Борисов потвърди: Догодина ще има детски добавки за всички

Сега близо 44 на сто от децата получават помощи

Борисов потвърди: Догодина ще има детски добавки за всички

Премиерът Бойко Борисов потвърди, че в бюджета за догодина ще бъдат предвидени средства, така че всички деца да получават детски надбавки, независимо от доходите на родителите. За обсъждането на този вариант вече няколко пъти съобщи социалният министър Деница Сачева, като в сряда премиерът официално каза, че ще се реализира с бюджета за догодина.

"За семейства с едно дете – 40 лв., за семейства с две деца – 90 лв., за семейства с три деца – 135 лв. Помощта ще обхване 1 200 000 деца. По този начин ще разширим подкрепата за всички родители в България във времето на пандемия", обяви Борисов.

Към август 2020 г. по данни на Агенцията за социално подпомагане добавки получават 548 248 деца от 349 814 семейства. В същото време по данни на НСИ към края на 2019 г. децата под 18 г. у нас са 1 250 604. Това означава, че добавки получават близо 44 на сто от българските деца.

За да получат и останалите 56 на сто в бюджета е необходимо да се заделят допълнително близо 400 млн. лв., показват разчетите на социалното министерство.

Самите добавки запазват досегашния си размер. Досега те се изплащаха в пълен размер, ако доходът на член от семейството е до 410 лева. При доход от 400 лв. до 510 лева се изплащаха 80 процента от размера на помощта.

Детски за всяко дете у нас се плащаха до 2002 година. След това обаче по изискване на Световната банка, за да се отпусне заем на страната ни, правителството на Симеон Сакскобургготски въведе подоходен критерий.

Това е поредна "проява на щедрост" от страна на правителството, което на фона на продължаващите почти 100 дни протести "развърза кесията" за различни групи от обществото. Пенсионерите също от няколко месеца получават по 50 лева към пенсиите, като обещанието е да продължат да ги вземат до март 2021 година.

Правителството удължи до края на годината и срока на изплащане на компенсациите на работодателите по мярката 60 на 40, която цели запазването на заетостта. От октомври до декември средствата ще се изплащат на базата на осигурителния доход на работниците за месец август.

"До този момент сме разплатили над 571 милиона, запазили сме над 300 000 работни места, а с днешната мярка още 200 000, така че това са близо 500 000 работни места и по този начин ние ще се опитаме да задържим безработицата, която пак е една от най-добрите като показател в ЕС", заяви Борисов. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?