Борисов повиши Томислав Дончев и Даниел Митов, понижи Фандъкова и Димитър Николов

Борисов повиши Томислав Дончев и Даниел Митов, понижи Фандъкова и Димитър Николов

Томислав Дончев и Даниел Митов са новите зам.-председатели на партия ГЕРБ. Те заменят кметовете на София Йорданка Фандъкова и на Бургас Димитър Николов, които бяха освободени от постовете си на заместници, но остават в ръководството. С ръководни постове в партията вече са Иван Тотев, Вежди Рашидов, Деница Сачева и Костадин Ангелов.

Решенията бяха взети на Национално събрание на партията, което се проведе онлайн. Обяснението за решението беше "епидемиологичната" (епидемиологията е клон на медицинската наука – бел. ред) обстановка. Така лидерът на партията Бойко Борисов за пореден път избегна въпросите на журналистите.

Повишението на Дончев до партиен заместник на лидера Бойко Борисов бе очаквано, тъй като двамата от години работят заедно още от първия кабинет на Борисов през 2010 г., в който Дончев е министър за еврофондовете преди да бъде повишен до вицепремиер в следващите две правителства.

Далеч по-стремителна е партийната кариера на Даниел Митов в ГЕРБ. Той стана член на партията едва миналия месец, след като бе избран за неин депутат от гражданската квота. Веднага след това се оказа първият различен от Борисов политик, когото ГЕРБ номинира за министър-председател – провалилия се проектокабинет на ГЕРБ. Даниел Митов е бил член на ДСБ, после отиде в ДБГ на Меглена Кунева и стана външен министър в кабинета "Борисов 2" от квотата на Реформаторския блок.

"Със сигурност има и друг достойни, но с този избор ГЕРБ заема мястото си в център-дясно като евроатлантическа партия. Това е много важно в момента. Нашите партньори внимателно ни гледат и ни слушат. С това си предложение искам да дам ясен знак накъде върви ГЕРБ, на кои държави искаме да приличаме и към какво се стремим", каза Борисов преди гласуването за избора на Митов и Дончев.

Пред делегатите Митов обвини президента Румен Радев, че е скрил приетата декларация от срещата на върха на държавните глави от групата Б9. В нея се говори, че се осъждат агресивните действия на Русия в Черноморието. В документа също така се изразява загриженост за експлозиите във военни складове в България. "Защо президентът крие тази декларация. Какво се случва. Очаквам партията да вземе отношение", каза той.

Борисов направи превод на български: "Двуличието е в тези хора. В прессъобщението на държавния глава липсват най-важните абзаци" и добави, че "една ескалация в Черно море ще убие нашия туризъм".

Бургас против освобождаването на Николов

При освобождаването на Фандъкова и Николов нито един от делегатите в Бургас не подкрепи решението, 12 бяха "против", а 38 се въздържаха. При тези от София ситуацията не беше такава – повечето бяха "за". Всъщност само делегатите от Бургас показаха ясна позиция срещу освобождаването на досегашните заместници.

Преди гласуването Борисов взе думата. Той подчерта, че случаят с освобождаването на Фандъкова и Николов "съвсем не е същият като този на Цветанов" (Цветан Цветанов бе освободен от всички ръководни постове след "Апартаментгейт" - бел.ред).

"Каква ми е логиката - предстоят ни два тежки месеца. Ще бъдем изправени срещу много, много пари. Това са парите на олигархията. Аз направих недопустими грешки, които са радост се отчитат добре от нашите евроатлантически партньори", каза лидерът на ГЕРБ

"Не е свалено доверието от тях. Обичаме ги, уважаваме ги. Ежедневната партийна работа изисква много часове. Знам какво е да имаш партийни ангажименти и друга работа. Искам Фандъкова и Димитър Николов повече да работят за градовете си и да помагат на своите съпартийци", добави Борисов.

Той намекна миналия месец за предстоящото понижение на Фандъкова и Николов, тъй като не бил доволен от изборните резултати на ГЕРБ в ръководените от тях градове.

Другите нови партийни звезди са Деница Сачева, Вежди Рашидов и Костадин Ангелов. Те влизат в ръководството на ГЕРБ.

Националното събрание на ГЕРБ избра за членове на Изпълнителната комисия Йорданка Фандъкова, Димитър Николов, Вежди Рашидов, Костадин Ангелов, Иван Тотев, Деница Сачева, Тодор Кръстев, Емил Касабов и Илтер Садъков. Постовете си в комисията запазват Цвета Караячнева, Даниела Дариткова и Живко Тодоров.

Делегатите приеха промени в устава на ГЕРБ, който разширяват Изпълнителната комисия. В нея, както и досега по право ще влизат председателят и заместниците му, но останалите членове ще са не 8, а 12.

С постовете си в Изпълнителната комисия вече се разделиха Красимир Велчев и Менда Стоянова, които дълги години бяха народни представители и част от ръководството на партията, но на последните избори не бяха издигнати за нов мандат в парламента и се оттеглиха от активната политика. Пламен Нунев също вече не е част от нея.

Споделяне

Още по темата

Още от България