Борисов потуши протеста на БАН с 15 млн. лева

Учените ще кротуват през европредседателството срещу екзистенц минимума от 98 млн. лева и обещание за ръст на стипендии

Синдикален протест на БАН на 1 ноември, Ден на народните будители

Правителството ще отпусне 15 млн. лева допълнително на образователното министерство за 2018 г., с които да бъде увеличена субсидията на Българската академия на науките (БАН) и учените да се откажат от обявените преди дни протестни действия по време на европредседателството. Новината обяви образователният министър Красимир Вълчев във вторник след среща на ръководството на БАН с премиера Бойко Борисов.

Допълнителните 15 млн. лв. за БАН ще бъдат за сметка на планираните в централния бюджет разходи за научни изследвания, което означава, че ще се ползват пари, до които иначе достъп биха имали и университетите.

В четвъртък свиквам Общото събрание на БАН, на което ще докладваме постигнатите днес резултати. Имам увереност, че Общото събрание ще гласува прекратяване на протеста и сваляне на черните знамена, което за нас също беше неприятно в предпразничните дни те да стоят на нашите фасади“, коментира председателят на Общото събрание на БАН Евелина Славчева след срещата с Борисов.

В неделя ръководството на БАН представи програма за протести по време на българското председателство на Съвета на Европейския съюз, което започва през януари. Те настояха за целево финансиране от 38 млн. лева, за да бъдат изравнени възнагражденията в БАН с тези в другите системи в Министерство на образованието. Второто искане беше месечната стипендия на докторантите да бъде увеличена от 500 на 765 лв.

Учените се заканиха, че ще уведомят председателите на Европейския парламент и Европейската комисия за унизителното отношение на Министерския съвет към научната общност в България, както и че ще бъде изпратено и писмо до комисаря по изследванията, науката и иновации.

В крайна сметка увеличението, което БАН ще получи догодина, отговаря на екзистенц минимума от 98 млн. лева, за който е постигнато съгласие в Съвета на настоятелите на БАН, където членове с право на глас са вицепремиерът Томислав Дончев и началникът на кабинета на премиера Румяна Бъчварова.

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски съобщи след срещата с Борисов, че допълнителните 15 млн. лв. няма да са нито само за заплати, нито само за издръжка, а ще се разпределят на база на постигнати резултати през изминалата година.

Имаме тази традиция от години да разпределяме една голяма част от бюджета, който получаваме по линия на държавата, на базата на постигнати резултати. Ще има диференцирано разпределяне на средствата, но ще бъдат комплексни. По отношение на докторантите постигнахме разбирателство с министъра и с премиера, че в първите месеци на новата година ще бъдат преразгледани и на базата на ясни критерии ще бъдат увеличени докторантските стипендии“, заяви акад. Ревалски.

Споделяне

Още по темата

Още от България