се оплакаха, че Борисов ги приема поотделно на разговори, но не отива на общи срещи.

Разминавания поради недостатъчно комуникиране

В понеделник Борисов и заместникът му Цветан Цветанов са се срещнали в централата на партията с ръководства на някои от "проблемните" областни структури. Конфликтите бяха окачествени като "разминавания в комуникацията". Борисов обясни, цитиран от “Фокус”, че е доволен от резултата.

“Направих среща с голяма част от областните центрове, в които имаше разминавания в комуникацията - доволен съм от срещата. Болшинството проблеми са наслоени през годините. Някъде са междуличностни конфликти, на други места – поради недотам доброто разбиране на задачите на партията. Като цяло съм доволен, защото голяма част от конфликтите бяха изгладени”, заяви той.

Стана ясно, че в Хасково конфликтът в местната организация на кмета на Димитровград Иво Димов с бившия депутат Иван Петров, автор на писмото от неделя срещу Цветанов, бил изгладен. Петров, който преди да стане депутат, бе полицейски шеф в Хасково, обвини Цветан Цветанов в злоупотреби с ресурса на МВР. Това му струваше партийна изолация.

Конфликтът бил преодолян, след като на мястото на Димов за областен координатор на ГЕРБ единодушно е посочен Делян Добрев, който водеше хасковската листа на партията.

“Дори да не се харесваме едни други, както стана ясно, ако сега има избори, е твърде вероятно да се върнем на власт, затова трябва пак да се помирим”, обясниха в понеделник пред Mediapool членове на ГЕРБ от хасковската организация.

“В Благоевград и Цветанов, и Хаджигаев си стиснаха ръцете, за да работят заедно, в Хасково - Иван Петров и другите, които имаха спор в партията”, каза Бойко Борисов.

Изпълнителната комисия на ГЕРБ е отменила изключването на Недялко Недялков от ГЕРБ - Стара Загора. "С Живко Тодоров, който е кмет на Община Стара Загора, и областен координатор на ГЕРБ, ще продължат да работят заедно”, каза Борисов.

Преди две седмици Недялков предрече разцепление на ГЕРБ, ако партията не се раздели с Цветан Цветанов, и обяви, че напуска ГЕРБ. Тогава от партийния пресцентър уточниха, че всъщност Недялков не напускал доброволно, а всъщност бил отдавна изключен от Изпълнителната комисия.

По думите на Борисов, за Стара Загора се оказало, че са се появили “някакви неточни информации, разминавания поради недостатъчно комуникиране, вследствие на което той (Недялков - бел. ред) е направил някакви изказвания”.

Борисов: “Всичко днес беше изгладено и решено”

“Имаме възможност да се съсредоточаваме по-добре в предсрочните избори и преди всичко – в изграждането на икономическата програма на партията и ползването на целия ѝ потенциал”, каза още бившият премиер.

Той смята да посети Варна, където организацията на ГЕРБ почти се е разпаднала след конфликтите между Павел Димитров, който се обяви срещу Цветанов, и настоящия областен координатор Иван Потних, който е кандидат-кмет на ГЕРБ.

“Борисов няма намерение да се разделя с Цветанов, напротив, той сега му трябва за избори”, коментираха запознати. Повдигнатите обвинения на Цветанов ще бъдат използвани като част от кампанията срещу БСП, ДПС, "Атака", прокуратурата и Делян Пеевски, които са в общ заговор срещу ГЕРБ.

Цветан Цветанов каза в понеделник, че не е чел писмото, в което са отправени обвинения срещу него и Искра Фидосова, че не работят в интерес на партията. Той смята, че в повечето случаи проблемите вероятно са започнали от местната организация.

Това са 264 общини и може би не винаги сме могли да отговорим на позвъняването, да реагираме на това, което те са искали да поставят като проблем, каза той.

Цветанов повтори, че не е възможно разцепление на партията: "Живеем в демократично общество, всеки има право на избор и свое виждане. ГЕРБ ще се съсредоточат в предсрочните избори".

Партията на Борисов няма да влиза и тази седмица в пленарната зала, въпреки готовността си да обсъждат промени в изборното законодателство.

Цветанов е за обединение център-дясно под егидата на ЕНП

Цветанов заяви също, че “трябва да се даде шанс на демократично мислещите българи да се загърби това кой е по-десен и по-център-дясно”.

След като Борисов на няколко пъти спомена, че ще търси диалог с лидерите на ДСБ, "Синьо единство" и Движение България на гражданите", новоизбраният председател на ДСБ Радан Кънев съобщи, че не смятат ГЕРБ за алтернатива на сегашното управление и няма да разговарят с тях.

Цветанов се направи, че не е чул това или пък залага на сегашната разпокъсаност на останалите извън парламента формации от център-дясно. Както научи Mediapool, с техни по-известни представители се водят поотделно разговори за съвместно участие на европейските избори догодина с обща листа на Европейската народна партия (ЕНП).

"Ние сме за диалог с всички център-дясно политически формации, независимо от различията, независимо от всичко това, което може би в личен план е било отправено като различни мнения през последните години”, заяви Цветанов в понеделник.

“Партиите от ЕНП и всички център-дясно политически партии сме дори морално задължени да водим диалог и след приключването на един изборен процес за едни нови предсрочни парламентарни избори, това да бъде силното десноцентристко управление на България”, каза Цветанов.

“За мен е важно, ние да бъде максимално широко отворени към всички център-дясно мислещи демократични български граждани и когато имаме една добра обществена подкрепа, да можем да направим едно правителство, което да даде допълнителна гаранция за демократичността и устоите, за развитието и интегритета на България в Европейския съюз, каза още Цветанов.

На въпрос как ще се случи едно такова правителство, Цветанов отговори, че подобно управление ще се случи след предсрочни избори, “заедно с другите десни партии”.

Споделяне

Още по темата

Още от България