Борисов повтори: ЕС да затвори границите си за мигранти – веднага

Нинова се опита да засенчи антиимигрантската риторика на "патриотите", но не успя

Борисов повтори: ЕС да затвори границите си за мигранти – веднага

Да не плашим населението за мигрантите и в същото време да бъдем единни, призова Бойко Борисов в парламента, където пристигна спешно заради декларация на Корнелия Нинова, че премиерът не е уведомил никого с каква позиция отива на извънредната среща в Брюксел тази неделя, когато ще се обсъжда пакет от мерки на европейско ниво за справяне с мигрантите. По думите ѝ тя подозирала, че управляващите ще се съгласят да приемат мигранти у нас срещу повече пари от ЕС. 

Подозрението на соцлидерката пък се формирало заради теза на Германия, че може да се дават и пари на страни членки, за да приемат мигранти, и заради изказване на Борисов, че при неговото управление страната ни ще получи 8% повече средства от ЕС. Лидерът на БСП обяви, че управляващите не трябва да внасят работна ръка чрез мигранти, а да се опитват да върнат българите, напуснали страната.

Борисов потвърди, че ще настоява за незабавно затваряне на външните граници на ЕС и преразглеждане на статута на вече приетите мигранти - тези от страните с войни да останат в лагери извън ЕС до края на конфликтите, а икономическите мигранти да бъдат върнати в страните, откъдето са тръгнали, а не в тези, от които са влезли в ЕС.

"Тук позицията ни е национално отговорна и на всички е ясна", каза той и за пореден път припомни, че е поддържал тази позиция на всички срещи на Съвета на ЕС и е предупреждавал останалите лидери на ЕС, че ще стигне до тук.

"Те тогава ми обясняваха, не вярваха, хуманността на Европа на първо място и т.н. То безспорно Европа е най-хуманната в това отношение. Ако си спомняте добре, за първи път аз казах, че трябва да направим центрове за убежище и сигурност извън територията на ЕС, в близост до конфликтите. Една част от колегите ме обвиниха, че това било в полза на Турция, било в полза на тези, които се бият в Сирия. Да, но в Йордания има 2 милиона бежанци и те не са в Европа, ние плащаме за това, Европейският съюз", продължи Борисов.

Първа точка: Незабавно затваряне на външните граници на целия ЕС

"Първа точка на това, което винаги съм защитавал, е незабавно спиране, затваряне на външните граници на целия ЕС", подчерта Борисов и добави: "Той (ЕС – б.р.) не е само Гърция, България и Италия, той е и Испания, а и от север влизат (мигранти). Да се инвестира колкото трябва в кораби, граничари, Фронтекс ако трябва да се направи обща гранична полиция, но тя самата дума "бежанска вълна" значи вълна. Всички имаме опит напоследък с наводненията и знаем, че първо трябва да се спре вълната, а след това трябва да се разчиства, да се ремонтира, да се оказва необходимите помощи на бедстващите. Същото в момента представлява Европа", разясни Бойко Борисов.

Мигрантите да бъдат настанявани в центрове извън ЕС

След което отново повтори: "Първа точка, която ще защитавам (на срещата на ЕС за миграцията), и която ще настоявам да се приеме - незабавно да се затворят външните граници. На КПП-тата да се допускат само лица, бягащи от войната. Войната, която ние в нашите съюзи дали с причина, дали не, дали за да сваляме диктаторски режими или не, но пряко сме участвали, и трябва да си платим за това. Плащането става обаче в центрове извън ЕС - в Либия, в Йордания, в Турция. И затова споразумението с Турция трябва да работи, в противен случай за България има риск", подчерта премиерът.

Очаквам на срещата Тръмп -Путин през юли да се сложи край на войната в Сирия

"Цели държави, цели системни партии се тресат в момента от тази ситуация, в която сами се вкараха. Ние не сме участвали в нито една война. В Сирия, се бият и турци, и руснаци, и американци, французи, англичани… И когато мяташ ракети, били те умни и красиви, или не толкова, когато по новините виждаме сградите в Сирия как изглеждат, то няма цяла сграда. Няма детски градини, няма училища, няма нищо, но то е същото и в Ирак. Да, минаха 15 години, Тони Блеър се извини, но това не възстанови Ирак и няма да го възстанови. Същото е в Афганистан, да не говорим за Либия. Износът на демокрация, която направихме ние, като част от НАТО и ЕС, се оказа пълен провал. Затова дипломацията се провали и аз лично очаквам юли месец на тази среща между Тръмп и Путин най-сетне да се сложи край на тази война в Сирия", посочи Борисов.

Мисля в неделя да не подписваме нищо, да го кажа като позиция

Ще настоявам за максимален толеранс и разум. Мисля в неделя да не подписваме нищо, да го кажа като позиция, съобщи за намеренията си Борисов на депутатите.

Тази неделя в Брюксел ще има неформална среща на десетина европейски лидери, която да съгласува общи позиции за срещата на върха в края на другата седмица.

Много сме направили за година и половина, имаме нулева миграция и съм готов на закрито заседание да ви дам данни колко кораби сме върнали, а те не са малко, даде пример Борисов.

След разразилата се кавга между БСП и "Обединени патриоти" той заяви, че с удоволствие ще идва да информира парламента, но не му харесва истеричният тон на опозицията.

БСП е против споразумение пари срещу връщане на мигранти

Преди това Корнелия Нинова обяви, че БСП ще се противопостави на споразумение пари срещу връщане на мигранти, каквото според нея предлага Германия.

Нинова отбеляза, че Европа се раздира от противоречия по тази тема. Засега публично е оповестено едно възможно предложение, което идва от Германия - да се подпишат двустранни споразумения с държави като България, Гърция, Италия, подобно на това ЕС-Турция, а то е пари срещу приемане на мигранти, каза Нинова.

По думите ѝ никой не знае какво ще се случи на срещата на върха и каква позиция ще изрази нашият премиер. "Ако се съгласи на споразумение пари срещу изпращане от Европа обратно в България на мигранти, ние ще се противопоставим категорично", заяви лидерът на БСП.

"С какво решение отива премиерът на тази среща? Има ли решение на Министерския съвет?", попита Нинова и се обърна към групите на ГЕРБ и "Обединени патриоти" и ГЕРБ с въпрос: "Вас някой пита ли ви?".

"Някой изобщо в залата знае ли какво ще заяви Борисов на тази среща за България и за българския интерес", продължи Нинова и попита дали България ще приеме обратно мигранти, минали за първи път българската граница.

Другият ѝ въпрос беше вярна ли е информацията във френски вестник, че на срещата на върха в София са обсъждани възможностите за отваряне на бежански лагери в държавите от балканския регион.

Вече всички големи лидери признават, че Европа сгреши като отвори врати не само за бежанци от Сирия, но и за икономически бежанци, каза Нинова, според която в основата на тази политика стоеше г-жа Меркел и днес тя е подложена на огромен натиск и критика от колегите си.

Вие казвате - да поканим бежанци да ни решат демографските проблеми, ние казваме - дайте да предприемем мерки за български семейства и млади хора, каза Нинова и допълни, че "най-главната цел е да избегнем превръщането на нашата страна и на Балканите в огромен бежански лагер, своеобразна буферна зона между зони на конфликт и Шенгенската зона".

Според Нинова вместо за интеграция, пари трябва да се дават за връщането там, откъдето са дошли нелегалните имигранти.

Волен Сидеров уличи Нинова, че повтаря негови тези

Лидерът на групата на "Обединени патриоти" Волен Сидеров заяви, че БСП няма основания да критикува днешното правителство именно по темата мигранти. Той уличи Нинова, че повтаря едно към едно негови тези.

"През цялото време на съществуването си партия "Атака" е предлагала неща, които вие от БСП отхвърляхте, включително по темата с мигрантите. Когато предлагахме изграждането на съоръжение, вие бяхте против. Спомням си как от тази трибуна говорихте, че това не е европейска практика", заяви Сидеров.

"Чудех се къде сте през всичкото това време, в което отсъствате от залата. Вие явно сте се запознавали с моите изказвания, текстове и слова, както и с внасяни законопроекти", коментира Сидеров. Той препоръча на Нинова да чете повече и да се подготвя по-добре. "Можете да си коригирате предложението за лятна ваканция, може би ви е необходима ваканция, за да почетете малко повече. Аз съм за това да работим през лятото, но на вас ви е необходима, за да почетете повече и да дойдете по-подготвена на есен, с песен", обърна се той към лидера на БСП.

Идването на мигранти в Европа не е природно явление, то беше инспирирано, финансирано, насочвано от САЩ, за да бъде Европа омаломощена, заяви Сидеров и се обръна към Ниножова с думите: "Причините са във Вашите приятели, Вие често се срещате с американския посланик. Дали веднъж го запитахте, защо Америка водеше такава политика, да напълни Европа с нелегални мигранти?".

По думите му сегашният обрат в позицията на европейските лидери е в резултат на общественото мнение в техните страни, но пък в това отношение България била за пример.

Оградата започна по инициатива на "Атака" през 2013 г., в България въпросът е решен, каза Сидеров.

Според него предложението на премиера Бойко Борисов за затваряне на всички външни граници на ЕС е удачно.

Волен Сидеров обясни, че никога не е имало практика премиерът да запознава парламента с това, което ще говори на международни срещи. Сидеров не си спомня Сергей Станишев да е идвал в парламента да запознава депутатите с позициите си. Като парламентаристи имате пълната възможност да задавате въпроси по всички теми, обърна се той към левицата.

В отговор Корнелия Нинова заяви, че и средата в Европа, и положението в България изискват държавническо, отговорно, а не партийно мислене. Съжалявам, че в този отговорен момент вие оставате на равнището на партийните си интереси и защита на правителството, а не на националния интерес и защита на българския народ, каза Нинова.

Споделяне

Още по темата

Още от България