Борисов познавал Бай Миле само покрай охраната на “Славия”

Борисов познавал Бай Миле само покрай охраната на “Славия”

И Бойко Борисов, по чието време като главен секретар на МВР бе застрелян видния член на бившата силова групировка СИК Милчо Бонев – Бай Миле и бяха задържани четирима заподозрени, не допринесе особено за разрешаване на делото по начина, по който е насочено от обвинението и разследващите органи.

Подсъдими за показния разстрел на Бай Миле и петимата му охранители на 30 юли 2004 г. са Анатолий Мънков – Плъха, Тихомир Дочев – Мравката, Георги Стефанов и Стилян Георгиев.

В петък столичният кмет даде свидетелски показания и заяви, че това са хората, за които той и тогавашното ръководство на МВР са били убедени, че са участвали в престъпната група, извършила престъплението. Оттогава не знам какво е ставало, защото съм далеч от делото, заяви Борисов. Съдията помоли подсъдимите да станат, а свидетелят да ги разпознае и да каже познава ли някой от тях. Борисов заяви, че ги познава единствено по документи и не ги е виждал на живо, включително и Плъха. Той обаче уточни, че си спомнял Плъха като прякор, това им била отправна точка за действията.

По повод думите на Борисов, че за убийството на Бай Миле за били задържани пет човека, а съдията го поправи, че са четири, бившият главен секретар на МВР каза: Няма значение дали са 4, 5 или 6, по това време имахме пълното убеждение, че това са хората.

Столичният кмет бе призован като свидетел след телевизионно интервю от последните месеци, в което заявява, че убийците на Бай Миле и хората му били петима, знае ги кои са и в каква посока трябва да се работи.

“Познавах Милчо Бонев лично”, свидетелства Борисов и допълни, че преди да стане главен секретар на МВР като собственик на “Ипон” е бил ангажиран с охраната на Стадион “Славия”.

Бай Миле бе собственик на “Славия” и съдружник в “Интергруп енд партнърс” с Красимир Маринов, Дмитрий Минев, Венцислав Стефанов, Румен Гоцев и Стоил Славов. Управляващ на дружеството е Младен Михалев – Маджо, чието явяване в Съдебната палата като свидетел през май т.г. бе съпроводено с безподобна охрана и мерки за сигурност от страна на МВР и стана повод за парламентарна проверка.

Борисов уточни пред съда, че познанството му с Бай Миле било единствено по линия на охраната на стадион “Славия”.  “Бях много изненадан от убийството. Милчо Бонев се занимаваше с трансфер на футболисти”, заяви той, което е изненадващо за един бивш главен секретар на МВР, като се има предвид дебелото досие с материали за съмнителната част от дейността на СИК.

Самият Борисов е имал съвместни фирмени участия с Румен Николов – Пашата, също значима фигура от СИК, но те са били прекратени преди да оглави професионалното ръководство на МВР през есента на 2001 г.

Пред съда кметът каза още, че час след убийството той е отишъл лично на местопрестъплението и е присъствал на огледа. По думите му практиката тогава е била висшите служители на МВР да отиват на мястото на престъплението, за да се координират действията на отделните звена на полицията. На огледа не са присъствали външни лица – единствено следователи, прокурори и служители на МВР, увери Борисов.

На един от записите от местопрестъплението се вижда, че на мястото са Бойко Борисов и Ботьо Ботев, за когото много свидетели твърдят, че ги тормозил като бивш шеф на тежките престъпления в МВР. Бившият главен секретар обясни пред съда, че всички служби са били ангажирани в разкриването на убийството, включително и ДОТИ, в която е работил Ботев, който след като бе освободен от МВР стана съветник на Борисов в кметството.

На излизане от съда столичният кмет отново изрази пред журналисти убедеността си, че именно четиримата подсъдими са хората, за които по негово време в МВР са събрани достатъчно факти, въз основа на които са им повдигнати обвинения, а съдът им е постановил мерки за арест. Разликата е тази, че вече нито един от задържаните не е в ареста.

Споделяне

Още по темата

Още от България