"Месеци наред: "Моля ти се, моля ти се, да се видим", накрая му казах: "Ела в Банкя..."

Борисов потвърди за "криминалната" си среща с Цветан Василев

Премиерът обеща на банкера домашен арест и охрана от НСО и жандармерията, ако се върне

Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов потвърди, че две седмици преди срива на Корпоративна търговска банка (КТБ) се е срещал м.г. с мажоритарния ѝ собственик Цветан Василев. Той обаче не каза дали на тази среща Василев му е обяснил, че депутатът от ДПС Делян Пеевски го е изнудвал да му прехвърля активи и след като банкерът отказал, започнали атаките срещу банката и бизнеса му. В интервю, публикувано в "Гласове" в неделя, банкерът разказа, че е предупредил за очертаващата се атака срещу КТБ, както управителя на БНБ Иван Искров на обяд, какъвто гуверньорът отрича да е имало, така и трима премиери, включително настоящия Бойко Борисов, до когото се добрал по "криминален начин".

Борисов представи цялата история като лакардия, с акцент върху лошите си в онзи момент отношения с контролираните от Цветан Василев медии като ТВ7 и директора ѝ Николай Бареков.

В сряда, след като даде показания по делото срещу ексшефа на разузнаването Кирчо Киров, премиерът разказа пред репортери как банкерът му се обаждал "месеци наред: "Моля ти се, моля ти се, да се видим", накрая му казах: "Ела в Банкя, но мен ме наблюдават" – тогава многократно казвах, че следят къщата ми".

"Казах му: "Не виждам тема за разговор, защото твоите башибозуци, ордите на Бареков, всяка сутрин пред дома ми, разболяха детето ми – нямаше телевизия, където да отида, без да я обкръжат", каза още министър-председателят.

В крайна сметка Василев отишъл до дома на Борисов в Банкя, като влязъл с колата си директно в гаража му, за да не бъде забелязан от организираните отпред протестиращи.

"Няма да ми повярвате, но аз се заклевам – Цветан Василев дойде да ми се извини за това, което са ми причинили той, Бареков, ТВ7 и цялата тази пасмина, която ме беше оградила.

Всяка сутрин стотици платени, които ги показвах, че са платени, ми обграждаха къщата", уточни Борисов.

Цветан Василев разказа за случая по следния начин: "С него (Борисов-бел.ред.) имах среща на 6 юни 2014 г. и го предупредих, че нещата могат да станат катастрофални. Не толкова за мен и за банката, колкото за държавата... Първо, не искам да ви казвам по какъв криминален начин се добрах до него. Той се страхуваше да се срещне с мен, защото бях следен абсолютно незаконно. Без повдигнато обвинение, без нищо. Абсолютно незаконно бях следен от всички органи и от всички спецслужби. Засега няма да кажа какво си говорихме".

"Криминалните обстоятелства са моята къща", коментира Борисов и се възмути:"Кое е криминално, бе, г-н Василев. Аз насила ли Ви доведох в моя дом? Що за интереси са това – всеки да дойде в Банкя".

Той обаче отказа да отговори дали двамата са обсъждали ролята на депутата от ДПС Делян Пеевски в казуса с КТБ.

Василев да се върне - ще му осигуря охрана от НСО и ще го посрещна на границата

Премиерът призове чрез медиите собственика на КТБ да се върне от сръбската столица Белград, където изчаква решението на местния съд по искането на българската прокуратура за екстрадицията му. По повод притесненията на Василев за сигурността му, Борисов гарантира, че "с цялата власт, която имам" ще му организира охрана от НСО и жандармерията и дори лично щял да го посрещне на границата.

"Ще го арестуват, ще му определят домашен арест и ще го разпитат", очерта набързо първоначалните процесуално-следствени действия Борисов, изземвайки в типичния му стил функциите на съда и прокуратурата.

"Аз понеже имам големи гърди, само за кърменето в мола не ме е обвинил някой"

"Аз понеже имам големи гърди, само за кърменето в мола не ме е обвинил някой", отнесе се премиерът, добавяйки, че се срещал с "хиляди луди", включително с магове, като последният бил маг Светлина.

Като основни виновници за срива на КТБ и поставянето ѝ под специален надзор миналото лято, премиерът посочи предшественика му Пламен Орешарски и бившия финансов министър Петър Чобанов.


"Ако аз бях тогава премиер, Дянков – министър и Цветанов – министър, това нямаше да се случи", добави Борисов, пояснявайки, че управляващите сега са променили Закона за банковата несъстоятелност, за да се спрат разпродажбите и спекулата с активите на КТБ, за които после той щял да бъде виновен, като министър-председател.

"Неколкократно сме спасявали банки и сега го правим", продължи той лаконично, пояснявайки, че не е трябвало да се теглят държавните пари от КТБ, а тя да бъде подкрепена финансово и Василев – да бъде разпитан.

По повод отговорността на управителя на БНБ Иван Искров за банковата криза, Борисов заяви, че нахалството му да продължи да стои на поста си "минава всякакви граници", но все пак изрази надежда, че през май Централната банка ще има нов гуверньор.

"Не искаме да взимаме на никого нищо, искаме парите, които фондът даде"

"Не искаме да взимаме на никого нищо, искаме парите, които фондът (за гарантиране на влоговете – бел.ред.) даде, да бъдат възстановени с продажба на имуществото на КТБ", продължи да развива своя сценарий по случая министър-председателят.

Попитан дали управляващите все още държат на идеята си за връщане на правомощието на прокуратурата да разваля сделки, той защити предложението, посочвайки като пример сделката за бизнеса на Цветан Василев на стойност от едно евро, която "шокира всички".
Борисов уточни, че готвената законова промяна цели да даде възможност на държавното обвинение да спира сделки в рамките на до три дни, след което по казуса да се произнася съда. Попитан какво би станало, ако съдът се съобрази с волята на прокуратурата, той каза, че едва ли това ще се случи "със 100 сделки", а е по-скоро екстремална мярка, която, освен това, тепърва предстои да се обсъжда от парламента.

По думите му той лично не бил изненадан от сделката на LIC33 за придобиването на БТК и още пет фирми, сред които НУРТС и военните заводи "Дунарит" и "Авионамс" от Василев, защото службите предварително разбрали за нея. Кога и в какъв обем информацията е достигнала до тях обаче, Борисов не конкретизира. Колкото до думите на инвеститора Пиер Луврие, че иска среща с премиера, той заяви, че очаква писмо с такова искане и едва тогава ще прецени.

Накрая премиерът бе попитан дали все пак знае, че България е осъждана именно заради правомощието на прокуратурата да спира сделки, на което той изведнъж промени позицията си: "Тогава няма да има такова правомощие".

Както е известно, миналото лято Цветан Василев бе задочно обвинен за източването на 206 млн. лева от КТБ заедно с отстранените изпълнителни директори на банката Илиан Зафиров, Георги Христов, Орлин Русев и Александър Панталеев, шефът на управление "Кредитиране" Георги Зяпков, главната счетоводителка Мария Димова, заместничката ѝ Борислава Тренева-Кючукова, както и бившият подуправител на БНБ Цветан Гунев.

В средата на октомври м.г. прокуратурата обяви, че разследва Василев и съпругата му Антоанета за пране на пари. Това се случи само две седмици, след като стана ясно, че разследващите в Лихтенщайн и Швейцария също водят подобни производства срещу банкера. На 6 ноември м.г. пък БНБ отне лиценза на КТБ, която бе поставена под специален надзор през юни същата година. Основният мотив за отнемането на лиценза бе отрицателен капитал на банката от 3.75 млрд. лв. на база на оценките на Deloitte, EY и АФА, които приключиха на 20 октомври 2014 г

Споделяне

Още по темата

Още от България