Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Борисов: Позицията на ЕС за Либия дойде, след като напомних за медиците

127 коментара
Борисов: Позицията на ЕС за Либия дойде, след като напомних за медиците

Премиерът Бойко Борисов обясни, че е изиграл основна роля във формирането на европейската позиция за Либия.

"Аз мисля, че формирането на позицията по Либия дойде от това, че още веднъж им напомних как режимът в Либия изкара българските медици, че като някои сатани са заразили над 400 деца с вируса на СПИН и им обясних, че подобни хора и сегашните представители на опозицията в Либия казват, че всичко това е направено умишлено със знанието на Кадафи и неговите служби. И просто колегите явно бяха забравили и се потресоха от тази новина. И от шанса той да изпълни още някое пъклено дело подобно", заяви Бойко Борисов в петък пред ТВ7.

Борисов, който участва в заседанието на Европейския съвет в Брюксел, представи поредния си анализ за военната операция в Либия, след като през седмицата забърка тотална каша с изказванията си по темата, които варираха от "авантюра, мотивирана от петродолари" до "легитимна и правилна операция".

"Европа е една от държавите, които първо Либия е на портите на Европа заради трафика на хора и много от европейските икономики използват либийския петрол и газ", обясни Борисов в сутрешното си включване по ТВ7 от Брюксел.

В същото предаване, но на 21 март, той изтъкна, че "петролът и това кой ще разработва и кой ще взима петрола и петролните находища в Либия, мисля ,че до голяма степен е интерес и в случая се провежда тази операция". С днешна дата обаче уточни, че в Брюксел "такива формулировки не се използват".

Едно към едно за кризата в Сливен и в Либия

Н. Бареков: Сега ще имаме възможно да чуем и премиера Борисов, който пък първи ще коментира пред нашата медия ексклузивен хепиенд завършека на цялата история тридневно. Добро утро казвам на премиера Бойко Борисов от Брюксел.

Б. Борисов: За първи път да ви кажа и аз добро утро, защото в Брюксел до един и половина българско време тече съветът снощи и сега рано започва пак.

Н. Бареков: Как ще коментирате първо историята, която приключи в Сливен?

Бойко Борисов: Когато нещо свърши добре, както и да го коментираш, е лесно. Но изводът е, че подчинените на министър Цветанов, на главния секретар Калин Георгиев, Тодор и всички други психолози, които водеха преговорите, Военно министерство, което даде техника, местните структури на Сливен, на жандармерията и всички, които се включиха, и тука за първи път ще кажа изключително искам да благодаря, тъй като всички тези, които изброих, все пак това им е професионалното задължение и трябва да го правят, първо на двете момчета, а особено на Миро, единият на приятелите на барикадиралия се, които часове наред заедно с нас, под наша диктовка, но и с много сърце и чувство и желание, и мисля, че те изиграха изключителна роля да няма жертви и да се предаде съответно задържаният.

....

Н. Бареков: В интернет форумите се появиха призиви на граждани защо полицията късно след като е освободил и последния заложник или при първа възможност преди освобождаването на заложниците не е действала така на остро и не го е застреляла на място. Според хората е имало такава възможност да го застреляте на място и да приключите случая.

Б. Борисов: Ами просто за съжаление това са некомпетентни хора. Искам само да напомня, че той не само вътре в банката, той се беше затворил в бронирания сектор на касовия салон или там как се води...И при влизането на баретите вътре трябваше да ползват или много тежък взрив, или дето се вика, с гранотомет да чупя бронираните стъкла, за да могат да влязат вътре в този аквариум си го представете, за да го задържат. Кое налага да рискувам живота и на баретите, съответно и неговия живот, когато той нито има храна, нито има вода, вътре в капана е, въпрос на час-два, пет или десет е да се предаде. На кому е нужно кръвопролитие.

Н. Бареков: Въпрос към министър-председателя Бойко Борисов от Ива Стоянова.

И. Стоянова: Добро утро, г-н Борисов, и от мен. Ще ви питам нещо извън този случай в Сливен, който дава повод да се замислим за една много важна тема, касаеща сектора, с който вие сте много добре запознат. А именно охранителната дейност. Имахте такава фирма, самият вие навремето я упражнявахте, мой гост в студиото беше Иван Иванов, председател на Асоциацията на охранителите. Изключително занижен контрол при издаването на психотестовете и изключително подценяване на професията охрана, която сам знаете колко е важна и каква подготовка трябва да се изисква за нея. В тази връзка ще назначите ли някакви мерки оттук нататък, за да се затегнат редиците?

Б. Борисов: Аз съм си го планирал много от тези хора, които сега използват случая да обясняват какво ли не. Много, много обири, много подобни нападания са извършени от хора, които в една ситуация нормална дават отлични резултати на психотеста и на всички проверки. И обикновено гледат много филми. Аз се надявам, че вие ще ме питате нещо за важните неща, които се развиват в Брюксел, защото тук се говори за пакта за еврото, за конкурентоспособността, за стабилността на европейската валута, позицията на ЕС и ембаргото за Либия. Това е един криминален случай, който с професионализма на МВР в Сливен и в България по най-бързия начин беше приключен. Нека сега да не губим толкова много време, когато се решават структурни за Европа, а това значи и за света неща.

Н. Бареков: Да, снощи по нашия...

Б. Борисов: А не какво казал еди-кой си от охранителната фирма, ама дали паднал първият сняг рано...

Н. Бареков: Така. Снощи по информация ...

Б. Борисов: Губите ми ефирно време.

Н. Бареков: Да. В Брюксел вие сте били на вечеря със Саркози, с Меркел, с всички европейски лидери. Не е тайна, че по принцип на тези вечери предварително вие взимате решенията, които днес само ще обявите официално. Кажете ни първо каква позицията, единната ви позиция за Либия на европейските лидери и какви са новините, които пряко се отнасят до страната, която вие представлявате там, България?

И. Стоянова: Ами аз не зная доколко се коментира на срещата на върха, вие трябва да ни кажете, позицията на Русия, на Китай. Изобщо стана ли въпрос за това как е настроен светът към случая Либия?

Б. Борисов: Стана, разбира се, въпрос, но Европа е една от държавите, които първо Либия е на портите на Европа заради трафика на хора и много от европейските икономики използват либийския петрол и газ.

И. Стоянова: Това, което се появи като твърдение, едва ли не че Европа иска да заграби петрола в Либия. Вашият коментар, изобщо това, което се случва в разговорите ви с колегите.

Б. Борисов: Тук такива думи и формулировки не се използват. И правата на човека, и гражданите, и най-вече на хората в Бенгази и това, че съответно Кадафи ги нападаше вече с танкове и беше в предградията на Бенгази, се счита, че възпирането му от силите на коалицията е изключително важно.

Н. Бареков: Само да добавим, че позицията на Бойко Борисов, казана пред ТВ 7 в "Гореща точка” за ситуацията в Либия, че там няма цел, ясна цел. Доколкото аз разбирам, е била доста коментирана от западните медии и това за пореден път ви е превърнало в един от най-търсените събеседници от всички световни издания на форума в Брюксел. Честно да ви кажа, във форумите вие срещнахте много сериозна подкрепа в тази позиция, която изказахте за Либия, и не смятам, че трябва да се потулва позицията ви, че всъщност първоначално операцията стартира без ясен план. И може би тази критика, която вие отправихте...

Б. Борисов: Тя и досега и затова именно се налага това решение, което се гласува, и резолюцията за Либия, която в края на краищата цели да подпомогне НАТО за взимане на командването и съответно пък подкрепата по тази тема би дала възможност на коалицията да работи с по-голяма подкрепа.

Н. Бареков: Така да кажем, вашата критика бе градивна.

Б. Борисов: Така или иначе това решение се взима днеска, вече колко дни след първите удари.

Н. Бареков: Факт, факт. Последен въпрос може би от Ива.

И. Стоянова: Просто да ни кажете, г-н Борисов, защото се говори за евентуални сценарии за изхода от кризата в Либия. Има ли план А, Б и В? Говори ли се и има ли срокове?

Н. Бареков: И поне наясно ли сте, че вече Кадафи просто ще трябва да си ходи, че Либия с Кадафи не може да съществува в този си вид.

Б. Борисов: Това вече е взето като решение и мисля, че категорично и ясно, че с режима на Кадафи никой не би искал да работи повече. (...) днеска резолюциите с решения на Европейския съвет мисля, че ще помогне много той да няма партньори и да търси партньори в Европа.

И. Стоянова: Относно сценариите говори ли се за изход от кризата и вариантите?

Б. Борисов: Все пак напомням, че това е съвет, в който участват канцлери, президенти и премиери на 27 държави, а не врачки. Никой не може да каже колко време може да се задържи този режим, как и по какъв начин ще завърши. Това, което и други колеги споделиха, ние не сме хора, които да отидем и да се месим във вътрешните работи, да изнасяме демокрация или да определяме кой след Кадафи да вземе властта. Защото това пък би ни превърнало в подобни на него. Така че целта е да няма човешки жертви, хуманитарна цел и с много тежко ембарго и в същото време да се даде възможност за демократично решаване на въпросната криза.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

127 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Ганий
  #127
 2. МикДжагър
  #126
 3. Бате БорисоФФ
  #125
 4. мила
  #124
 5. Boris
  #123
 6. лого
  #122
 7. И.Иванов, Швеция
  #121
 8. брей!
  #120
 9. nabliudatel
  #119
 10. гара
  #118

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.